Comisia Europeană avertizează Bucureştiul în privinţa „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a lansat, ieri, un nou apel dur la adresa Parlamentului României în legătura cu modificarea Legilor justiţiei şi a Codurilor penale. Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, au făcut publică o declaraţie comună în care avertizează Bucureştiul în privinţa „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România (…) Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, subliniază Juncker şi Timmermans în document.

Aceaştia noteză că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile. „În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare”, se notează în declaraţia comună. În concluzie, Juncker şi Frans Timmermans cer Parlamentului României „să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”.

Analistul politic Ioan Stanomir consideră că declaraţia comună sosită de la Comisia Europeană este „în mod evident o reacţie vis-a-vis de toate acţiunile actualei coaliţii aflate la guvernare care subminează statul de drept în România. În acelaşi timp, apelul sosit de la Comisia Europeană arată şi neîncrederea partenerilor noştri că putem guverna coerent”.

Ce riscă România

În România vor fi mai puţini bani de investiţii, poate chiar şi de furat George Rîpă Analist politic

„Liderii europeni se simt astăzi trădaţi de politicienii de la Bucureşti. Am fost primiţi la 1 ianuarie 2007 pentru că am dat mesajul strategic că vom construi legi şi instituţii care să lupte cu corupţia. Actuala majoritate transmite astăzi mesajul contrar”, arată şi analistul George Rîpă. „Sunt convins că liderii PSD-ALDE ştiu că oficialii europeni văd lucrurile exact aşa cum sunt, dar asta nu înseamnă că vor da înapoi, pentru că simt că sunt foarte aproape de crearea unui sistem legislativ prietenos cu faptele de corupţie. În acest moment există două riscuri pentru România: suspendarea dreptului de vot pentru încălcarea statului de drept şi posibila legare a fondurilor europene de situaţia statului de drept. În România vor fi mai puţini bani de investiţii, poate chiar şi de furat, dar cel puţin toată lumea va fi liberă şi nu va mai fi nimeni obligat să se refugieze în ţări exotice precum Costa Rica sau Madagascar”, a adăugat analistul.

Opriţi modificările la codurile penale! Altfel, ne scoateţi din UE! Monica Macovei
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite