Juncker avertizează Bucureştiul în privinţa „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a discutat la reuniunea de miercuri de la Bruxelles despre „ultimele evoluţii privind situaţia din România“. „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România”, se arată într-o declaraţie comună semnată de preşedintele Juncker şi prim-vicepreşedintele Timmermans.

UPDATE „O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”, atrag atenţia în declaraţia comună preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker şi prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,

Astfel, Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea „conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”. 

„Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, se mai arată în declaraţia comună.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017, atrag atenţia oficialii de la Comisia Europeană.

La capitolul 'Diverse' pe agenda reuniunii Comisiei este trecută şi discutarea "ultimelor evoluţii privind situaţia din România", urmând ca prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să susţină o alocuţiune pe acest subiect.

Parlamentul European va discuta de asemenea, la 7 februarie, în cadrul reuniunii sale plenare de la Strasbourg, despre "ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România", cu declaraţii ale Consiliului şi Comisiei, conform agendei legislativului comunitar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite