Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană vrea să dea România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie din cauza poluării

7
2 Dec 2021 15:08:22
Autor: Maria Ţaga
Directiva privind emisiile industriale stabileşte norme menite să prevină şi să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă şi sol şi să prevină generarea de deşeuri.
Directiva privind emisiile industriale stabileşte norme menite să prevină şi să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă şi sol şi să prevină generarea de deşeuri.

România a fost trimisă de către Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, în primul caz, România nu a asigurat funcţionarea a trei instalaţii industriale cu deţinerea unei autorizaţii valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În al doilea caz, România nu şi-a adoptat primul program naţional de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici („Directiva PNE”).

Prin urmare, Comisia trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru aceste două motive.

Potrivit procedurii, dacă statul membru nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispoziţiilor directivei, Comisia poate solicita Curţii să aplice sancţiuni. Dacă hotărârea Curţii stabileşte că statul a încălcat legislaţia UE, autorităţile naţionale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curţii. La a doua trimitere a cazului la Curtea de Justiţie, Comisia propune Curţii să impună sancţiuni financiare, sub forma unei sume forfetare şi/sau a unei plăţi zilnice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Amdo Odma
2.12.2021, 15:44:21

E vorba de gropile de gunoi? Instalatiile alea trei nu au un nume?

-8 (10 voturi)
Pitrea Piron
2.12.2021, 16:10:18

Foarte bine. De aia am intrat in UE - ca sa lasam pe altii sa ne mane de la spate cu morcovul si bata sa facem ce trebuie in tara. Sa recunoastem ca de unii singuri ne-am otravi si fura intre noi pana la disparitie. Toti e 'smecheri' si de 'valoare' pe la noi si ii doare undeva ce se intampla, important e sa faca banu'!

+2 (4 voturi)
Ionel Marcu
2.12.2021, 16:19:33

Corect, Pitrea, doar că morcovul se agață în băț în față, la spate e doar bâta!

+9 (9 voturi)
Milu
2.12.2021, 16:10:41

Doamne ajută să câștige procesul !... Sper să ceară și daune materiale de la Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor.

-9 (11 voturi)
Iobag Nerfos
2.12.2021, 16:45:43

Ar fi o solutie, exemplu Ungaria si Polonia. Dar cu lingaii nostri care stau adusi de spate in lor nic io sansa

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările