Congresul SUA a aprobat investiţia uriaşă pregătită de Pentagon la Baza aeriană Câmpia Turzii, pentru descurajarea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul american a adoptat definitiv proiectul de lege privind bugetul apărării pe anul fiscal 2021, document ce prevede, între altele, investiţii în valoare de 130,5 de milioane de dolari pentru modernizarea Bazei 71 aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, care urmează să fie transformată într-un hub operaţional major al Forţelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre şi în estul Europei.

Conform unor surse militare, investiţia de la baza din Câmpia Turzii se realizează pentru descurajarea Rusiei şi este cea mai importantă făcută de Armata SUA într-o ţară străină, din 2014 şi până în prezent. Partea americană va investi în Baza 71 pe mai multe linii. Astfel, 11 milioane de dolari vor fi direcţionaţi către realizarea unei platforme pentru materiale periculoase, 32 de milioane de dolari sunt pentru creşterea capacităţii de stocare de combustibil, iar 19,5 milioane de dolari sunt pentru realizarea unor zone de staţionare a aeronavelor, inclusiv a celor de transport strategic.

Totuşi, trunchiul pricipal al investiţiei (68 de milioane de dolari) va fi utilizat pentru realizarea de depozite cu echipamente şi materiale prepoziţionate, ridicarea de hangare pentru avioane de luptă şi dotarea bazei cu vehicule şi provizii.

Până acum, Armata SUA a utilizat cu precădere Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, dar începând de anul trecut, Pentagonul şi-a îndreptat însă tot mai mult atenţia spre baza de la Câmpia Turzii. Americanii au operat aici drone de luptă MQ-9 Reaper, dar şi avioane F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor sau A-10 Thunderbolt-Warthog.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite