Congresul SUA cere creşterea numărul de militari americani în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr neprecizat de militari americani se află şi acum la Baza Kogălniceanu FOTO 16th Sustainment Brigade/ Sgt. Daniel Wyatt
Un număr neprecizat de militari americani se află şi acum la Baza Kogălniceanu FOTO 16th Sustainment Brigade/ Sgt. Daniel Wyatt

Legislativul american blochează scăderea efectivului militar american din Germania şi cere, în plus, întărirea flancului estic prin trimiterea de trupe suplimentare în România, Grecia şi Bulgaria

Congresul american pune frână unui plan al Pentagonului de reducere a numărului de soldaţi din Germania şi, mai mult, solicită armatei să ia în considerare creşterea numărului de forţe în alte părţi ale Europei. Concret, printre ţările în care va creşte numărul de militari americani detaşaţi se află România, Grecia şi Bulgaria pentru că EUCOM - Comandamentul militar american pentru Europa - îşi propune să îşi consolideze poziţia în zona Mării Negre şi în estul Mediteranei.

Astfel, prin National Defense Authorization Act (NDAA), Congresul a decis că Pentagonul nu poate reduce nivelul forţei din Germania sub numărul actual de 34.500 de militari, timp de 120 de zile. Prevederea înseamnă că o decizie cu privire la menţinerea sau reducerea trupelor din Germania ar fi lăsată în sarcina viitoarei administraţii Biden, care şi-a exprimat deja îndoielile cu privire la acest plan, arată stripes.com.

„Reducerea numărului de militari americani într-o perioadă de ameninţări în creştere în Europa ar constitui o greşeală strategică gravă care ar submina interesele de securitate naţională ale SUA şi ar slăbi NATO”, se subliniază în NDAA.

Mai multe trupe în sud-estul Europei

Pe lângă măsurile menite să blocheze retragerea bruscă a trupelor din Germania, în documentul Congresului se mai solicită Departamentului Apărării şi EUCOM să reexamineze nivelul forţelor din sud-estul Europei. Conform NDAA, având în vedere atitudinea agresivă a Rusiei, Pentagonul va analiza trimiterea de trupe suplimentare în România, Grecia şi Bulgaria. Cel mai probabil, militarii americani vor staţiona în cele trei ţări în baze permanente.

În Romania va fi utilizată Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a început să o reinventeze după principii NATO, investiţia totală ridicându-se la 12 miliarde de lei. Vom avea un adevărat oraş militar care în final care va arăta ca o actuală bază americană din Germania şi care va putea găzdui 10.000 de militari.

Moscova arată cu degetul

Pe acest fond, autorităţile de la Moscova continuă declaraţiile belicoase la adresa unor aliaţi NATO, printre care şi România. Concret, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat la ultimul briefing că infrastructura militară din Bulgaria şi România este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfăşurate pe teritoriul acestora şi vor putea fi folosite împotriva Rusiei. Mai mult, Maria Zaharova a arătat cu degetul spre manevrele comune ale militarilor români şi americani, dar a criticat şi exerciţiile pe care US Air Force le face la Marea Neagră. ,,În timpul exerciţiilor, personalul militar gândeşte scenarii care includ, printre altele, bombardamente pe teritoriul Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane B-52 Stratofortress, care sunt capabile să transporte arme nucleare’’, a precizat Maria Zaharova în timpul întâlnirii cu jurnaliştii.

„Decapitarea” flotei Rusiei

Reamintim că, în mai multe rânduri, bombardiere americane de tip B-1B Lancer sau B-52 Stratofortress au efectuat exerciţii în zona Mării Negre împreună cu avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene Române. Într-o astfel de misiune s-a vizat, între altele, modernizarea procedurilor de utilizare a rachetei stealth de croazieră anti-navă LRASM, potrivit portalului The Drive. Mai exact, bombardierele strategice americane B-1B Lancer, care s-au antrenat şi cu avioanele româneşti, au exersat în Marea Neagră „decapitarea” flotei Rusiei.

„LRASM joacă un rol esenţial pentru a opera atât în medii oceanice deschise, cât şi în medii litorale, datorită capacităţii sale sporite de a deosebi ţinte de la distanţă lungă”, a declarat după exerciţiu lt. Timothy Albrecht, 603rd Air Operations Center, Bomber Task Force.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite