Codruţa Kovesi: „Anul acesta, valoarea mitelor, a foloaselor oferite şi primite, este în jur de 100 de milioane de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi Foto: Adevarul
Laura Codruţa Kovesi Foto: Adevarul

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat într-un interviu pentru postul Digi 24, că domeniile prioritare pentru DNA sunt educaţia, sănătatea şi achiziţiile europene.

Laura Codruţa Kovesi a explicat că procurorii DNA sunt interesaţi de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment DNA are bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro.

Digi 24: Realitatea ne ia prin surprindere. Citeam că s-a deschis un nou dosar pe numele lui Dan Şova.
Laura Codruţa Kovesi: Da, este suspect într-un nou dosar. Se verifică o acuzaţie care vizează complicitate pentru abuz în serviciu. Aceasta este acuzaţia care i-a fost adusă la cunoştinţă.

Comisia juridică din Senat a aprobat cererea de încuviinţare a reţinerii lui Dan Şova, urmează să se voteze în plenul Senatului. Vor fi măsuri preventive?
În acest dosar va decide procurorul de caz dacă este necesar să propună o măsură preventivă.

Avem un politician urmărit penal, doi angajaţi ai ISU tot pentru abuz în serviciu şi angajaţi ai primăriei. În acest lanţ de complicităţi care a dus la moartea unor oameni în clubul Colectiv credeţi că vor apărea şi alte nume?
Deocamdată avem suspiciuni de abuz în serviciu pentru funcţionari din primărie şi funcţionari ai ISU şi din conducera ISU. Sunt dosare care merg în paralel, pentru că angajaţii ISU au statut de militari. Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiţi.

Este foarte greu să faci o anchetă serioasă când anunţi dinainte ce urmează să faci. Faptul că nu spunem că verificăm anumite documente sau persoane nu înseamnă că acestea nu se întâmplă. În aceste dosare se lucrează ritmic. Vom anunţa ce vom face. Aşa cum este şi cu dosarul de abuz în serviciu al angajaţilor din primărie şi ai ISU se lucrează în ritm alert.

Iniţial, aţi cerut de la ISU baza lor de date cu firme PSI?
Am cerut toate documentele care au legătură cu evenimentele pe care le investigăm. Toate documentele care vizează ancheta au fost ridicate de la ISU. Despre orice document care constituie probă în dosar nu vă pot confirma că au fost ridicate.

Credeţi că s-a schimbat ceva în percepţia publicului referitor la corupţie după Colectiv?
Nu ştiu dacă după Colectiv. Dar este important că s-a conştientizat efetul corupţiei. În 2015, numărul sesizărilor de corupţoe de la cetăţeni a crescut cu 45% faţă de anul trecut. Evenimentul a dus la o conştientizare mai puternică a fenomenului corupţie.

Aveţi o cifră a mitelor care se dau?
Anul acesta, în dosarele cercetate de DNA, valoarea mitelor, a foloaselor oferite şi primite este în jur de 100 de milioane de euro. Marea parte a sesizărilor pe care le primim în DNA sunt de la persoane fizice şi juridice.

Din dosarele instrumentate, care este cel mai corupt domeniu din România?
E greu să vă spun, pentru că acest fenomen este prezent în toate domeniile. Dar pot să vă spun domeniile prioritare pentru DNA: sunt educaţie, sănătate, achiziţii europene.
Este important să fie luate şi măsuri preventive. Degeaba acuzăm un funcţionar care a făcut o achiziţie publică, dacă el este înlocuit, a doua zi, cu un altul.

E interesant că aţi numit ca domenii prioritare educaţia şi sănătatea. Nu e  vorba despre clasa politică?
Probabil această percepţoe pleacă din aceea că investigăm dosare ale unor persoane care deţin şi funcţii în partide politice. Avem preşedinţi de consilii judeţene, primari, parlamentari.
Procurorii din DNA îşi fac treaba pentru care există. Noi suntem cei care trebuie să investigăm fapte de corupţie la nivel înalt. Cred că şi autorităţile locale trebuie să se reformeze. Există multe lucruri care trebuie îndreptate prin modificarea dispoziţiilor legale.

Nu am vorbit despre un domeniu nociv. Corupţia în rândul magistraţilor. Ea sabotează încrederea în justiţie. Cum este cazul judecătoarei care a luat mită de la fraţii Becali. De ce judecătoarea a continuat să ia bani deşi în jurul ei cădeau alte judecătoare pentru acceaşi acuzaţie?
Prefer să nu vorbesc despre un caz particular. Dar în ultimii cinci ani peste 100 de magistraţi au fost trimişi în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnaţi. Este greu să explicăm de ce se comit totuşi aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraţilor. Persoanele pe care noi le-am anchetat au fost verificate anterior. Controalele acestea ar trebui să fie mai dese.

Credeţi că ar trebui să crească pedepsele pentru magistraţii corupţi?
Pedepsele sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele din vechiul Cod Penal. Nu ştiu dacă înăsprirea pedepselor poate duce la eradicarea fenomenului corupţiei. Trebuie să vedem şi cum se aplică aceste pedepse. Oeste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. La instanţele de judecată severitatea pedepselor a început să crească, mai ales la acele dosare care au impact în societate.

De multe ori, cei anchetaţi sunt mai afectaţi de faptul că li se pun bunurile sub sechestru decât că stau 30 de zile în arest. Suntem interesaţi de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment avem bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite