Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană, în raportul MCV: „România a regresat!“ Bruxelles propune ca Bulgaria să iasă din MCV

28
22 Oct 2019 15:54:24
Vlad Epurescu
Frans Timmermans
Frans Timmermans

Comisia Europeană remarcă în ultimele două rapoarte publicate astăzi de Comisia Juncker cu privire la progresele înregistrate de România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare că vecinii de la Sud de Dunăre se califică pentru a ieşi din cadrul MCV. „Eforturile Bulgariei înregistrate de la aderare sunt suficiente pentru a-şi onora obligaţiile făcute la aderare”, notează Comisia Europeană.

Cu toate acestea, Comisia notează, într-un comunicat de presă, faptul că implementarea reformelor judiciare şi progresul înregistrat în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate ar trebui să fie monitorizate pe plan intern de Bulgaria, de către un consiliu post-monitorizare care va fi co-prezidat de un vice-premier însărcinat cu reforma judiciară şi de reprezentantul Consiliului Suprem Judiciar.

În cazul României, raportul MCV scoate în evidenţă faptul că, din noiembrie 2018, România nu a întreprins niciun efort pentru a rezolva măcar una dintre recomandările suplimentare făcute de Comisia Europeană. Executivul de la Bruxelles scoate în evidenţă faptul că România a făcut paşi înapoi chiar şi de la ultimul raport MCV publicat în noiembrie 2018. „Regretăm că România nu s-a angajat să respecte recomandările făcute, susţinute în unanimitate de Consiliu şi în deplină linie cu rezoluţia Parlamentului European.”

Pe scurt, raportul MCV despre România:

  • „Comisia Europeană a ridicat în nenumărate rânduri îngrijorări cu privire la încălcarea statului de drept din România şi cu privire la combaterea corupţiei. De fiecare dată, Comisia a confirmat că România regresează în eforturile sale pe care le-a întreprins în ultimii ani iar această evoluţie generează îngrijorare.”
     
  • Recomandările suplimentare trebuie să fie integrate dacă procesul de reformă va fi repus pe linia corectă, iar concluziile din raportul MCV din anul 2017 trebuie să fie puse din nou în aplicare
     
  • Evoluţia situaţiei de la începutul anului 2019 a fost o sursă de îngrijorare pentru Comisie care a informat, în mai 2019, autorităţile din România, că dacă nu vor fi înregistrate îmbunătăţiri sau vor fi întreprinşi alţi paşi într-o direcţie nedorită, Comisia Europeană va întreprinde măsuri în baza framework-ului pentru a apăra statul de drept, dincolo de parametrii MCV
     
  • Comisia va urmări dacă angajamentul pe care Guvernul României şi l-a luat în vara anului 2019 va fi transpus în legislaţie, pentru a se adresa recomandărilor sumarizate în raport

Care sunt următorii paşi pentru România?

Raportul MCV din anul 2017 a scos în evidenţă 12 recomandări specifice pentru România. Din acel moment, Comisia Europeană a realizat două analize cu privire la progresul în efortul de a implementa aceste recomandări.

În noiembrie 2017, Comisia a constatat un oarecare progres pe anumite recomandări, dar momentul de reformă fusese complet ratat. „Am avertizat despre riscul de a redeschide probleme pe care raportul MCV din ianuarie 2017 le considerase rezolvate. Aceste îngrijorări au fost evocate de Consiliu”, se arată în comunicatul Comisei.

Raportul MCV concluzionează faptul că instituţiile cheie din România vor trebui să demonstreze colectiv un angajament puternic pentru independenţa sistemului judiciar şi pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru a asigura sistemul de checks and balances. „Acest lucru înseamnă că recomandările din noiembrie 2018 vor fi aplicate, pentru ca procesul de reformă să fie reluat pe direcţia rezumată de raportul MCV din ianuarie 2017”, concluzionează Comisia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

SCHLOSSADERR
22.10.2019, 16:03:48

Cine a fost timp de 12 ani la guvernare ?? Ciumele ruserloce comuniste. Atunci, drept recompensa, bagat urgent in duba si la Rahova.

+10 (20 voturi)
Lamuritorul
22.10.2019, 16:11:08

Bruxelles propune ca Bulgaria să iasă din MCV!!! Va dati seama unde am ajuns din cauza unor dobitoace care voteaza doar pomeni? Aia care-au promis mierea si laptele doar ca sa ajunga la ciolan si sa dea legi prin care sa nu pateasca nimic daca fura, au si ei o mare parte de vina, dar vina principala e a idiotilor fara minte care cred toate minciunile gogonate ale unor infractori.

+2 (12 voturi)
Manole Scarlat
22.10.2019, 16:25:00

Nu voi, stimabile, să ştiu de Europa d-tale, eu voi să ştiu de România mea şi numai de România... În zadar veniţi cu gogoriţe, cu MCV-uri, cu invenţiuni antipatriotice, cu Europa, ca să amăgiţi opinia publică... Să-şi vază de trebile ei Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? Nu... N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre... Am zis!

-9 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.10.2019, 16:25:29

Multumita lui Iohannis si a celorlalti tradatori ai intereselor nationale din gruparea politico-mafiota antiromăneaca care l-a plantat la Cotroceni si care impreuna cu el au denigrat Romania, exagerandu-i numai in sens negativ anumite aspecte negative (intalnite in toate tariele UE de altfel (coruptie, de ex.), in doar 4 ani si 10 luni de mandat prezidential Iohannis Romania a ajuns sa fie privita si tratata de catre politrucii si coruptii birocartii de la Bruxelles precum si de catre presa europeana si nord-americana, ca ”ultima gaina” a UE..! Deci multumiti-i lui Iohannis si otrepelor din tara s de-afara care i-au tinut si ii tin hagul in denigrarea sistematica a Romaniei si romanilor..!

-7 (23 voturi)
Ion Jurja
22.10.2019, 16:37:06

Vidankhiorule multumita ciumei rosii, din care faci parte, si a celorlaiti tradatori si vidanjori ruserloci, gen alde, prormania o mafie antiromaneasca s-a ajuns in aceasta situatie. In rest, rudotelul trebuie luat regulat, altfel iti creaza probleme cu prostata....usr-lgbt mafia marxista, aceiasi mizerie ca si mafia ciumelor ruserloce comuniste.

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (28)