UPDATE Chirurgul Gheorghe Burnei poate părăsi domiciliul. Medicul va fi cercetat în continuare sub control judiciar, dar nu are voie să profeseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât, marţi, ca medicul Gheorghe Burnei să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Astfel, magistraţii au respins solicitarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti de a-l aresta pe profesorul acuzat de luare de mită şi suspectat că a făcut experimente pe pacienţi. Mai mult, judecătorii au decis să ridice şi măsura arestului la domiciliu dată de Tribunalul Bucureşti.

UPDATE Chirurgul Gheorghe Burnei, acuzat de luare de mită, va fi cercetat în continuare sub control judiciar. Aşa a decis Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii însă i-au interzis acestuia să profeseze şi să părăsească ţara. „Să nu exercite profesia, sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul Spitalului Clinic de Urgente de Copii Marie Curie. Atrage atenţia inculpatului Burnei Gheorghe asupra dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală referitoare la înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, în situaţia în care încalcă cu rea-credinţă obligaţiile care îi revin”, a precizat magistratul Risantea Găgescu, devenit celebru după ce a achitat-o pe Mariana Rarinca acuzată de DNA că a şantajat-o pe Livia Stanciu, fosta şefă a Curţii Supreme.

UPDATE „Declaraţia profesorului Burnei este că nu a făcut experimente pe niciun pacient”, a declarat avocatul chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, la ieşirea din sediul Curţii de Apel Bucureşti.

Săptămâna trecută însă şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Marie Curie din Capitală a recunoscut în faţa instanţei care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu că a primit mită de la părinţii unora dintre copiii pe care i-a operat. Procurorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul şi la locuinţele doctorului peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari. Mai mult, anchetatorii şi-au bazat acuzaţiile pe înregistrări video în care se vede cum părinţii îi dau bani chirurgului.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut pe 10 decembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins, în 11 decembrie, arestarea preventivă a lui Burnei şi a dispus plasarea în arest la domiciliu.

Gheorghe Burnei a contestat măsura arestului la domiciliu, el urmând să solicite judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti ridicarea măsurii preventive sau înlocuirea acesteia cu controlul judiciar.

Şi procurorii au contestat decizia din 11 decembrie, aceştia solicitând judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a chirurgului ortoped Gheorghe Burnei.

Anchetatorii au cerut arestarea preventivă a lui Burnei pentru că medicul, prin activitatea defectuoasă pe care o exercită, “prezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori”.

Le inventa copiilor probleme de sănătate

Peste 7.000 de euro au găsit poliţiştii si procurorii bucureşteni la percheziţiile efectuate sâmbătă la locuinţa celebrului chirurg Gheorghe Burnei, acuzat că lua mită pentru a efectua unele operaţii. Nu este singura surpriză însă. Anchetatorii au găsit într-un congelator aflat în cabinetul doctorului mai multe oase şi ligamente, dar şi ţesut uman. Chirurgul ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri.

Medicii din Spitalul Marie Curie vorbesc spun că, nu o dată, Gheorghe Burnei a inventat pentru micuţii pacienţi probleme de sănătate şi că a efectuat intervenţii chirurgicale disproporţionate în raport cu problema copilaşilor pe care îi avea în îngrijire. Mai mult, au fost cazuri, spun colegii celebrului chirurg, în care acesta efectua intervenţii chirurgicale şi acolo unde nu era necesar în raport cu situaţia sau vârsta pacientului.

Toate acestea aveau de multe ori drept consecinţă agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care pacienţii nu le aveau înainte de operaţie, spun medicii de la Spitalul Marie Curie, care au dat ca exemplu cazul unor copilaşi care au fost aduşi de părinţi la profesorul Burnei cu defecte foarte mici ale unor oase, ce puteau fi corectate cu intervenţii minime, şi care în urma operaţiilor la care au fost supuşi de celebrul chirurg au rămas cu infirmităţi grave permanente.

Medici din Clinica de Ortopedie a Spitalului Marie Curie spun că de multe ori părinţii nu realizau că, de fapt, copilul lor a fost subiectul unui experiment eşuat, iar doctorul Burnei continua să-i opereze sub pretextul că le remediază defectele. Aplicând tehnici despre care pretindea că sunt inventate de el şi nu tehnicile consacrate, îi supunea pe bieţii copilaşi altor experimente, iar părinţilor le spunea că intervenţiile chirurgicale catastrofale erau de fapt nişte reuşite.

Grefe cu oase de vită de la măcelărie

Medicii care au intrat cu Gheorghe Burnei în operaţie spun că de multe ori acesta a făcut operaţii ilegale. De exemplu, unui copil i-ar fi montat grefe de şold cu oase de vită cumpărate de la măcelărie. Pentru a le steriliza, medicul le-ar fi fiert pe aragazul spitalului. Cum era de aşteptat, la scurtă vreme de la operaţie, rana micuţului s-a suprainfectat, asistentele fiind nevoite să scoată cu polonicul puroiul din rană. Într-un final, copilul a rămas cu un picior mai scurt, povestesc revoltaţi colegii celebrului chirurg. Aceştia au explicat că, potrivit legii, grefele de oase folosite atât la copii, cât şi la adulţi, trebuie să provină fie de la aceeaşi persoană, fie de la altă persoană conform regulamentelor care se aplică în cazurile de transplant. Aceste grefe se depozitează în congelatoare speciale la -80 de grade şi se sterilizează cu raze gamma.

Acuzaţiile de luare de mită

Potrivit medicilor de la Clinica de Ortopedie a Spitalului Marie Curie, calvarul pentru copii duşi la medicul Gheorghe Burnei, cât şi pentru părinţii acestora începea încă de la primul contact cu şeful secţiei. Pe motiv că este singurul din lume care poate face anumite operaţii, chirurgul se prezenta părinţilor ca fiind o persoană foarte ocupată lăsându-le astfel impresia că le face un mare privilegiu acceptând să se ocupe de copiii lor. Ulterior îi chema de mai multe ori la control, într-un final îi interna, dar amâna în mod repetat intervenţiile chirurgicale până când îi determina pe părinţi să îi dea bani. Au fost cazuri când chirurgul ar fi cerut mită mascată în sponsorizări „pentru spital”.

De obicei asta se întâmpla când voia să meargă la congrese în străinătate. Aşa a procedat şi pe 21 noiembrie anul acesta când i-a cerut unei mămici suma de 1350 de euro ca donaţie ca să-I opereze copilul. Doctorul intenţiona să plece la un congres în Barcelona şi de aceea nu a încheiat niciun contract de donaţie valabil între aparţinător şi spital. De altfel, anchetatorii au găsit la percheziţii zeci de plicuri cu bani în cărţile din biblioteca de la Spitalul "Marie Curie”. Peste 7000 de euro se aflau în cărţile chirurgului.

Unii părinţii audiaţi în acest dosar au povestit că medicul nu opera dacă nu primea bani. Alţii însă au mărturisit că medicul nu a condiţionat actul medical de plic.

Procedeul Burnei

Chirurgii de la Spitalul Marie Curie povestesc că doctorul Gheorghe Burnei le-a făcut unor copii implanturi neomologate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Medicul numea aceste operaţii „procedeul Burnei” şi susţinea de fiecare dată că acesta urma să fie recunoscut internaţional. 

Nu s-a întâmplat însă pentru că nu a reuşit să convingă niciun specialist străin, dar nici român că implantul fabricat la Institutul Naţional de Mecanică Fină sau bucata de piatră de biovitroceramică provenită de la filtrele de tancuri fabricate la Zărneşti sunt extraordinare. Asta pentru că după operaţii, cei mai mulţi dintre pacienţi nu şi-au mai putut folosi aparatul locomotor în care chirurgul a intervenit cu aceste implanturi neomologate.

Premierele mondiale şi naţionale, o farsă?

Profesorul Gheorghe Burnei se laudă că are la activ şapte intervenţii chirurgicale în premieră mondială, 22 de intervenţii chirurgicale în premieră naţională, 56 de intervenţii chirurgicale în premieră la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” Bucureşti şi peste 23.000 intervenţii chirurgicale. „În premieră mondială avem şapte intervenţii operatorii, în premieră naţională foarte multe, nu le mai ştim numărul”, spunea nu demult doctorul Burnei.

Colegii de breaslă ai medicului susţin însă că toate aceste premiere nu au fost dovedite ca succese de comunitatea medicală, mulţi dintre pacienţii supuşi acestor operaţii fiind de multe ori schilodiţi pe viaţă în urma intervenţiilor la care au fost supuşi. Mai exact, chirurgul îşi prezenta pacienţii care urmau să fie supuşi unor operaţii în premieră înainte, sau în ziua operaţiei.

Ulterior, nu mai vorbea nimeni despre evoluţia stării de sănătate a pacienţilor şi asta pentru că rezultatele intervenţiei erau de multe ori dezastruoase.

Obliga părinţii să cumpere dispozitivele medicale

În plus, părinţii povestesc că doctorul condiţiona intervenţiile chirurgicale de cumpărarea dispozitivelor medicale deşi acestea sunt gratuite în România fiind asigurate de spitale prin programul naţional de sănătate.

Profesorului Gheorghe Brunei nu-i păsa că supune familiile la cheltuieli inutile şi cu mult peste posibilităţile lor financiare, mai ales că cei mai mulţi dintre copiii internaţi la Marie Curie trăiau în condiţii modeste. Ba din contră. Dacă părinţii refuzau să dea bani pe dispozitivele cerute de medic, acesta îi ameninţa că nu le va opera copilul. 

Procurorii ar putea cere din nou arestarea

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au primit, în ultimele zile, zeci de noi plângeri de la părinţi ai unor copii operaţi de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizări fiind făcute la linia verde a Direcţiei Generale Anticorupţie.

“Sunt câteva zeci de persoane care au sunat la linia verde a DGA de prevenire a faptelor de corupţie sau la numărul de urgenţă 112, iar unii au trimis mesaje pe adresa Parchetului. Lumea a început să vorbească. Toate aceste sesizări urmează a fi verificate cu atenţie în perioada următoare”, au spus sursele citate.

Anchetatorii au audiat până în prezent 20 de părinţi ai căror copii au fost operaţi de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, dar şi colegi ai medicului.

Dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile aduse, profesorul Gheorghe Burnei riscă minimum 7 ani de închisoare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite