Comisarul european pentru justiţie despre activarea Articolul 7: Nu suntem în această situaţie cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat miercuri că România nu e în situaţia activării Articolului 7 din Tratatul UE, ce prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat în cadrul Consiliului UE. Jourova a spus că de la ultima sa vizită din România, lucrurile s-a schimbat în domeniul justiţiei.

„Articolul 7 există pentru momentele în care vedem o situaţie gravă, o încălcare sistematică a statului de drept. Nu suntem în această situaţie cu România”, a declarat Vera Jourova, aflată în România cu ocazia reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), organizată de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa într-o scrisoare trimisă pe 10 mai primilor patru oameni din statul român că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE (”opţiunea nucleară”) în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare. Modificările la codurile penale riscă să creeze ”o impunitate de facto pentru infracţiuni, inclusiv infracţiuni de corupţie”, arată Timmermans în scrisoare, potrivit GMedia.ro.

Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancţiune politică pentru un stat membru UE şi înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei ţări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu îşi mai poate apăra practic interesele în interiorul UE. Pâna acum, Comisia a iniţiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de iniţiere a venit de la Parlamentul European. Totuşi, declanşarea Articolului 7 se poate face doar cu unanimitatea statelor membre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite