Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Comisia de experţi a CNATDCU a stabilit că Petre Tobă şi Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat

15
7 Oct 2016 15:48:54
Autor: News.ro
Petre Tobă si Florentin Pandele  Foto Colaj Adevărul
Petre Tobă si Florentin Pandele  Foto Colaj Adevărul

Comisia de experţi a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit că fostul ministru al Internelor Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat, membrii Consiliului General al CNATDCU urmând să decidă până în 11 octombrie dacă îşi însuşesc această concluzie şi recomandă retragerea titlurilor de doctor.

"Comisia de experţi care a analizat sesizările în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele a concluzionat că este vorba de un plagiat şi a recomandat retragerea titlurilor de doctor.  Până în 11 octombrie, la ora 24.00, membrii Consiliului CNATDCU vor da un vot asupra raportului Comisiei de experţi”, a declarat vineri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Viorel Barbu, a declarat pentru News.ro că raportul Comisiei de experţi a fost depus la Consiliul General al CNATDCU, iar membrii urmează să voteze dacă îşi însuşesc concluziile acestuia şi propun Ministerului Educaţiei retragerea titlurilor de doctor acordate lui Petre Tobă şi Florentin Pandele.

Dacă verdictul final al CNATDCU va fi de plagiat, Petre Tobă şi Florentin Pandele vor putea contesta rezultatul în 14 zile de la decizie.

În 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau că Petre Tobă şi Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările lor de doctorat şi au decis să fie constituită o nouă comisie de experţi, care să dea un verdict. Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, preciza atunci că au fost 29 de voturi împotriva celor două rapoarte, două în favoarea lor şi nouă abţineri.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară”, spunea  Andruh.

Comisia de lucru a CNATDCU stabilise că fostul ministru al Internelor Petre Tobă nu a plagiat în lucrarea de doctorat  "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale", susţinută în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.

Anterior, în 9 iunie, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia “a fost utilă”, întrucât “a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii “Carol I” a propus  menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

În cazul lui Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, Comisia de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică a CNATDCU a avizat, cu şase voturi din şapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, cu titlul "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”.

Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au făcut parte conferenţiarul universitar Cristian Niţă şi conferenţiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Naţională de Informaţii, precum şi profesorul universitar Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit sesizării care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat în lucrarea sa de doctorat "România şi noile provocări generate de integrarea europeană”, aproximativ o treime din conţinut. Presa a scris şi despre cealaltă lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice şi strategice privind navigaţia maritimă”, susţinută în 2007 la Academia de Poliţie, sub coordonarea lui Ion Dascălu, că ar fi fost plagiată din propria sa lucrare de licenţă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

M Costi
7.10.2016, 16:09:13

E ...logica concluzia ( cacofonie intentionata ! ) acestei a doua comisii ( de experti ! ) , daca nu ajungea la aceasta concluzie , de plagiat , ar fi fost si ea repudiata , ca prima ! Si ar fi fost constituita o a treia comisie ( alti experti ! ) , daca era nevoie si a patra ori a cincea .... Interese sa fie , ca experti se gasesc !

-5 (11 voturi)
petrescu alin
7.10.2016, 16:43:51

in Statele Unite poti sta si 10 ani la doctorat si cei mai multi nu primesc titlul... in Romania pandele mananca doctorate pe paine... hihihi... sa fim seriosi...

+12 (14 voturi)
Florin Georgescu
7.10.2016, 16:37:18

Pre multi a mai popit si plagiatul aisa la romanasi !

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
7.10.2016, 17:19:27

Daca au plagiat inseamna ca au furat munca altuia si normal ar fi ca justitia sa-si faca treaba si sa-i condamne.Sau astia sunt mari mafioti si legea nu se aplica la ei ?

+3 (5 voturi)
Tăunu
7.10.2016, 18:06:47

Degeaba avem o legislaţie limpede şi clară în domeniu, L 1/2011 prevede sancţiuni clare în cazul plagiatelor doctorale, ea nu se aplică. Această ţară putredă şi coruptă nu poate fi condusă decât de o dictatură !

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările