Comisarul European Androulla Vassiliou, George Soros şi romii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am avut o zi neobişnuită la birou, în viitorul Muzeu al Culturii Romilor. Am primit vizita unor personalităţi de renume mondial, interesate de situaţia romilor din România şi în căutarea unor soluţii politice, economice şi sociale la problemele cu care romii se confruntă la nivel European

Urăsc costumul, nu port decât forţat. E un soi de uniformă de lucru pe care refuz să o port doar pentru că cineva a decis, la un moment dat, un standard. Am plecat de dimineaţă la birou fără să-mi pese prea mult de modul în care m-am îmbrăcat, un tricou cu mesajul “porcii sunt porci indifferent de etnie sau culoare”, cu trei porci de culori diferite în subtext, a fost tot ceea ce mi-a marcat opţiunea politică. Am întâmpinat mirarea sugestivă a colegilor care sperau că, măcar acum, am să-mi scot de la naftalină cravata, că doar nu vine în fiecare zi, în vizită de lucru, George Soros – preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundation), Zeljko Jovanovic – directorul  Biroului pentru Iniţiative ale Romilor (Roma Initiative Office), Androulla Vassiliou – Comisar European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism, Sport, Media şi Tineret şi Angela Filote, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Vice-primarul sectorului 6, Gabriel Petrea şi alţii.

I-am primit fără uniformă şi fără prea multă formalizare şi i-am omenit româneşte, aşa cum e pe la noi, cu un ceai, o apă, o cafea şi am trecut la discuţii.

Le-am transmis că, din punctul meu de vedere, fără condiţia sine qua non/rom nu prevăd măsuri eficiente pentru romi şi că, din punctul de vedere al Asociaţiei Romano ButiQ, prin vocea colegei mele, Nicoleta Biţu, noi abordăm altfel situaţia romilor: stop cu victimizarea, romii au lucruri extraordinare de arătat, au o cultură diversă, au o istorie tumultoasă, au o limbă vorbită în toată lumea, au personalităţi care au avut o contribuţie remarcablă la istoria României şi a altor state europene. Vrem să vorbim şi despre prietenia dintre romi şi români, nu doar despre discriminare şi ură etnică; vrem să vedem şi românii care au salvat romii de la deportări, nu doar Holocaustul; vrem să vedem şi preoţii care fac servicii sociale pentru romi, nu doar cei care i-au ţinut sclavi 5 secole; vrem să ne bucurăm de cetăţenie împreună şi să ne lăudăm cu bogăţiile culturale strânse de la cât mai multe etnii; vrem să vorbim despre romii din clasa medie, nu doar despre cei din sărăcie extremă, într-o frază: avem o altă paradigmă despre romi şi români, un alt unghi de a privi această relaţie lungă.

Aşteptăm să vină şi politicienii români în vizită la noi, cine ştie, poate îmi cumpăr şi costum, să discutăm toate cele de mai sus şi poate aşa, la un moment dat, politicile publice pentru romi vor avea şi un corespondent în realitatea românească, nu proiecţiile imaginate în birou, consilieri VIP şi bruxeleză mioritică. 

Mai multe imagini, pe Facebook. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite