Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Conducerea DNA reacţionează după apariţia raportului MCV extrem de dur cu România

7
22 Oct 2019 17:37:38
Autor: Vlad Terteleac
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă că s-a familiarizat cu problemele semnalate în raportul MCV publicat, astăzi, de Comisia Europeană şi că-şi menţine „angajamentul ferm” în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt.

Conducerea D.N.A. observă că activitatea procurorilor s-a desfăşurat în „împrejurări foarte dificile”, caracterizate de atacuri împotriva activităţii lor, precum şi de modificări succesive a cadrului legislativ care reglementează activitatea instituţiei.

„Constatând că rezultatele activităţii în combaterea corupţiei la nivel înalt rămân solide, raportul remarcă însă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituţiile cheie în combaterea corupţiei, între care D.N.A., a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor justiţiei ce au inclus schimbări majore cu privire la cerinţele de vechime, cu impact asupra capacităţii D.N.A. de a funcţiona.”

Comunicatul de presă ţine să amintească faptul că raportul „apreciază conducerea DNA pentru că a reuşit cu succes să menţină activitatea instituţiei”. 

„ D.N.A. îşi menţine angajamentul ferm în continuarea activităţii de combatere a corupţiei la nivel înalt, cu imparţialitate şi profesionalism.Totodată, D.N.A. îşi exprimă convingerea că rolul său nu poate să fie desfăşurat decât într-un context în care cadrul legislativ şi de construcţie instituţională garantează independenţa  instituţiilor judiciare şi eficienţa combaterii corupţiei la nivel înalt”, mai arată comunicatul DNA.

Raportul MCV pentru România, publicat marţi de Comisia Europeană, unul de două ori mai mare decât în cazul Bulgariei, arată că Bucureştiul nu a respectat niciuna dintre recomandările din 2018, ba chiar au fost luate măsuri care au înrăutăţit situaţia sistemului judiciar. „Funcţionarea Secţiei speciale a confirmat temerile că secţia respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică”, se arată în raportul MCV. Comisia Europeană arată într-un comunicat oficial că ultimul raport MCV privind justiţia şi lupta anticorupţie din România constată ”o involuţie faţă de progresele înregistrate în anii precedenţi, situaţie care constituie o sursă de preocupare majoră”. Instituţia europeană subliniază că a informat autorităţile române că, „dacă nu fac îmbunătăţirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative” va lua măsuri ce depăşesc parametrii din cadrul MCV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Popa Pius
22.10.2019, 17:46:22

Bă, voi credeti ca ăia de la Bruxell sint prosti ca românii? Se vede de la o posta ca dupa plecarea lui Kovesi besedeul a infiltrat tot, iar ”procororii” aceia cu salarii mari au dat-o cotită...

+6 (6 voturi)
Ionel Marcu
22.10.2019, 17:48:42

Ce păcat că Laura Codruța Kovesi nu e disponibilă, să fie pusă la loc șefa DNA, la anul, după ce scăpăm de Ciuma Roșie. Am avut parte de mari satisfacții din prinderea atâtor politruci escroci, am fi avut parte din nou, la anul. Poate găsesc alta la fel.

+4 (6 voturi)
nick53
22.10.2019, 19:22:22

Raportull nu este pe 2019. Parca in 2018 doamna K era inca la butoane la DNA

-4 (4 voturi)
mitrut
22.10.2019, 18:00:31

Noul DNA e in subordinea infractorilor, de-aia n-a rezolvat niciun dosar greu in ultimul timp.

+7 (7 voturi)
m lupascu
22.10.2019, 19:46:57

- crima organizata pro, esedalde si al doilea parlament ilegitim 300

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)