Comunicat oficial al DNA în cazul demisiei lui Marius Iacob, care a zăcut patru luni prin sertare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax/ Marian Ilie
FOTO Mediafax/ Marian Ilie

Biroul de informare şi relaţii publice al DNA a transmis un comunicat în legătură cu cazul fostului adjunct al procurorului-şef DNA, Marius Iacob, care a demisionat în luna martie, însă documentul a rămas la Ministerul Justiţiei şi n-a mai ajuns la preşedintele Klaus Iohannis.

„Cu referire la informaţiile vehiculate în spaţiul public privind demisia domnului Marius Iacob, adjunct al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, BIRP face următoarele precizări:

La data de 19 martie 2019, domnul procuror Marius Iacob, şi-a depus demisia din funcţia respectivă la cabinetul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care de îndată a înaintat documentul respectiv ministrului justiţiei, domnului Tudorel Toader.

Din acel moment, mandatul procurorului şef adjunct al DNA, domnul Marius Iacob, era în vigoare până la data publicării în Monitorul Oficial al României a decretului Preşedintelui României de eliberare din funcţia de procuror şef adjunct Direcţie, prin demisie, aspect care a fost comunicat în spaţiul public la momentul respectiv.

Precizăm că, procurorul şef al DNA nu are competenţa de a numi/revoca adjuncţii DNA sau procurorii şefi secţie din cadrul structurii pe care o conduce. Acest atribut aparţine, potrivit legii, Ministrului Justiţiei cu avizul consultativ al CSM, actul de decizie aparţinând în final preşedintelui României, în conformitate cu art. 54 din Legea 303/2004, care prevede, printre altele, că: „4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.”

Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA, în luna martie a acestui an. Decizia de demisie din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA vine la o zi după ce magistraţii instanţei supreme au decis că Marius Iacob a săvârşit abatere discipliniară în legătură cu reprezentarea Direcţiei în procesul Mihaiela Iorga-DNA, intentat de aceasta după ce a fost revocată din DNA. Sancţiunea pentru Iacob a fost avertisment.

Demisia să a fost înaintată ministrului Justiţiei de la acea vreme, Tudorel Toader. Potrivit procedurii, această trebuia înaintată Secţiei pentru procurori din CSM, care da un aviz consultativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite