Consiliul Superior al Magistraturii a publicat protocolul de colaborare cu Serviciul Român de Informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protocolul de colaborare, ce însumeanză şapte pagini, a fost încheiat între Consiliul Superior al Magistraturii şi Serviciul Român de Informaţii, mai precis Centrul Naţional Cyberint, şi vizează în special securitatea sistemelor informatice şi de comunicaţii.

Documentul, ce poate fi consultat în întregime aici, a avut ca obiect „stabilirea condiţiilor în care se face schimbul de informaţii intre părţi; modalităţile prin care acestea sunt transmise între părţi, şi cadrul general de cooperare intre cele două părţi în scopul identificării, alertării şi prevenirii consecinţelor incidentelor de securitate in care pot fi implicate servicile informatice administrate de către Consiliul Superior ai Magistraturii”.

În ceea ce priveşte tipul de informaţii transmise, protocolul menţionează că CSM-ul transmite către Centrul Naţional Cyberint „informaţii referitoare la atacurile cibernetice sau care reflectă incidente de securitate importante stabilite ca având acest caracter de comun acord de către părti, furnizate de sistemele proprii de supraveghere a retelei şi servictilor de comunicaţii electronice, cum ar fi sisteme de detectare/prevenire a accesului neautorizat etc”. În acest sens, conform protocolului „Consiliul Superior al Magistraturii pune la dispoziţia Centrului Naţional Cyberint, pentru a fi utilizate în cadrul unui honeypot dezvoltat de CNC conectat la reteaua CSM, adrese IP relevante specifice diferitelor categorii de locaţii geografice”.

În schimb, Centrul Naţional Cyberint transmite Consiliului Superior al Magistraturii, conform art 4 din documentul citat „informatii actualizate privind vulnerabilităţile sistemelor informatice şi de comunicaţii”, împreună cu „informatii cu privire la ameninţările cibernetice constatate sau cu privire la incidentele de securitate existente în cadrul reţelelor şi serviciilor de comunicatii electroniee administrate sau aflate în proprietatea institutiei”.

În ceea ce priveşte obligaţiile Consiliului Superior al Magistraturii, protocolul menţionează că acesta are obligaţia „să nu blocheze sau să filtreze transmiterea către Centrul Naţional Cyberint a informaţiilor relevante stabilite de comun acord pentru detectarea, prevenirea şi contracararea atacurilor cibernetice, şi să nu alterneze informatiile transmise către Centrui National Cyberint”.

Protocolul a fost semnat de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii de la acea dată, Judecătorul Adrian Bordea şi de către directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, fiind încheiat la data de 18 decembrie 2014.

La începutul acestei luni, CSM anunţa că a încheiat în 2012 un „protocol instituţional” cu SRI, denunţat în 2017 şi că a început procedura de declasificare a acestui document. Protocolul de faţă, încheiat în 2014 cu Centrul Naţional Cyberint, pe durată nedeterminată, nu are caracter clasificat.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în anul 2012, un protocol instituţional cu Serviciul Român de Informaţii. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa sa, Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002”, se arăta într-un comunicat al CSM din data de 4 aprilie 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite