Comisia Europeană, sesizată cu privire la tăierile ilegale de păduri: Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul independent de Iaşi Marius Bodea anunţă că a sesizat Comisia Europeană cu privire la fenomenul tăierilor necontrolate din pădurile României în ultima perioadă, precizând că "Ministerul Mediului pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului“.

Marius Bodea susţine, într-un comunicat de presă, că a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, în care atrage atenţia că în România sunt sacrificaţi "în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen”.

"În februarie, după ce Comisia Europeană a deschis împotriva României procedurile de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri, ministrul Mediului, Costel Alexe, şi-a asumat o serie de obiective: dezvoltarea şi operaţionalizarea de urgenţă a sistemului electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, monitorizarea tăierilor prin imagini satelitare, înăsprirea sancţiunilor, întărirea capacităţii de control şi renunţarea la practica vânzării de masă lemnoasă pe picior. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, deşi a trecut aproape jumătate de an. Ba mai mult, constatăm cu surprindere că sunt apărate tăierile de păduri cu diferite argumente de ordin tehnic şi social. Din această perspectivă, consider că lupta pentru salvarea pădurilor noastre este pierdută definitiv la nivel ministerial”, afirmă deputatul Marius Bodea.

În scrisoarea transmisă către Comisia Europeană, deputatul Bodea atrage atenţia că "în ciuda numeroaselor sesizări venite dinspre societatea civilă, dar şi a unor petiţii care au strâns zeci de mii de semnături, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor susţine că măsura interzicerii tăierilor în perioada acestei crize nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie“.

"Ministerul pare că nu înţelege dimensiunea dezastrului, iar argumentele pe care le prezintă contrazic starea de fapt din România. Sub pretextul «regenerării» pădurilor, sunt sacrificaţi însă, în mod sistematic, inclusiv copaci tineri, perfect sănătoşi, care produc oxigen“, adaugă deputatul Marius Bodea.

Totodată, parlamentarul de Iaşi precizează că a informat Comisia Europeană cu privire la faptul că în judeţul Iaşi s-au făcut tăieri masive în pădurile Dobrovăţ şi Bârnova-Repedea, considerate "bariere" care protejează oraşul.

"Alţi 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă din judeţul Iaşi au fost scoşi suplimentar la licitaţie pe 9 aprilie, adică o suprafaţă de patru ori mai mare decât s-a tăiat în ultima perioadă“, mai spune deputatul independent Marius Bodea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite