Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Juncker avertizează Bucureştiul în privinţa „pericolului“ modificărilor „aduse legii justiţiei şi codurilor penale“

21
24 Jan 2018 10:22:40
Autor: Valentin Bolocan
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,va susţine o alocuţiune  pe tema  "ultimelor evoluţii privind situaţia din România"
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,va susţine o alocuţiune  pe tema  "ultimelor evoluţii privind situaţia din România"

Comisia Europeană a discutat la reuniunea de miercuri de la Bruxelles despre „ultimele evoluţii privind situaţia din România“. „Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România”, se arată într-o declaraţie comună semnată de preşedintele Juncker şi prim-vicepreşedintele Timmermans.

UPDATE „O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”, atrag atenţia în declaraţia comună preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker şi prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,

Astfel, Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea „conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat”. 

„Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei”, se mai arată în declaraţia comună.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin mecanismul de cooperare şi de verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017, atrag atenţia oficialii de la Comisia Europeană.

La capitolul 'Diverse' pe agenda reuniunii Comisiei este trecută şi discutarea "ultimelor evoluţii privind situaţia din România", urmând ca prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să susţină o alocuţiune pe acest subiect.

Parlamentul European va discuta de asemenea, la 7 februarie, în cadrul reuniunii sale plenare de la Strasbourg, despre "ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România", cu declaraţii ale Consiliului şi Comisiei, conform agendei legislativului comunitar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Ionel Marcu
24.01.2018, 11:24:28

Oops, Dragnea, iată-te oaia neagră a Europei! Și tocmai acum ai luat-o de la Bruxelles pe Dăncilă, cine o să te mai apere! Cine o să mai apere „prestigiul” tău de hoț cu funcție înaltă în România, mic dictator ce schimbă legislația în favoarea penalilor? Dacă, prin absurd, o să ajungi să te întâlnești cu alți politicieni europeni, cum o să dai mâna cu ei? Dar ei or sa dea mâna cu tine? Orice faci, Dragnea, iese prost, nimeni nu te mai apreciază în afară de penalii din psd, mai bine retrage-te! Nu poți, fără tine legile anti-justiție n-au șanse iar tu ajungi în închisoare 2-3 ani, mai rău, îți pierzi și averea furată de la stat și încă ne-dosita pe la rude sau în Brazilia.

+8 (14 voturi)
ando22
24.01.2018, 14:30:21

Ciordache, mai esti in medical mah? Vezi ca te cheama amicul Verestoy!

+3 (9 voturi)
Tăunu
24.01.2018, 11:55:09

Sunt convins că franţ va fi îngrijorat fără să vină însă cu nimic concret, toţi funcţionarii ăştia de la Bruxelles bat apa-n piuă toată ziua !

0 (12 voturi)
Ciprian Ioan
24.01.2018, 14:42:47

Ati auzit de Comisia de la Venetia? Sau dumneavoastra confundati politicienii UE cu politrucii locali?

-1 (9 voturi)
Strajeru Dan
24.01.2018, 15:13:41

Gata, vremea analizelor a trecut! Activati rapid articolul 7 (nicio tara membra nu se va opune, ca in cazul Poloniei, dimpotriva, toate vor vota cu doua maini masura), suspendati dreptul de vot, taiati fondurile europene, anulati presedintia semestriala la UE a Romaniei Statului Paralel de Teleorman si dati-le zona interzisa la Brussels si Strasbourg reprezentantilor puterii de la Bucuresti, cu exceptia presedintelui. In perspectiva imediata, n-ar strica o modificare la tratatul UE, care sa permita exmatricularea statelor ce nu respecta regulile democratice ale clubului. Ar fi un spectacol sa vedem bulucindu-se la granita 4 milioane de romani expulzati din tarisoarele lor de adoptie (devenind "extracomunitari" si, in consecinta, expulzabili din UE), ca sa intre mai repede in tara. Se vor duce, cu totii, drept la Statu' Dăcât Paralel de Teleorman ca sa-l apuce de gâlci, nume si pronume, ca sa-i multumeasca. Altfel nu scapam de ciuma kaghebisto-bolsevica.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările