Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană, sesizată cu privire la tăierile ilegale de păduri: Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului

4
10 Apr 2020 19:51:29
Autor: News.ro

Deputatul independent de Iaşi Marius Bodea anunţă că a sesizat Comisia Europeană cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile României în ultima perioadă, precizând că "Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului“.

Marius Bodea susţine, într-un comunicat de presă, că a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, în care atrage atenţia că în România sunt sacrificaţi "în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen”.

"În februarie, după ce Comisia Europeană a deschis împotriva României procedurile de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri, ministrul Mediului, Costel Alexe, şi-a asumat o serie de obiective: dezvoltarea şi operaţionalizarea de urgenţă a sistemului electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, monitorizarea tăierilor prin imagini satelitare, înăsprirea sancţiunilor, întărirea capacităţii de control şi renunţarea la practica vânzării de masă lemnoasă pe picior. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, deşi a trecut aproape jumătate de an. Ba mai mult, constatăm cu surprindere că sunt apărate tăierile de păduri cu diferite argumente de ordin tehnic şi social. Din această perspectivă, consider că lupta pentru salvarea pădurilor noastre este pierdută definitiv la nivel ministerial”, afirmă deputatul Marius Bodea.

În scrisoarea transmisă către Comisia Europeană, deputatul Bodea atrage atenţia că "în ciuda numeroaselor sesizări venite dinspre societatea civilă, dar şi a unor petiţii care au strâns zeci de mii de semnături, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor susţine că măsura interzicerii tăierilor în perioada acestei crize nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie“.

"Ministerul pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului, iar argumentele pe care le prezintă contrazic starea de fapt din România. Sub pretextul «regenerării» pădurilor, sunt sacrificaţi însă, în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen“, adaugă deputatul Marius Bodea.

Totodată, parlamentarul de Iaşi precizează că a informat Comisia Europeană cu privire la faptul că în judeţul Iaşi s-au făcut tăieri masive în pădurile Dobrovăţ şi Bârnova-Repedea, considerate "bariere" care protejează oraşul.

"Alţi 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă din judeţul Iaşi au fost scoşi suplimentar la licitaţie pe 9 aprilie, adică o suprafaţă de patru ori mai mare decât s-a tăiat în ultima perioadă“, mai spune deputatul independent Marius Bodea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ioan Puiu
10.04.2020, 22:11:48

Aceasta barbarie trebuie sa inceteze imediat. Ministrul mediului trebuie demis imediat impreuna cu toti functionarii din minister ,cu toata garda de mediu, trimisi la cules sparanghel, si angajati altii care respecta aceasta tara. Comunistii au putut sa nu-si bata joc de padurile tarii , cei de azi, pentru un pumn de euro, distrug tot. O mafie ciudata distruge tot. Trebuie judecati pentru inalta tradare. Jalnic.

+2 (2 voturi)
Spinoza Iulian
10.04.2020, 23:49:16

Adevărul este că în țărișoara noastră se taie-n draci... Toți sunt complici iar miliția se face că nu vede mastodonții încărcați cu butuci care le trec pe sub nas... dc??? Pt că au directivă să nu vadă....! Acum câțiva ani am fost într-o excursie de pescuit cu un cumnat în Moldova; ne-am echipat bn și am plect să prindem păstrăvi pe niște părâiașie care se varsă în Bistrița (undeva pa lângă Broșteni..). cu o zi înainte să ajungem, a fost un vânt f puternic care a pus la pământ sute (dacă nu mii) de hectaree de pădure matură. Și cum mergeam cu mașina prin pădure, sunau zeci de drujbe... spre stupoarea noastră, acele drujbe tăiau pădurea neafectată de vântoasă... Fraților, asta-i problema noastră și motivul pt care adeseori ne plângem de milă... ăsta este rezultatul când lupul este pus să păzească mioarele....

+3 (3 voturi)
Cantu Dede
11.04.2020, 04:59:30

Comentariu considerat abuziv.

Garza Christy
11.04.2020, 07:34:16

Comentariu considerat abuziv.