Constantin Nicolescu şi Mircea Drăghici, aşteptaţi astăzi la ICCJ. Doi social-democraţi pentru care decizia CCR nu a fost de bun augur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Nicolescu (centru), alături de avocatul său, la Înalta Curte. Foto: Ionuţ Mureşan
Constantin Nicolescu (centru), alături de avocatul său, la Înalta Curte. Foto: Ionuţ Mureşan

Fostul şef social-democrat al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu (foto), precum şi fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, sunt aşteptaţi miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), acolo unde are loc primul termen al cauzei în rejudecare în procesul în care cei doi au fost acuzaţi de fraude cu fonduri europene alături de zeci de primari şi viceprimari.

Decizia CCR prin care completurile de judecată de la ICCJ au fost declarate nelegale, pe motiv că nu s-a ţinut cont de specializarea judecătorilor în infracţiuni de corupţie, a avut două „tăişuri”: în unele cazuri, condamnările au fost desfiinţate, în altele, procese cu şanse mari în a se termina cu decizii de achitare s-au întors spre rejudecare.

Este şi cazul lui Constantin Nicolescu şi al lui Mircea Drăghici, care iniţial au fost achitaţi la fond, alături de zeci de alţi inculpaţi din dosar. În apel, Înalta Curte a trimis dosarul spre rejudecare, iar miercuri se judecă primul termen pe fond.

„Admite apelurile declarate de Ministerul Public (…). Desfiinţează sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală”, se arată în minuta ICCJ din data de 12 noiembrie 2019. Pe 27 iunie 2018, Nicolescu şi ceilalţi inculpaţi au primit achitări „pe bandă rulantă”.

Mircea Draghici

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, la ieşirea de la ICCJ Foto: Ionuţ Mureşan

Decizia CCR – „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”

Aceeaşi decizie a CCR s-a potrivit ca o mănuşă pe strategia de apărare din dosarele altor inculpaţi precum Darius Vâlcov (condamnat pe fond la 8 ani de închisoare în Dosarul tablourilor) sau în cazul lui Dan Şova (condamnat la 3 ani de închisoare în Dosarul CET Govora). Dosarul lui Darius Vâlcov s-a suspendat până la pronunţarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la modalitatea de aplicare a deciziei CCR, iar dosarul lui Dan Şova se rejudecă.

Constantin Nicolescu şi cei 42 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pe 23 noiembrie 2015 de procurorii DNA Piteşti, într-un dosar în care prejudiciul este de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de unităţi administrativ-teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanţă, potrivit unui comuunicat al DNA.

Mircea Drăghici, fost deputat şi fost trezorier al PSD, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Potrivit DNA, faptele au fost săvârşite în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă între administraţiile locale şi o firmă la care ar fi avut interese Mircea Drăghici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite