COLECTIV. Viaţa oamenilor pe Propria Răspundere a administratorilor firmelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 1 ianuarie 2017 România va funcţiona pe Propria Răspundere a administratorilor companiilor şi clădirilor. Aşa a decis, pe Propria Răspundere, ministrul de interne, excelenţa sa, domnul Petre Tobă. Pentru a scăpa de blocajul în care a ajuns Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, un decret semnat de ministrul Petre Tobă spune că spaţiile pot funcţiona doar pe o declaraţie dată pe propria răspundere.

Aţi auzit de cazul Colectiv? Deja e poveste. Cel mai probabil la presiunea acelor administratori de spaţii care timp de 25 de ani nu au luat nici o măsură pentru dotarea şi funcţionare în legalitate, ministrul de interne, domnul Petre Tobă, a spălat pe mâini incapacitatea ministerului de interne de a ţine în frâu aceste fărădelegi şi a decis să mai amâne puţin aplicarea legii.

Astfel, conform deciziei luate de ministru, spaţiile pot funcţiona în acest moment pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, dată de administrator, până la 1 ianuarie 2017.

Asta nu înseamnă însă că legea privind Securitatea la Incendiu nu trebuie respectată, aşa cum au declarat sau au lăsat să se înţeleagă cei care reprezintă ministrul de interne şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Această declaraţie nu este una prin care administratorul îşi asumă funcţionarea în afara legii, lucru binenţeles ilegal, ci una prin care Declară, pe propria răspundere, cu implicaţii penale, că el respectă condiţiile privind securitate la incendiu. Ori de aici devine evident că ministerul de interne(am scris cu litere mici în mod intenţionat) a vrut doar să se spele pe mâini şi să transfere ilegalitatea funcţionării spaţiilor în mâna administratorilor. Exact ca şi în cazul Colectiv, la un probabil accident similar vor spune nonşalant: administratorul e de vină că el a declarat pe propria răspundere. Ruşine să fie domnului ministru.

Practic incendiul de la Colectiv nu a schimbat nimic în mentalitatea autorităţilor. Au aşteptat să treacă valul şi au revenit la vechile obiceiuri. Tot aşa a funcţionat şi spaţiul de la Colectiv: pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că sunt respectate condiţiile privind Securitatea la Incendiu, adică o declaraţie în fals.

Aş aminti aici şi de cazul Arenei Naţionale. După cum bine ştiţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a refuzat să ofere autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al Securităţii la Incendiu, deoarece nu erau îndeplinite anumite aspecte legale. La presiunea celor care au băgat milioane de euro în buzunar în timpul execuţiei lucrărilor, s-a decis ca evenimentele de aici să se poată desfăşura pe baza unei declaraţii pe propria răspundere din partea cui? Cel mai probabil a celui care organizează evenimentul.

Adică Federaţia Română de Fotbal, în calitatea de organizator, sau Liga profesionistă de fotbal, în funcţie de situaţie, prin administratorii reprezentanţi legali, vor face o Declaraţie pe propria răspundere prin care ca vor declara în fals că ei îndeplinesc condiţiile privind Securitatea la Incendiu. Ori declaraţia va fi în fals, deoarece deja autoritatea competentă a stabilit că nu sunt îndeplinite condiţiile privind securitate la incendiu, motiv pentru care a şi refuzat în scris şi argumentat eliberarea unei autorizaţii.

Să nu vă imaginaţi cumva că va apărea de undeva un agrement tehnic privind îndeplinirea exigenţelor pentru materialul care înveleşte stadionul. Dacă el ar fi îndeplinit condiţiile, firma producătoare le-ar fi pus imediat la dispoziţie, ori cel mai probabil ceea ce apare ca fiind scump în acte, este ieftin în realitate şi fără condiţii îndeplinite. De asemenea ar fi existat posibilitatea ca o mostră de material să fie testată de către un laborator atestat din România, ori cel mai probabil testele nu au ieşit cum trebuie şi de aceea nu au fost puse la dispoziţie.

Nu va fi nici o minune dacă vom afla că învelitoarea va trebui schimbată sau ignifugată(există şi această soluţie ce va fi folosită cel mai probabil pentru a nu justifica la curtea de conturi şi în faţa procurorilor de ce trebuie această prelată înlocuită).

Acum sunt tare curios care va fi acel administrator atât de iresponsabil încât să facă o declaraţie pe propria răspundere pentru evenimente la care se adună zeci de mii de oameni, cu probabilitate mare de accidente neprevăzute. Cine va merge pe urmele administratorilor de la Colectiv?

Ce este mai grav este că cei care ar trebui să asigure respectarea legii introduc o prevedere ce va stimula declaraţiile în fals. Adică măsura este de natură a favoriza comiterea de infracţiuni iar Ministrul de Interne Petre Tobă ştie prea bine că exact aşa vor face administratorii spaţiilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite