Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU: Petre Tobă nu a plagiat. Propunem menţinerea titlului de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă nu a plagiat FOTO Eduard Enea
Petre Tobă nu a plagiat FOTO Eduard Enea

Fostul ministru de Interne Petre Tobă nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia de specialitate din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), potrivit Ministerului Educaţiei. Totodată, Comisia recomandă păstrarea titlului de doctor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, comisia de specialitate a concluzionat că teza de doctorat semnată de Petre Tobă respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, menţinerea titlului de doctor. Propunerea a fost înaintată Consiliului General al CNATDCU care va accepta sau respinge propunerea Comisiei Tehnice. 

„Comisia a înaintat azi dimineaţă raportul către Consiliul CNATDCU, iar acesta va fi supus votului membrilor Consiliului CNATDCU. Consiliul este cel care decide aprobarea sau respingerea raportului, respectiv aprobarea sau respingerea propunerii de menţinere a titlului de doctor”, a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

"Teza de doctorat realizată de domnul Petre Toba are valoare ştiinţifică incontestabilă, dovedită atât prin caracterul inovativ al soluţiilor identificate, care au fost valorificate şi validate ăn practica structurilor specializate ale Poliţiei Române, cât şi prin opiniile de specialitate exprimate de personalităţi recunoscute în mediul academic şi de cercetare în domeniul ştiinţelor militare, de informaţii şi securitate naţională, care au făcut parte din Comisia de susţinere a tezei de doctorat, respectiv, prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, prof. univ. dr. Constantin Popescu, prof. univ. dr. Luca Iamandi şi prof. univ. dr. Teodora Ştefan", arată raportul Comisiei Tehnice făcut public de Mediafax.

Componenţa comisiei

Cei trei membri ai Comisiei Tehnice care au stabilit că teza de doctorat semnată de Petre Tobă sunt: Prof univ dr. Ţupulan Marin-Claudiu, decan împuternicit al Facultăţii de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi este conducător de doctorat Conducător de doctorat în domeniul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, conf. univ. dr. Mihalache Veronica, Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu”, şi cercetător ştiinţific II dr. Niţă Cristian, de la Institutul National de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI. 

Potrivit regulamentului CNATDCU, fiecare suspiciune de plagiat este dată spre analiză unei comisii de lucru formată din trei membri.

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011.

Controverse privind lucrarea lui Tobă

Universitatea de Apărare „Carol I” a transmis în luna iunie un punct de vedere asupra suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat, care vine în apărarea fostului ministrului Petre Tobă. Universitatea de Apărare a propus menţinerea titlului de doctor al acestuia, pentru că „cercetarea ştiinţifică în calitate de doctorand a fost utilă”.

Potrivit sesizării depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de profesorul Cristian Dogaru, Tobă ar fi copiat, printre altele şi partea introductivă a tezei de doctorat din cartea unui alt poliţist, Ionel Tucmuruz. Însă, potrivit News.ro, Tobă ar fi depus cinci exemplare ale tezei sale de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” pe data de 21 decembrie 2010, iar Cartea lui Ionel Tucmuruz intitulată „Crima Organizată Transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru naţiuni”, din care se presupune că a plagiat Tobă a fost publicată în anul 2011 de Editura Universitară.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Petre Tobă şi-a dat demisia după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Procurorii DNA spun că ministrul ar fi refuzat declasificarea unor acte importante, privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

În luna iulie, şase dintre cei şapte membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU şi-au anunţat retragerea, pe motive de incompatibilitate sau conflict de interese, din procedura de evaluare a doctoratelor suspectate de plagiat obţinute de Petre Tobă, Neculai Onţanu, Bogdan Licu sau Mihai Stănişoară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite