De marţi vine gerul, iar vântul o să bată puternic. Lista drumurilor închise în România din cauza zăpezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, până luni la ora 18.00, în estul şi sud-estul ţării ninsorile vor continua, iar codul galben de ninsori se păstrează pentru Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Neamţ. FOTO Sever Gheorghe
Luni, până luni la ora 18.00, în estul şi sud-estul ţării ninsorile vor continua, iar codul galben de ninsori se păstrează pentru Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Neamţ. FOTO Sever Gheorghe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de ger şi vânt, valabilă pţnă joi dimineaţă. De altfel, luni, până la ora 18.00, 12 judeţe au fost sub Cod galben de ninsori. Din cauza zăpezii, mai multe drumuri din ţară sunt închise.

UPDATE Un bărbat în vârstă de 65 de ani din Buzău, care are probleme cardiace, a fost transportat la Bucureşti cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

UPDATE Potrivit unui comunicat emis de CEZ Distribuţie, 24 de localităţi  parţial afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică. 

Astfel, în judeţul Argeş sunt afectate 2 localităţi, în judeţul Dolj sunt 4 localităţi afectate, în Mehedinţi este o localitate afectată, în Olt sunt 13 localităţi afectate, iar în Vâlcea sunt 4 localităţi afectate.

UPDATE Avertizarea de Cod galben de ninsori emisă pentru 12 judeţe din ţară a expirat.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de ger şi intensificări ale vântului, valabilă de luni, ora 23.00 până joi, ora 10.00.

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. În sudul, estul şi centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15....-10 grade, iar izolat în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade. 

În noaptea de luni spre marţi (18/19 ianuarie) şi în prima parte a zilei de marţi (19 ianuarie), în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, temporar, vântul va mai avea intensificări, cu viteze de 45 - 50 de kilometri pe oră, izolat peste 60 de kilometri pe oră în zona litorală, spulberând zăpada depusă în zilele precedente.

De asemenea, specialiştii precizează că vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa pînă în jurul datei de 26 ianuarie.

UPDATE CEZ Distribuţie a transmis că la ora 20.00 că mare parte a avariilor înregistrate în perioada viscolului au fost remediate. Potrivit unui comunicat al companiei, mare parte a problemelor înregistrate în Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vâlcea, în timpul codurilor galben şi portocaliu au fost rezolvate. SE precizează însă că sunt înregistrate „doar deranjamente individuale” şi se fac eforturi pentru remedierea situaţiei.

În comunicat se mai precizează că „în zona localităţii Topana, din judeţul Olt, reţeaua electrică ce deserveşte zona a fost afectată de căderi de copaci, iar echipele CEZ Distribuţie depun eforturi susţinute pentru remedierea acestei situaţii .”

Cod galben de ninsori

Luni, până luni la ora 18.00, în estul şi sud-estul ţării ninsorile au continuat, astfel că 12 judeţe s-au aflat sub Cod galben de ninsori. Judeţele vizate au fost Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Neamţ.

În unele zone, vântul a atins la rafală viteze de 50-70 de kilometri pe oră, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

Drumuri naţionale închise în România. Situaţia drumurilor, în timp real 

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că a fost reluată circulaţia rutieră pe Autostrada A2, sectorul Bucureşti – Lehliu,în ambele sensuri, cu precizarea că traficul se desfăşoară controlat, cu echipaje de poliţie care însoţesc coloanele de autovehicule. Este în continuare închis tronsonul Lehliu – Feteşti al acestei 

În judeţul Vaslui, pe DN24A Vetrişoaia – Huşi,este permisă doar circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. Tronsonul Vetrişoaia – Murgeni este în continuare închis. 

Tot în judeţul Vaslui, pe tronsonul  Simila– Murgeni al DN24A se menţine restricţiade tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 3,5 tone.Rămân închise următoarele tronsoane de drumuri naţionale :

  • DN23A Gologanu – Ciorăşti (judeţul Vrancea);
  • DN24A Murgeni – Berezeni - Vetrişoaia (judeţul Vaslui);
  • DN26 Murgeni – Blăgeşti (judeţul Vaslui)
  • DN22D Măcin – Cerna (judeţul Tulcea);
  • DN22F Horia – Nalbant (judeţul Tulcea);
  • DN22A pe tronsoanele Topolog (jud. Tulcea) – Hârşova (jud. Constanţa) şi Cataloi - Nicolae Bălcescu (jud.Tulcea);
  • DN21A Bărăganul(judeţul Brăila) - Ţăndărei (judeţul Ialomiţa) ;
  • DN23B Măicăneşti (jud. Vrancea) – Ciorăşti (jud. Vrancea);
  • DN24D Cuca (jud. Galaţi) – Tuluceşti (jud.Galaţi).

Circulaţia pe  DN11A Bârlad(judeţul Vaslui) – Podu Turcului (judeţul Bacău) a fost deschisă doar pentru autovehiculele cu o masă totală de cel mult 3,5 tone.

Din cauza căderilor de pietre de pe versanţi, traficul rutier este în continuare întrerupt pe DN57 Cozla – Şviniţa,în judeţul Caraş-Severin.

Din pricina vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră.

Înainte de a pleca la drum, şoferii se pot informa despre starea drumurilor la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360. 

De asemenea, participanţii la trafic pot furniza şi obţine informaţii despre starea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon mai sus menţionate sau de pe paginile de web, Facebook si Twitter ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA www.cnadnr.ro, https://www.facebook.com/cnadnr/, @CNADNR şi link-ul http://213.177.10.50:6060/itn/default.asp.

Cod galben de ninsori. Peste 4.000 de angajaţi ai MAI acţionează în teren

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne, dintre care 1.700 de pompieri militari, au acţionat, luni dimineaţă, în judeţele afectate de viscol şi zăpezi. Astfel, în 24 de ore, 885 de persoane au fost salvate din diverse situaţii de urgenţă, iar 416 au fost asistate medical de către paramedicii SMURD. De altfel, în această dimineaţă sunt în defăşurare mai multe misiuni ale pompierilor:

 

ISU BACĂU

 

SAJ Bacău a preluat o femei de 55 de ani, diabetică, din comuna Ungureni, sat Botesti. Din cauza sulurilor de

 zăpadă formate pe carosabil, ambulanţa nu şi-a putut continua drumul, iar în urma demersurilor ISU Bacău, în zonă fost trimis un autogreder, pentru a debloca drumul.

Suplimentar cu aceasta măsură, a fost trimisă o şenilată din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. În momentul de faţă pacienta se află în drum spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău

 

ISU VRANCEA

 

Pompierii vrânceni, cu o şenilată, au intervenit alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă pentru preluarea din satul Ciuşlea unei femei, în vârstă de 28 ani, însărcinată.  După aproximativ 2 ore, femeia a ajuns în siguranţă la Spital, în urmă cu câteva minute.

 

ISU TULCEA

 

În localitatea Casimcea se execută o misiune de salvare a unei gravide aflate în luna a noua. Pompierii tulceni acţionează cu o autoutilitară 6x6 în sprijinul echipajului SAJ care a preluat gravida, azi noapte, în jurul orei 03.30. Întrucât porţiunea de drum este greu accesibilă, pentru preluarea femeii a fost trimisă o şenilată a secţiei drumurilor judeţene, aceasta fiind în drum spre spital.

Totodată, noaptea trecută s-au desfăşurat mai multe misiuni de salvare, printre care:

 

ISU CONSTANŢA

 

În Judeţul Constanţa, 2 paramedici SMURD şi un asistent medical SAJ Constanţa transportaţi de o şenilată a CNADNR au plecat din oraşul Băneasa spre localitatea Almalău unde, o femeie însărcinată la termen, în travaliu, a solicitat sprijinul unei ambulanţe pentru a fi transportată la spital.

Aceasta a fost preluată în siguranţă de ambulanţă şi transportată la cea mai apropiată unitate spitalicească care se afla în Silistra-Bulgaria.

Peste noapte, femeia a născut un băieţel perfect sănătos, aceştia rămânând sub supraveghere medicală la unitatea spitalicească.

La  întoarcere, echipajul mixt ISU – SAJ a fost anunţat că în apropiere de localitatea Bugeac, în patru autoturisme se află 16 persoane blocate în trafic. Aceştia au fost salvaţi de echipajul mixt cu şenilata.

Tot în noaptea de duminică spre luni, la numărul uni c de urgenţă 112, în Constanţa, a fost informat despre faptul că între localităţile Negru Vodă şi Cerchezu, patru persoane, dintre care trei adulţi şi un copil, se află blocate într-un autoturism. Între cele trei persoane se afla o femeie însărcinată, la termen, în travaliu. La faţa locului, s-a deplasat o ambulanţă care a preluat femeia însărcinată şi copilul, aceştia fiind transportaţi, în siguranţă, la Spitalul judeţean Constanţa.

 

ISU BUZĂU

 

Mai multe echipaje de pompieri, cu o şenilată, 2 utilaje (freze) şi o autospecială de transport personal şi victime multiple au acţionat pentru salvarea unui copil de un an şi a unui adult in vârstă de 68 de ani din localitatea Amara, comuna Balta Albă. Salvatorii au intervenit în condiţii de vânt puternic, strat gros de zăpadă şi vizibilitate redusă. În tot acest timp, personalul din cadrul serviciului judeţean de ambulanţă a acordat asistenţă medicală de specialitate, ameliorând starea pacienţilor. 

Tehnica de intervenţie utilizată a fost dislocată de la alte inspectorate pentru situaţii de urgenţă, în urma măsurilor dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

ISU VRANCEA

 

„La puţin timp după miezul nopţii, pompierii din Focşani s-au deplasat cu o şenilată în comuna Tătăranu pentru preluarea unei fetiţe în vârstă de 3 ani, cu stare febrilă.  Misiunea s-a derulat în cooperare cu SAJ Vrancea, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tătăranu şi SDN Focşani. Prin efortul concertat al structurilor angrenate s-a reuşit predarea copilului, în mai puţin de o oră, la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Focşani”, potrivit unui comunicat emis de IGSU. 

Peste 50 de localităţi sunt parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică

UPDATE 11.05 Potrivit unui comunicat emis de ENEL România, luni, la ora 10.00, exista o linie de înaltă tensiune nealimentată în zona Ilfov, din cauza unui conductor rupt de viscol, iar în Bucureşti există o serie de deranjamente punctuale pe joasă tensiune pentru remedierea cărora se intervine. 

De asemenea, în judeţul Ilfov a mai rămas o singură linie de medie tensiune afectată, precum şi 22 de posturi de transformare, fiind nealimentată cu energie electrică o singură localitate (Jilava), comparativ cu 3, ieri la ora 20. De asemenea, in prezent se inregistreaza circa 125 deranjamente individuale, pentru remedierea carora echipele noastre intervin.

În judeţul Giurgiu există trei linii electrice aeriene de medie tensiune nealimentate parţial, precum şi 5 posturi de transformare, fiind afectate 3 de localităţi (Slobozia, Prundu, Hotarele).

„Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupţi, stâlpi rupţi, zăpadă depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate)”, potrivit documentului citat.

Totodată, 51 de localităţi din ţară sunt parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică, potrivit unui comunicat emis de CEZ Distribuţie România:

  • Argeş: 5 localităţi parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie: Albota, Moşoaia, Poiana Lacului, Cocu, Babana.
  • Dolj: o localitate parţial afectată de întreruperi în alimentarea cu energie electrică: Stoicesti.
  • Mehedinţi: 3 localităţi parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică: Salatuc, Valea Pietrei, Grozeşti;
  • Olt: 23 de localităţi parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică: Ianca, Verguleasa (Valea lui Alb), Carlogani, Pleşoiu, Morunglav, Bobiceşti, Badeşti, Optaşi-Magura, Cungrea, Ivăneşti, Vultureşti, Dobroteasa, Făgeţelu, Leleaşca, Topana, Sâmbureşti, Spineni, Vitomireşti, Dejeşti, Bălteni, Găneasa, Valea Merilor, Motoeşti, Marghia.
  • Teleorman: 4 localităţi parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică: Troianu, Dulceni, Cucuieţi, Laceni;
  • Vâlcea: 15 localităţi parţial sau total afectate de întreruperi în alimentarea cu energie electrică: Făureşti, Diuleşti, Bălceşti, Giuleşti, Sutesti, Drăgăşani, Mitrofani, Amărăşti, Glavile, Pesceana, Creteni, Stefanesti, Susani, Lungesti, Voicesti.

    

CFR: Toate magistralele feroviare sunt deschise

CFR anunţă că în mersul trenurilor nu există nicio garnitură anulată, iar toate magistralele feroviare sunt deschise. Însă circulaţia se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă, iar pe traseul Făurei - Buzău se circulă doar cu un plus antemergător. 

   

CFR mai sfătuieşte călătorii pasagerii ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la gara din localitatea de plecare despre mersul trenurilor cu care intenţionează să călătorească.

„În funcţie de evoluţia vremii, CFR SA va analiza şi va lua măsuri de restricţionare a circulaţiei trenurilor de călători şi de marfă pe segmentele unde condiţiile meteo pot crea probleme în trafic, astfel încât să evităm blocarea acestora pe secţiile de cale ferată”, precizează reprezentanţii CFR şi transmite că o situaţie actualizată se poate afla în timp real la ACEST LINK

Intervenţii în 500 de cazuri din judeţe afectate de ninsori şi viscol, sute de persoane salvate 

În condiţiile ninsorilor viscolite de sâmbătă şi duminică, peste 1.700 de pompieri au intervenit cu 700 de utilaje şi mijloace tehnice, la 500 de cazuri din judeţele afectate de vremea rea, sute de persoane fiind salvate, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, informează Mediafax.

În zona Bucureşti-Ilfov, ISU a trimis duminică, în jurul orei 16.00, un echipaj SMURD, însoţit de o şenilată pusă la dispoziţie de CNADNR, la Olteniţa pentru preluarea unui pacient cu probleme grave de sănătate, căruia i s-a asigurat transportul la un spital din Capitală. De asemenea, un alt echipaj de prim ajutor a preluat de la intrarea pe autostrada A2 un pacient în vârstă de 85 de ani, cu afecţiuni oculare. Acesta a fost adus de la Lehliu cu o şenilată a CNADNR, preluat de salvatorii bucureşteni şi transportat la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală. Totodată, pompierii de la ISU Bucureşti-Ilfov au avut 131 de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor şi a stâlpilor de electricitate căzuţi pe drum sau pe maşini.

În judeţul Brăila, pompierii salvatori au acţionat în colaborare cu lucrători de la drumurile naţionale şi judeţene, precum şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, pentru salvarea persoanelor şi scoaterea din zăpadă a 18 autoturisme rămase blocate în trafic, în mai multe zone din judeţ. De asemenea, s-a intervenit în cazul unui autoturism în care se aflau un copil şi patru adulţi, surprins de viscol între localităţile Bărăganul şi Însurăţei. Persoanele au fost preluate în siguranţă de către un utilaj al serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi transportate în localitatea Bărăganul. Totodată, un alt autoturism în care se aflau 10 persoane a rămas blocat, din cauza viscolului, pe DJ 202 B Movila - Miresii - Ţepeş Vodă, acestea fiind preluate şi transportate în localitatea Ţepeş-Vodă, în condiţii de siguranţă.

În judeţul Buzău, mai multe persoane din 20 de autoturisme rămase blocate, din cauza viscolului, la Căldăruşanca, pe DN 2, au fost preluate de către echipaje ale poliţiei, cu antemergător, şi transportate în oraşul Buzău.

În judeţul Călăraşi, echipajele de pompieri au intervenit pe autostrada A2, la kilometrul 74, pentru deblocarea a 19 persoane aflate în două microbuze. Încă de la momentul anunţării situaţiei s-a menţinut permanent legătura cu ocupanţii mijloacelor de transport, fără a fi semnalate probleme sau afecţiuni medicale. În condiţii dificile, pompierii au reuşit preluarea persoanelor cu ajutorul autocamioanelor de intervenţie. Alte persoane s-au aflat în aceeaşi situaţie la kilometrul 84, echipajele de intervenţie asigurând preluarea şi transportul lor la Lehliu, cu autocamioanele din dotare. Totodată, salvatorii au intervenit pentru deblocarea a 38 de autoturisme surprinse în trafic în nouă localităţi din judeţ, fiind salvate 79 de persoane.

În judeţul Constanţa, paramedici de la Detaşamentul Medgidia au însoţit o şenilată pusă la dispoziţie de CNADNR, pentru acordarea primului ajutor unei femei însărcinate, în vârstă de 24 de ani. Pacienta a fost preluată de pompieri, ulterior fiind predată unui echipaj de la ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean Constanţa. Pompierii au mai transportat o gravidă în vârstă de 21 de ani, din localitatea Almalău la cea mai apropiată unitate spitalicească, respectiv Silistra - Bulgaria. Pe durata deplasării, efectuată cu o şenilată, femeia a fost însoţită de doi paramedici SMURD şi un asistent medical.

În judeţul Giurgiu, salvatorii au preluat din localitatea Stăneşti a unui bărbat de 64 de ani cu probleme cardiace. Pompierii au mers cu o şenilată pe o distanţă de 30 de kilometri, persoana fiind preluată şi transportată în siguranţă la spital. Cazul a fost precedat de salvarea unui copil în vârstă de un an, cu stare febrilă, rămas în grija personalului medical care a însoţit echipa de salvatori. În judeţul Prahova, peste 300 de pompieri au fost angrenaţi în misiuni de deszăpezise la şcolile din municipiul Ploieşti.

În judeţul Vrancea, reprezentaţii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă au intervenit, împreună cu administratorul drumului, pentru deblocarea a două autoturisme în care se aflau patru persoane, printre care şi o gravidă, rămase înzăpezite pe DJ 205 R, în localitatea Coteşti. Totodată, s-a intervenit în localitatea Măicăneşti, unde o persoană a rămas blocată în autoturism din cauza viscolului, precum şi în apropiere de localitatea Suraia, pentru scoaterea din zăpadă a cinci autovehicule în care se aflau 15 persoane.

În judeţul Braşov, jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit pentru salvarea a două persoane rătăcite în zona din apropierea oraşului Râşnov. După recuperarea celor doi turişti, un echipaj SMURD a evaluat starea medicală a acestora, stabilind că nu se impune transportul la spital.

La inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele afectate de ninsori rămân activate grupele operative, fiind posibilă suplimentarea cu încă 3.200 de salvatori, pentru asigurarea intervenţiei imediate. Totodată, au fost constituite detaşamente de pompieri din judeţele Alba, Caraă-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ şi Sibiu, care la nevoie vor merge în judeţele afectate de ninsori. De asemenea, autovehicule cu şenile, autofreze şi autospeciale pentru transport personal şi victime multiple au fost trimise din judeţele care nu se află sub incidenţa atenţionărilor de vreme rea, în zonele afectate.

Cursuri suspendate luni în şcolile din Bucureşti şi din 12 judeţe

Cursurile vor fi reluate marţi în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Harghita, a anunţat Ministerul Educaţiei.

În urma deciziilor luate la nivel local, în judeţul Tulcea şcolile şi grădiniţele îşi vor suspenda activitatea în totalitate şi în cursul zilei de mâine.

În alte 9 judeţe se impune încă întreruperea parţială a activităţii şcolare. Situaţia cursurilor suspendate în aceste judeţe se prezintă astfel:

  • Brăila (şcolile din mediul rural şi din oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei)
  • Buzău (o unitate de învăţământ)
  • Călăraşi (6 unităţi de învăţământ)
  • Ialomiţa (19 unităţi de învăţământ)
  • Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural)
  • Vaslui (unităţile de învăţământ din mediul rural şi din oraşul Murgeni)
  • Constanţa (32 de unităţi de învăţământ)
  • Vrancea (6 unităţi de învăţământ)
  • Dâmboviţa (9 unităţi de învăţământ)

PMB: Arterele principale au fost deszăpezite, intervenţia pe străzile secundare continuă

Arterele principale ale Capitalei au fost deszăpezite, iar pe străzile secundare s-a intervenit aproximativ 50 la sută, în noaptea de duminică spre luni urmând să fie curăţată zăpada pe străzile laterale, pe trotuare şi în staţiile de autobuz şi tramvai.

Responsabilii cu deszăpezirea Capitalei au anunţat, duminică, la comandamentul de iarnă, convocat de primarul general interimar, Răzvan Sava, că începând de la ora 19.00, pe arterele principale se circulă la nivel de asfalt, iar pe străzile secundare se intervenise aproximativ 50 la sută.

"Obiectivul fixat de primarul general - la comandamentul de iarnă - pentru operatorii de salubritate a fost intervenţia pe arterele secundare, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie şi menţinerea arterelor principale de circulaţie la nivelul actual, prin tratamente cu soluţii anti-îngheţ. De asemenea, RATB şi operatorii de salubritate au obligaţia să cureţe de zăpadă şi gheaţă perimetrul staţiilor şi refugiilor pentru mijloacele de transport public.Tot în timpul nopţii de duminică spre luni, firmele responsabile cu deszăpezirea oraşului au obligaţia de a începe degajarea de zăpadă a trotuarelor aflate în perimetrul obiectivelor sociale, această activitate urmând să fie continuată în cursul zilei de luni", se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) transmis agenţiei Mediafax.

Autoturismul trebuie pregătit pentru viscol

Specialiştii ISU Bucureşti arată că acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei trebuie să fie curăţate. În plus, şoferii trebuie să se asigure că nivelul antigelului este corespunzător, iar sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează corespunzător.

De asemenea, şoferii trebuie să verifice sistemul de acţionare al ştergătoarelor de parbriz şi să dispună de lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute. Bineînţeles, nu trebuie uitate lanţurile antiderapante.

Urmăriţi buletinele meteo!

Este foarte important ca cetăţenii să urmărească buletinele meteo şi să nu plece cu autoturismul din localitate atunci când se anunţă ninsori şi/sau viscol. 

În cazul în care viscolul îi blochează pe şoferi în trafic în afara unei localităţi, ISU recomandă acestora să tragă autovehiculul pe partea dreaptă a drumului şi să ia următoarele măsuri: 

-porniţi luminile de avarie şi prindeţi o cârpă de antena radio ori la geam;

-anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce forţele de intervenţie vin să vă salveze;

-porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

-aprindeţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai uşor.

De asemenea, specialiştii ISU Bucureşti recomandă cetăţenilor să se aprovizioneze pentru codul portocaliu cu sare şi nisip pentru topirea gheţii de pe trotuar şi de pe căile pe care aceştia circulă în gospodărie, pentru a îmbunătăţi tracţiunea şi pentru a evita alunecarea. De asemenea, sunt necesare unelte de îndepărtare a zăpezii.

Situaţia în ţară:

Ninsorile şi viscolul au afectat mai multe drumuri din estul şi sudul judeţului Bacău. Circulaţia este închisă pe patru şosele judeţene

Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni

Misiune dramatică de salvare a unei gravide în judeţul Vaslui, după ce ambulanţa a rămas blocată în troiene. Bebeluşul nu a mai putut fi salvat

Trenuri spre Târgovişte, anulate sau cu întârzieri mari, din cauza zăpezii

Nu sunt drumuri blocate în judeţul Braşov. Se circulă în condiţii de iarnă. Aveţi grijă să aveţi suficient conbustibil şi maşinile echipate corespunzător

Locuitorii din Măstăcani şi Chiraftei au rămas fără curent electric, din cauza viscolului

Urmările viscolului în Vrancea: drumuri naţionale şi judeţene blocate, şcoli închise, bolnavi care au nevoie de ajutor

Judeţul Brăila rămâne blocat. 6 localităţi fără energie electrică, 3 drumuri naţionale şi 20 judeţene închise

Călăraşi: Se circulă pe toate drumurile judeţene. Autostrada Soarelui, în continuare blocată de viscol

Nu vă aventuraţi la drum! DN 24D şi alte 15 segmente de drum judeţean rămân închise din cauza viscolului

Circulaţie blocată în judeţul Vaslui din cauza viscolului: opt drumuri judeţene şi trei drumuri naţionale închise

Noapte de coşmar pentru autorităţile buzoiene, dar şi pentru şoferii prinşi de capcana viscolului

Slatina: Nu ninge, nu bate vântul, dar zeci de cătune sunt în beznă de peste 36 de ore

Galaţi: Traficul feroviar, perturbat din cauza viscolului. CFR SA acţionează cu pluguri pentru deszăpezirea liniilor de cale ferată

Şcoli închise şi în judeţul Galaţi. Ninsorile şi viscolul au dat elevilor o zi de vacanţă

Călăraşi: 15 localităţi fără curent din cauza ninsorilor viscolite, 397 persoane au fost salvate de militari din nămeţi

Cursurile vor fi reluate marţi, în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Galaţi

Noapte albă pentru Constanţa. Cartiere fără curent electric, copaci şi semafoare doborâte, acces blocat

Misiuni de salvare pe drumuri greu accesibile. Un septuagenar dializat a necesitat ajutor medical, iar o gravidă din comuna Schela nu poate ajunge la spital din cauza ninsorii

Ambulanţa Bucureşti lucrează la foc continuu. Alis Grasu: „Pe străduţele laterale se circulă cu dificultate”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite