Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Comoara din ghete

0
5 Jan 2010 21:28:51
Autor: Dorin Ţimonea
Maria Boti, cea care a găsit cei 40.000 de euro, locuieşte într-o baracă
Maria Boti, cea care a găsit cei 40.000 de euro, locuieşte într-o baracă

O familie din Alba Iulia a rămas fără economiile de-o viaţă, 40.000 de euro, după ce femeia a făcut curăţenie de Sărbători şi a aruncat la ghenă „puşculiţa“: o pereche veche de bocanci unde erau ascunşi banii. Maria Boti a găsit la gunoi, de Crăciun, o pereche de bocanci. A vrut să-i vândă în talcioc, dar nu i-a cumpărat nimeni. Chiar înainte să-i arunce-n foc, a descoperit în ei bani care s-o scoată din sărăcie.

UPDATE: 40.000 de euro aruncaţi din greşeală la gunoi

„Păgubiţii" Călin şi soţia sa, s-au căsătorit în urmă cu 15 ani. Ei au început din primul an de căsnicie să economisească bani pentru un teren şi o casă. De-a lungul timpului, cei doi au adunat suficient pentru ca, anul trecut, să cumpere pământul dorit.

Restul, 40.000 de euro, au fost păstraţi în continuare în puşculiţă, acasă. „Am avut o experinţă nefericită la FNI şi nu am mai avut încredere în bănci, de aia i-am păstrat în casă", a explicat, ieri, femeia care nu doreşte să-şi facă publică identitatea.

De frica hoţilor, Călin a ales să ascundă cei 40.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, într-o cizmă mai veche. În decembrie, bărbatul a dus cizmele la reparat. Şi-a anunţat soţia de schimbare, dar femeia nu a fost atentă. Aşa că, înainte de Crăciun, atunci când a făcut curat în casă, a aruncat la gunoi „puşculiţa".

„Era o pereche de ghete vechi, demodate, pe care nu le-am mai folosit. Atunci nu am realizat că banii sunt acolo. Ştiam că sunt undeva printre papuci, dar nu în acele ghete", a spus femeia. Cei doi nu şi-au dat seama că au aruncat la gunoi 40.000 de euro decât la 31 decembrie. Disperaţi, oamenii, comercianţi în pieţele din oraş, au încercat mai întâi să refacă singuri circuitul bocancilor pierduţi fără să ştie însă dacă-şi vor mai recupera vreodată economiile.

Ghetele, scoase la vânzare

Între timp, o familie de rromi care trăieşte din ceea ce găseşte prin ghenele de gunoi a luat din container ghetele norocoase. „Noi umblăm la container şi luăm tot ce găsim. Din asta trăim. Am găsit ghetele lângă container, le-am luat şi le-am dus acasă. Le-am dus, apoi, în talcioc să le vând de două ori, da' nu le-a cumpărat nimeni. Atunci i-am dus acasă să-i bag în foc. Pe unul l-am băgat, o ars. Unul a rămas. O fată a băgat piciorul şi a simţit ceva în vârf. Aşa am găsit banii", a spus Maria Boti, cea care a văzut în perechea de încălţări rost de câştig.

Cei 12 membri ai familiei, dintre care 10 copii cu vârste între 15 şi 30 de ani, locuiesc într-o baracă de lemn din „Lumea Nouă", un cartier de rromi din Alba Iulia. Primul gând când au descoperit „comoara" a fost să cumpere o casă nouă. „I-am zis la bărbatu' meu că, dacă Dumnezeu a dat norocul ăsta peste noi, să mergem să cumpărăm o casă. Ne-am dus la Cunţa, am văzut anunţul pe casă, am intrat şi am dat 22.000 de euro. După Sărbători urma să facem contractul", a povestit Maria.

Au mai recuperat doar 33.000 de euro


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările