Consilierul prezidenţial Iulian Fota: Antonescu e responsabilul pentru Holocaustul din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat, vineri, la o conferinţă privind Holocaustul, că responsabilităţile pentru deportările romilor şi evreilor în România, în anii 40', îi aparţin mareşalului Ion Antonescu.

"Responsabilităţile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilităţile sunt ale conducătorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu, şi logica este foarte clară: nu poţi să accepţi un conducător care a omorât, a deportat, a umilit cetăţeni fie că erau evrei sau romi", a declarat Fota, consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională. El a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării la simpozionul "Gropi comune ale Holocaustului", organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", Yahad-In Unum şi Muzeul Holocaustului din SUA.

Protest în oraşul revoluţiei împotriva lui Traian Băsescu pentru că l-a jignit pe Regele Mihai

Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el arătând totodată că Ion Antonescu rămâne responsabil pentru Holocaust, dar că acesta era "doar prim-ministru" atunci.

Responsabilitatea revine în integralitate mareşalului Ion Antonescu!

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a declarat, la rândul său, că nu există documente din care să reiasă vreo responsabilitate a Regelui Mihai pentru Holocaust şi că tragedia evreilor din România şi a romilor este în responsabilitatea Guvernului Antonescu.

"În legătură cu responsabilitatea liderilor politici români privind Holocaustul evreilor din România, menţionez că, la 9 septembrie 1940, Regele Mihai a semnat decretul-lege privind instaurarea statului naţional legionar, moment din care responsabilităţile sale politice au devenit minime, Casa Regală a devenit mai degrabă o instituţie politică de faţadă şi cel care a fost conducătorul statului a fost generalul Ion Antonescu.

Evrei percheziţionaţi şi reţinuţi la Iaşi în 1941

Pentru toată legislaţia antisemită, rasială care s-a promulgat în România între septembrie 1940 şi august 1944 este responsabil în integralitate conducătorul statului, Ion Antonescu, şi guvernele pe care le-a condus în acea perioadă. Toate acele decrete-lege sunt semnate fie de un ministru de resort şi sunt contrasemnate de viceprim-ministrul Mihai Antonescu şi de şeful statului, Ion Antonescu.

De asemenea, pentru toate organizările privind acţiunile de deportare, exterminare a evreilor şi romilor din România, responsabilitatea revine în integralitate mareşalului Ion Antonescu şi guvernelor pe care le-a condus. Nu există documente istorice de arhivă, nu s-au găsit, în care să se observe implicarea sau responsabilitatea Regelui Mihai", a explicat el.

Mii de evrei au fost ucişi în plină stradă de soldaţi

"Începând cu Pogromul de la Iaşi, instituţiile guvernamentale ale statului român, Guvernul, Armata, Jandarmeria, administraţiile locale, pe măsură ce avansau pe frontul de Est spre capitala Uniunii Sovietice, simultan cu avansul trupelor militare, Armata şi Jandarmeria au purificat etnic terenul Bucovinei de Sud, al Bucovinei şi al Basarabiei, deportând zeci şi mii de evrei în Transnistria, unde şi-au găsit moartea. De asemenea, în 1942, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria. Dintre ei, 11.000 nu s-au mai întors, dintre care cea mai mare parte au fost copii", a mai spus Florian.

Ce a spus Traian Băsescu

Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el arătând totodată că Ion Antonescu rămâne responsabil pentru Holocaust, dar că acesta era "doar prim-ministru" atunci.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite