Condamnările anului 2012: Vîntu, Huidu şi Năstase. Ce alte procese celebre s-au încheiat prin pedepse cu închisoarea în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarele lui Vântu, Huidu şi Năstase au ţinut primele pagini ale ziarelor în 2012. FOTO: Adevărul
Dosarele lui Vântu, Huidu şi Năstase au ţinut primele pagini ale ziarelor în 2012. FOTO: Adevărul

Anul 2012 a fost bogat în condamnări, fie ele definitive sau atacabile cu recurs. Pedepsele au venit pentru infracţiuni care au ţinut, multă vreme, primele pagini ale ziarelor şi, în unele cazuri, au fost însoţite de spectaculoase răsturnări de situaţie.

Cea mai discutată condamnare, devenită faimoasă chiar şi peste hotare, a fost cea a lui Adrian Năstase. Pe data de 20 iunie, fostul Premier al României a primit o condamnare definitivă de doi ani la închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul calităţii“. Controversat a fost şi momentul în care reprezentanţii Poliţiei au venit să îl aresteze, atunci când Năstase a încercat să se sinucidă şi şi-a tras un glonţ în gât. Cu toate acestea, Năstase a scăpat cu răni uşoare şi în prezent îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Rahova.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat şi el în vara acestui an, la un an de închisoare cu executare în dosarul în care fusese acuzat de şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Între timp, Vîntu a publicat în închisoare o carte, pentru a i se reduce pedeapsa cu 33 de zile. Jurnaliştii „Adevărul“ au demonstrat, însă, că volumul „România – studiu comparativ între trei epoci consecutive“ este un plagiat.

La fel de faimos este şi cazul omului de televiziune Şerban Huidu, implicat într-un accident rutier în octombrie 2011, accident soldat cu moartea a trei persoane. Pe data de 29 iunie 2012, Huidu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, dar familiile victimelor au făcut recurs şi următorul termen este pe data de 31 ianuarie 2013. Între timp, magistraţii Judecătoriei Braşov au decis că Huidu trebuie să plătească daune morale în valoare de 360.000 de euro rudelor victimelor. Nici această decizie nu este definitivă. Familiile victimelor ceruseră iniţial 800.000 de euro.

Un alt nume important pe lista condamnaţilor din anul 2012 este Corneliu Iacubov. Omul de afaceri a primit 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Rafo Oneşti. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în iunie 2012. În cadrul aceluiaşi dosar au mai fost condamnaţi Toader Găureanu şi Marin Marin. Iacubov fusese trimis în judecată în anul 2006, pentru prejudicierea Rafo Oneşti.

Mai puţin cunoscut în lumea „puşcăriaşilor de lux“, dar celebru printre tineri este şi Tudor Sişu, cântăreţ de hip-hop, membru al cunoscutei trupe „La Familia“. Sişu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, în luna octombrie, pentru trafic de droguri.

TIMIŞ

Claudiu Hauptman şi-a aflat în această vară pedeapsa pentru accidentul pe care l-a provocat în 2009, în urma căruia au murit şase oameni.  În 7 iulie 2009, Hauptmann, pe atunci abia major, încă elev la liceu, a apăsat prea tare pedala de acceleraţie a Peugeot-ului său şi a lovit, în zona Birda, frontal, o maşină cu ingineri şi muncitori care se întorceau de la muncă. Cele două tinere care se aflau cu Hauptmann în maşină au murit, la fel şi cei din maşina lovită. În luna septembrie a acestui an, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv pe tânărul teribilst la cinci ani de închisoare cu executare şi la plata a despăgubiri totale de 450.000 de euro pentru familiile victimelor.
 
Fosta şefă a ITM Timiş, Cornelia Corescu, şi secretarul executiv al PDL Timiş, Vasile Medeşan, au fost arestaţi în luna septembrie a anului trecut pentru fapte de corupţie. Cei doi au fost acuzaţi că i-au cerut omului de afaceri Aurel Grindiş, tot membru PDL, să doneze 10.000 de lei la casieria partidului, pentru a scăpa fără probleme în urma unui control efectuat de inspectorii de muncă la firma sa. Grindiş a depus denunţ penal, iar de aici a pornit ancheta în urma căreia cei doi au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Sentinţa definitivă, dată de Curtea Supremă, a venit în iulie 2012: trei ani şi şase luni pentru Cornelia Corescu şi doi ani pentru Medeşan, ambele pedepse cu executare.

ARAD

După mai bine de opt ani de la crimă, asasinii fiului judeăctorului arădean Ioan Trifa au fost condamnaţi definitiv. Traian Trifa, cunoscut în Arad ca fiind fiul unui important om al justiţiei, a fost găsit în nopatea de 21 spre 22 mai 2004, fără suflare, abandonat, pe malul Mureşului, în apropierea Ştrandului Neptun. Tânărul avea 20 de ani. Actele medico-legale efectuate la acea vreme au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic.

Conform procurorilor care au anchetat cazul, Ovidiu Răchită şi Florin Moldovan l-au lovit pe Traian Trifa cu obiecte dure în mai multe zone ale corpului. Anchetatorii au povestit că totul a pornit de la o ceartă care s-a sfârşit cu pumni pentru fiul judecătorului Trifa. Ovidiu Răchită a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, iar Florin Moldovan la 18 ani de închisoare.

DOLJ

Sergiu Drăgancea, fostul directorul de la APIA Dolj, a fost condamnat pe data de 16 august de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la patru ani de închisoare. Fostul director de la APIA Dolj prins în flagrant în timp ce primea şpagă 10.000 de euro de la un fermier. Fostul director al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Dolj a fost trimis în judecată pentru luare de mită pe data de 29 septembrie 2011.

MARAMUREŞ

Anul 2012 a fost unul „bogat“ pentru magistraţii maramureşeni şi ghpentru cei doi foşti miniştrii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. În luna februarie, miniştrii „Caltaboş“ au fost condamnaţi la trei ani de închisoare. Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan era acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată.

În acelaşi proces a fost anchetat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă. Decizia instanţei de judecată a fost condamnarea celor doi maramureşeni la câte trei ani de închisoare cu executare, însă aceasta a fost atacată prin recurs.

VASLUI

Nume sonore din Vaslui au ajuns în atenţia organelor de anchetă în acest an, printre cei condamnaţi numărându-se Remus Mitrea, fostul director al agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui, şi Dragoş Apostol, un binecunoscut avocat de la baroul Vaslui.

PRAHOVA

În sălile de judecată din Prahova au ajuns, în 2012, pe lângă infractorii de drept comun şi persoane publice, cu „greutate“. Unul dintre ei este Onorel Lovin, trimis de în judecată de procurori pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

El a fost acuzat de faptul că, înainte de a deveni city-manager al Ploieştiului, în calitatea sa de şef al Serviciului Urbanism în cadrul Primăriei Sinaia, a pretins de la doi administratori ai unei societăţi comerciale suma de 50.000 euro, în schimbul eliberării autorizaţiilor de construire pentru un hotel în oraşul Sinaia. În octombrie, acesta a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Prahova la patru ani de închisoare cu suspendare.

IAŞI

Procesele lui Doru Teodor şi Victor Panaghiu, oameni de afaceri, şi Christy Mârşanu, avocat, au ţinut prima pagină a ziarelor din Iaşi pe tot parcursul anului 2012. Personaje notorii în oraş, toţi trei „au şters-o” din ţară în momentul în care judecătorii i-au condamnat la închisoare cu executare definitiv şi irevocabil. Aflaţi mai multe despre procesele celor doi.

CLUJ

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, acuzat de luare de mită, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în octombrie 2012. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011, Radu Vasile Bica ar fi acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.

Un alt nume important din Cluj aflat pe listele condamnaţilor este Virgil Pop. Deputatul PNL a primit o condamnare definitivă de cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

SĂLAJ

Doi medici de familie din Hida au ajuns în atenţia justiţiei în toamna anului trecut, după ce mai mulţi pacienţi de-ai lor au reclamat la Poliţie că li s-au cerut bani pentru servicii medicale de care, în mod normal, ar fi trebuit să beneficieze gratuit.Tribunalul Sălaj a condamnat-o la un an de închisoare pe Maria Onaţ, medic de familie în comuna Hida. Decizia nu este definitivă.

OLT

O altă „vedetă“ a anului 2012 în privinţa condamnărilor este de departe mediatizatul interlop Bercea Mondial, pe numele său adevărat Sandu Anghel, din Drăgăneşti. El a fost arestat, pe 20 februarie 2011, sub acuzaţia că şi-ar fi înjunghiat un nepot - Ionuţ Anghel, zis “Mercedes”. Pentru aceasta el a fost găsit vinovat de judecătorii Tribunalului Olt şi condamnat, pe 22 februarie, după aproape un an de stat „la răcoare“, la 7 ani şi şase luni închisoare. Acuzaţiile: tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă şi portul cuţitului. Între timp, Bercea a făcut recurs.

SIBIU

Sibianul Ilie Carabulea, proprietarul Holdingului Atlassib, a fost condamnat în primăvara acestui an la un an şi jumătate de închisoare cu executare, dar a ieşit după mai puţin de 6 luni pentru bună purtare. Carabulea este primul milionar din top 300 condamnat la închisoare cu executare, sentinţa fiind pronunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care era cercetat, alături de fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru infracţiuni de corupţie.
 

La realizarea materialului au contribuit membrii reţelei de corespondenţi „Adevărul“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite