Compania Apa Nova, pusă sub acuzare de DNA pentru evaziune, spălare de bani şi alte infracţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Apa Nova, pusă sub acuzare într-un dosar al DNA / FOTO MEDIAFAX
Compania Apa Nova, pusă sub acuzare într-un dosar al DNA / FOTO MEDIAFAX

Compania Apa Nova a fost pusă sub acuzare într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni. De altfel, în acest caz mai sunt implicaţi şi foştii directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague şi Bruno Roche, dar şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu.

DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova în dosarul în care sunt urmăriţi penal mai mulţi foşti sau actuali directori ai companiei, dar şi oameni de afaceri cu conexiuni în lumea politică, potrivit Mediafax.

Surse judiciare au precizat că infracţiunile pentru care este cercetată compania Apa Nova sunt evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale.

Decizia procurorilor DNA Ploieşti de a pune sub acuzare Apa Nova Bucureşti a fost luată după ce, miercuri, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de directoarea companiei Lavinia Săniuţă sub acuzaţiile de evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale şi faţă de directoarea adjunctă Giovana Soare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Urmărire penală extinsă pentru foşti directori din Apa Nova

DNA a anunţat, joi, că a fost extinsă urmărirea penală  în cazul foştilor directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague şi Bruno Roche, dar şi pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu. Noile acuzaţii sunt de evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale.

De altfel, în cursul zilei de joi au ajuns la sediul DNA Ploieşti fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat pentru trafic de influenţă în acest dosar. La ieşire, Moisescu le-a declarat jurnaliştilor că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este suspectat şi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot joi, la DNA Ploieşti, au ajuns şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, cercetat pentru trafic şi cumpărare de influenţă, dar şi fostul director general al Apa Nova Bucureşti, Bruno Roche, în cazul căruia procurorii fac cercetări pentru cumpărare de influenţă, cercetările fiind extinse şi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

La DNA a fost citat şi un alt fost director general al Apa Nova Laurent Lalague, care însă nu s-a prezentat, trimiţându-şi avocaţii. Şi în cazul său urmărirea penală a fost extinsă pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Miercuri, la sediul DNA Ploieşti au fost audiaţi omul de afaceri Teodor Sterian, administrator al SC SIS Strategy SRL şi finul lui Ovidiu Semenescu, precum şi directoarea Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, şi directoarea adjunctă Giovana Soare. Cei trei au fost puşi sub control judiciar.

În acest dosar este cercetat pentru cumpărare şi trafic de influenţă şi Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit unui comunicat emis de procurorii anticorupţie, în perioada 2008-2015, Ovidiu-Traian Semenescu, Vlad-Octavian Moisescu şi Costin Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa, obţinând în schimb, de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani. 

Banii ar fi fost plătiţi sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de cele trei persoane, fără ca în realitate, serviciile prevăzute în contracte să fi fost prestate.

De altfel, în perioada 2014 - 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general adjunct la Veolia România, şi începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucureşti, ar fi dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

„Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menţionată. Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a S.C. Apa Nova SA Bucureşti”, arăta DNA.

Angajaţii Apa Nova, obligaţi să sprijine activităţi ilegale

Procurorii mai precizează, în ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale, că angajaţilor SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuţă să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuţă ar fi solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit 4 milioane de lei.

„La nivelul S.C. Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care fac filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate”, arată anchetatorii.

De asemenea, în acelaşi scop, în cursul anului 2010, ar fi fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, potrivit DNA.

Săniuţă ar fi relaţionat cu Sterian începând cu 15 iunie, de când a fost director general al Apa Nova Bucureşti, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei.

Roche, Lalalgue şi Săniuţa şi-ar fi supravegheat angajaţii

În perioada 2010 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de directori ai Apa Nova Bucureşti, ar fi dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă şi SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, ”modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta”.

„Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezenţa cauză, respectiv după ce lucrătorii DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC Apa Nova SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea Apa Nova, potenţiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă”, mai arăta DNA.

Totodată, în perioada 2011 - 2013, suspectul Lalague Laurent - în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti ar fi pretins directorului general al unei societăţi comerciale şi ar fi primit de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 de euro şi 150.000 de euro) în total minimum 1 milion de euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună ca Apa Nova Bucureşti să atribuie lucrări respectivei societăţi.

„Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui Teodor Sterian, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague”, arătau procurorii.

În perioada 2011 - 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu şi Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.

„Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia «achiziţii mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, preciza DNA

Prejudiciul creat prin spălarea banilor: peste 17 milioane de euro

Prejudiciu minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA – 14.815.188 de lei. De altfel, prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 de lei (echivalentul a 17.294.819 de euro).

Pe 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. 

De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite