Conferinţa anuală „Putere, Pace, Securitate”, la cea de-a treia ediţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: pagina de Facebook a Grupului de Studii de Securitate
Sursa: pagina de Facebook a Grupului de Studii de Securitate

Eveniment iniţiat în urmă cu trei ani de către un grup de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti, conferinţa organizată miercuri, 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, a avut invitaţi de marcă din mediul universitar şi academic. Rolul de „keynote speaker" a fost oferit diplomatului Bogdan Aurescu, fost ministru al afacerilor externe.

Am început redactarea acestui articol cu regretul că ceea ce se dezbate la asemenea evenimente are slabe ecouri în presă. Iar România nu duce lipsă de iniţiative şi strategii. Paradoxal, acestea nu ajung la factorii de decizie. Constatăm, pe zi ce trece, că fractura dintre mediul academic şi cel politic devine tot mai adâncă.

Din nefericire, politica externă a României este caracterizată de mimetism, este de părere Ştefan Popescu, doctor în istorie şi secretar general al Comisiei de Studii Prospective a Academiei Române. Cele câteva zeci de think-tank-uri din ţara noastră nu pot asigura României posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în regiune. În acelaşi registru s-a situat şi discursul lui Gabriel Sebe, lector universitar la Academia Naţională de Informaţii. În cuvântul de încheiere, dânsul a recomandat prelungirea acestei conferinţe într-un seminar organizat lunar. 

România trebuie să treacă de la o strategie de ţara structurală, la una funcţională pe termen lung.   O strategie de apărare a ţării nu trebuie să aibă 100 de pagini, ci 2-3 pagini pentru a fi înţeleasă de toată lumea, Mihai Marcoci  

Sala „Nicolae Bălcescu" trebuia să fie umplută pâna la refuz de jurnalişti şi bloggeri. Nu cred că preţul biletului (25 de lei), mai mic decât la conferinţele lui Dan Puric, a reprezentat un impediment pentru aceştia. Miercuri s-au discutat lucruri serioase!

Temele dominante de dezbatere au fost terorismul şi migraţia. Opt studenţi şi-au prezentat lucrările de cercetare, realizate pe baza unor tematici stabilite de organizatori:

  • Noile paradigme de securitate şi intelligence
  • Migraţia în secolul XXI- între securitate şi ajutor umanitar
  • Securitatea regională în noul context global

Despre GSS (Grupul de Studii de Securitate), Marius Babaiana

 


Aceştia au primit sfaturi preţioase de la Mihai Marcoci, unul dintre moderatorii conferinţei, lector universitar dr. la Academia de Poliţie din Bucureşti. Dânsul le-a sugerat să nu cadă în capcana celor mai în vârstă, şi anume adoptarea unui stil de gândire dominat de stereotipii. De altfel, domnul Mihai Marcoci a reuşit să capteze auditoriul la fiecare intervenţie a sa, remarcându-se printr-un discurs asertiv. 

Pentru a aduce un suflu nou, generaţiile de astăzi trebuie să fie nonconformiste.

Dintre lucrările prezentate, mi-a atras atenţia în mod deosebit cea a lui Nelu-Cristian Moldovan, studiu ce tratează necesitatea implementării unui model universal de democraţie, sub auspiciile modernităţii reflexive. Tipul chiar a ştiut să-şi vândă bine marfa. Poate vă întrebaţi ce înseamnă modernitate reflexivă. Nici eu nu ştiam, până săptămâna trecută. Paradigma pe care o trăim în prezent are două puncte forte: accesul la informaţie şi posibilitatea de a prezice viitorul- predictibilitatea. Punctul slab al modernităţii reflexive este imposibilitatea de a controla ceea ce ni se întâmplă- deficienţă fără precedent, determinată de ritmul alert al vieţii cotidiene.

Studentul Patrick Rus a prezentat un studiu despre conceptul de intelligence social, un model de integrare a inovării sociale cu cea tehnologică, o soluţie la criza de dezvoltare şi securitate. Scopul final al intelligence-ului social este rezilienţa- capacitatea unui sistem social de a se adapta, a anticipa şi a acţiona la schimbările continue ale mediului.

Acestea fiind spuse, recomand cu încredere următoarele evenimente organizate de Grupul de Studii de Securitate. În ultimii doi ani, tot mai multe personalităţi au dat curs invitaţiei de a participa la conferinţe, tratând cu tot mai multă seriozitate iniţiativa studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice. Notorietatea pe care şi-au câştigat-o aceştia este dată de faptul că, pentru al doilea an consecutiv, conferinţa cu titlul „Putere, pace, securitate” se desfăşoară la Palatul Parlamentului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite