Codrin Ştefănescu a cumpărat un tablou semnat de Grigorescu, furat din Casa memorială "Petru Groza"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codrin Ştefănescu
Codrin Ştefănescu

Fostul deputat Codrin Ştefănescu a cumpărat un tablou de al lui Nicolae Grigorescu, care a fost furat din Casa memorială "Petru Groza".

Fostul deputat Codrin Ştefănescu a spus că a cumpărat, în urmă cu şapte ani, o lucrare semnată Nicolae Grigorescu, de format mic, intitulată "Peisaj", de la un "galerist foarte cunoscut", potrivit Mediafax.

Descinderi pentru găsirea unui tablou de 175.000 de euro, furat din casa descendenţilor lui Petru Groza, din municipiul Deva

"După şapte ani, a venit la mine o comisie specială, formată din poliţişti de la Deva şi experţi, şi m-a anunţat că această lucrare face parte dintr-un lot care a aparţinut colecţiei lui Petru Groza, din care au fost înlocuite unele tablouri, de către un muzeograf şi încă o persoană, cu falsuri. În luna martie am predat lucrarea acestei comisii, pe bază de proces-verbal, urmând ca aceasta să fie predată moştenitorilor de drept ai lui Petru Groza. Am predat, de asemenea, şi catalogul în care am publicat-o şi mi-am demonstrat buna-credinţă. Eu nu aveam de unde să ştiu, când am cumpărat tabloul, că este furat sau revendicat în instanţă. Mi-am demonstrat buna-credinţă şi m-au sunat şi moştenitorii pentru a-mi mulţumi", a declarat Codrin Ştefănescu.

El a menţionat că în cei şapte ani cât a deţinut tabloul, pe care i l-a făcut cadou tatălui său, a publicat lucrarea în catalogul "Impresionismul în pictura românească".



Codrin Ştefănescu a mai spus că astfel de incidente apar în principal din vina Ministerului Culturii, care nu a pus la punct o bază de date care să poată fi consultată de colecţionari şi galerişti şi nu a realizat nici măcar o pagină de internet care să conţină lucrările cu istoric problematic.

Fostul deputat a precizat că a achiziţionat lucrarea, în 2004, la un preţ de 7.000 de dolari şi estimează că în prezent aceasta ar valora între 20.000 şi 22.000 de euro.

Poliţiştii au făcut, joi dimineaţă, cinci percheziţii la galerii de artă din Capitală şi la locuinţele unor persoane care comercializează obiecte de artă, în cazul unor tablouri furate din colecţia Casei memoriale "Doctor Petru Groza" din Deva.

Două tablouri evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti în luna martie.

Cel de-al treilea tablou furat din Casa memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, operă care aparţine patrimoniului cultural naţional şi care este dată în urmărire naţională şi internaţională, a fost evaluat de experţi la 175.000 de euro, valoarea fiind în creştere.

Experţii susţin că există mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat în colecţia Casei "Dr. Petru Groza" din Deva.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite