Concertul organizat de institutul lui Iliescu şi Voican Voiculescu a fost anulat după ce a fost contestat, iar Vunk şi Andra s-au retras

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul din Piaţa George Enescu organizat de Institutul Revoluţiei Române a fost anulat
Concertul din Piaţa George Enescu organizat de Institutul Revoluţiei Române a fost anulat

Concertul care ar fi urmat să fie organizat pe 22 decembrie de Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, a fost anulat. Decizia vine după ce mai multe organizaţii civice au protestat faţă de organizarea acestui concert în Piaţa George Enescu, considerând că este o jignire adusă eroilor Revoluţiei, iar trupa Vunk şi Andra s-au retras din program.

„​Duminică, 22 decembrie, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piaţa George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluţiei din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constatat că scopul acestuia e mai puţin clar decât credeam noi. Anunţăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluţiei Române”, a scris Trupa VUNK pe Facebook.

Stuff-ul solistei Andra a transmis că aceasta nu va participa la concert, conform Mediafax.

Concertul organizat pe data de 22 decembrie, de către Institutul Revoluţiei Române, aflat în subordinea Senatului României şi condus de Ion Iliescu şi de Gelu Voican-Voiculescu, a fost contestat de mai multe grupuri civice, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.

"Organizarea unui concert şi nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment şi un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică uşoară şi populară nu poate fi, în niciun caz şi sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluţiei, pentru răniţii din decembrie 1989 şi pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor şi ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiţi pentru libertate", susţin mai multe organizaţii ale societăţii civile, printre care Freedom House, Forum Apulum, REZISTENŢA, Geeks For Democracy, Iniţiativa România şi Corupţia Ucide.

"Este imoral şi inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca aceşti doi inculpaţi să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluţiei reflectă rolul lor direct şi / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului", susţin reprezentanţii organizaţiilor civice.

CTP: Concertul, o „ticăloşie calculată”. Ce făcea Ion Iliescu în seara de 21 decembrie ştiţi?

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican-Voiculescu, este o invenţie a acestora, pentru a se valida pe ei înşişi ca revoluţionari, iar concertul pe care voiau să-l organizeze este o „ticăloşie calculată”. Pe de altă parte, artiştii dau dovadă de cinism acceptând să participe la concert şi dovedesc că pentru ei „banul n-are miros”, a spus CTP la Digi24.

„Acest institut nu are nicio legătură cu Revoluţia română. Este semnificativ faptul că respectivul concert trebuia să se desfăşoare pe 22, la ora 16:00. Ce revoluţie mai era la ora 16:00, pe 22? Ceauşescu era fugit cu elicopterul de patru ore, Iliescu apăruse din fundul grădinii, era la televiziune, salvatorul naţiei, ce revoluţie mai era?

Revoluţia se încheiase în noaptea de 21 decembrie. Ce făcea în noaptea de 21 decembrie Ion Iliescu, preşedintele acestui institut? Eu am avut curiozitatea să-l întreb, în direct: În noaptea de 21 ce făceaţi, dle preşedinte? Ştiţi ce mi-a răspuns? Îmi distrugeam carnetul de partid!

Dacă se face concert o să vedem lume dansând acolo, eventual cu câte o sticlă în mână, că se apropie Crăciunul. Ce să facă oamenii când îţi cântă Andra, Holograf şi Monica Anghel?

Artiştii bineînţeles că au o responsabilitate. Este o dovadă din partea lor de cinism, sunt plătiţi gros, din moment ce acest concert e 100.000 de euro, din ban public, şi pentru unii dintre ei banul n-are miros. Şi atunci vin, cântă, îşi fac treaba, îşi iau banii şi pleacă. Nu-i interesează ce-au făcut şi cui slujesc folosindu-şi vocea şi talentul”, spunea CTP înainte de anularea concertului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite