Comisia Europeană: Raportul MCV va fi publicat pe 22 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi publicat miercuri, 22 ianuarie, asta a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray. Tot miercuri va avea loc şi Colegiul Comisarilor, care va aproba varianta finală a raportului.

Raportul va cuprinde o evaluare a progreselor înregistrate de România de la ultimul raport, publicat pe 30 ianuarie 2013. Totodată, documentul va face referiri şi la statul de drept.

În cadrul reuniunii de pe 13 ianuarie a Comisiei nr. 3 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care se ocupă de relaţia cu Uniunea Europeană şi organismele internaţionale, s-a anunţat faptul că CE a solicitat furnizarea unor date statistice suplimentare în vederea finalizării Raportului asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ultima misiune de evaluare a progreselor în cadrul MCV a avut loc în perioada 25-27 noiembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, a anunţat vineri, că raportul Comisiei Europene privind MCV va fi publicat pe 22 ianuarie.

 

„Sunt state care se uită şi la statul de drept, şi la funcţionarea Justiţiei. De aceea, în discuţie (cu Herman van Rompuy - n.r.), am simţit nevoia să fac o clarificare, clarificare ce trebuie, în opinia mea, să se reflecte în raportul MCV din luna ianuarie, probabil 22, cel mai târziu 29 ianuarie”, a anunţat şeful statului.

Băsescu: „Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă”

El a menţionat că au existat „incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului penal, tentative de lege a amnistiei, a graţierii şi aşa mai departe”.

„Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a apreciat că, deşi „în Parlament s-a votat cu mare veselie modificarea Codului penal în aşa fel încât demnitarii, aleşii, de toate, pe toate palierele, de la preşedinte până la consilieri locali, să nu mai fie afectaţi de legislaţia care vizează conflictul de interese, Curtea Constituţională a stopat acest proces”, şi a adăugat că există mai multe exemple în care „abuzurile eventuale” ale Parlamentului sau „greşita înţelegere” a majorităţii parlamentare au fost stopate de Curtea Constituţională.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în acest raport „ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului”.

„De fapt, asta este realitatea. Curtea Constituţională nu a fost substituită nici de declaraţii de la ambasade, nici de declaraţii de la Bruxelles, de nicăieri. CC a acţionat ca instituţie a statului de drept. Acest lucru trebuie reflectat şi trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului în raport cu funcţionarea instituţiilor”, a precizat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că acele state europene care mai au semne de întrebare cu privire la România ar trebui să privească la modul cum funcţionează instituţiile, judecătorii sau procurorii.

„Solicitarea mea a fost, dacă este posibil, raportul MCV să trateze instituţiile şi, sigur, derapajele politicienilor nu pot fi evitate, dar problema modificării Codului penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată. Ea a fost un episod care a fost surprins la un moment dat de toţii partenerii noştri, votul din Parlament, dar ea în final a fost eliminată prin decizia Curţii Constituţionale”, a spus Băsescu.

Preşedintele a continuat: „Deci, Curtea Constituţională ne-a tras piciorul de deasupra prăpastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pământ, ceea ce este foarte important. Acest lucru l-am subliniat în mod deosebit în ceea ce priveşte accesul la Schengen, raportul dintre accesul în Schengen şi raportul MCV”.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că va fi înţeleasă corect abordarea pe care o are şi a avut-o, pe acest subiect, şi să se ţină cont de ea.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Băsescu: Tratatul de aderare la Schengen nu prezintă condiţii legate de MCV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul întâlnirii anuale cu Şefii Misiunilor Diplomatice, că aderarea României la Schengen nu depinde de raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Comisia Europenă: Politicienii trebuie să fie egali în faţa legii. Amendamentele la Codul Penal din România, în raportul MCV din ianuarie

Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisia Europenă: Politicienii trebuie să fie egali în faţa legii. Amendamentele la Codul Penal din România, în raportul MCV din ianuarie

Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite