Control la Centrala Nucleară de la Cernavodă: ce probleme de securitate are. Poziţia Nuclearelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala de la Cernavodă furnizează o parte importantă din energia consumată la nivel naţional
Centrala de la Cernavodă furnizează o parte importantă din energia consumată la nivel naţional

La Centrala Nucleară de la Cernavodă (CNE Cernavodă) trebuie făcute îmbunătăţiri în domeniul securităţii nucleare, anunţă experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA) din echipa Operational Safety Review Team (OSART) după un control efectuat aici în luna martie. La solicitarea "Adevărul", Nuclearelectrica a transmis că implementarea ultimelor trei sugestii aduse de experţii internaţionali în 2016 este numai o problemă de timp.

UPDATE În cursul zilei de vineri, Nucearelectrica a răspus solicitării "Adevărul"  care a cerut o serie de clarificări despre  concluziile la care au ajuns experţii internaţionali. Redăm în continuare ce a transmis Nuclearelectrica:“Misiunile AIEA OSART evaluează performanţele centralelor nucleare formulând recomandări şi sugestii pentru îmbunătăţirea continua a acestora. 

 Aşa cum rezultă din concluziile misiunii OSART Follow-up din perioada 4-8 martie 2019, CNE Cernavodă a demonstrat întărirea performanţelor de securitate nucleară adresând sugestiile misiunii OSART din 2016. Trebuie subliniat faptul că misiunea follow-up nu a identificat aspecte noi, doar a verificat modul în care s-au implementat sugestiile din 2016. Iar concluziile corect formulate, exact cum rezultă din comunicatul de presă al AIEA, sunt următoarele: 

 Echipa a observat că mai multe sugestii din 2016 au fost în întregime adresate, iar pentru celelalte a fost realizat un progres semnificativ. Totuşi, este necesar mai mult timp pentru implementarea unor acţiuni, care aşa cum formulează şi AIEA, sunt aspecte de îmbunătăţire continuă. 

 Din raportul AIEA reiese foarte clar că misiunea follow-up nu a identificat nici o problemă şi nu a formulat nici o sugestie suplimentara, ci a confirmat faptul că CNE Cernavodă a demonstrat un angajament puternic pentru securitatea nucleară, a implementat complet mai multe din sugestiile anterioare, iar pentru celelalte, progresul este semnificativ şi sunt acţiuni în derulare pentru îmbunătăţire în continuare. 

 În concluzie, aşa cum rezultă implicit din comunicatul AIEA, CNE Cernavodă nu are probleme de securitate, dimpotrivă, are performanţe de securitate nucleară la nivel de excelentă, în topul centralelor nucleare, şi o preocupare continuă pentru îmbunătăţirea acestora. 

 Aceste aspecte sunt demonstrate de centrală şi constatate de toate evaluările externe efectuate la Centrala de la Cernavodă. 

 De altfel, aşa cum revista NEI (Nuclear Engineering Internaţional) arată în numărul din Martie 2019, se constată că la indicatorul Factor de Utilizare mediu pe durată de viaţă, Unitatea 2 se află pe locul 1 în lume iar Unitatea 1 pe locul 3 în lume, între cele 376 de reactoare de putere monitorate. Această performanţă aşează România pe locul 1 în lume din cele 30 de ţări care operează centrale nucleare”. 

                                                          ********

Concret, experţii din OSART au verificat, în perioada 3-8 martie 2019, cele două reactoare CANDU cu apă grea de 706 MW şi modul în care acestea sunt exploatate. 

Practic, controlul din acest an a fost unul de evaluare a modului în care au fost implementate recomandările rezultate după o serie de verificări similare care au avut loc în anul 2016. 

Trei puncte de rezolvat

Concret, în urma vizitei experţii internaţionali din OSART au ajuns la concluzia că la CNE Cernavodă sunt obligatoriu de făcut actualizări pe trei linii principale. În primul rând s-a constatat că stocurile de piese de schimb importante pentru siguranţa funcţionării centralei nu sunt suficiente, iar procesul de achiziţionare trebuie neapărat regândit. 

Apoi, experţii OSART au constatat că există anumite proceduri de operare, care trebuie îmbunătăţite, iar unele chiar revizuite. În fine, specialiştii au descoperit că în CNE Cernavodă stocurile anumitor substanţe chimice trebuie să fie controlate mai bine şi că o parte dintre aceste substanţe sunt manipulate cu toate că au probleme de etichetare. 

Despre aceste aspecte semnalate de experţii IAEA, “Adevărul” a solicitat unele clarificări Nuclearelectrica, societatea care exploatează CNE Cernavodă, dar acestea nu au venit până la închiderea ediţiei. 

Progrese s-au făcut

Totuşi, susţine IAEA, responsabilii de la CNE Cernavodă au făcut progrese în domeniul siguranţei operaţionale prin punerea în practică a unor recomandări transmise de experţii internaţionali după controlul efectuat în anul 2016. 

"Am fost încântaţi să observăm că managementul Centralei a acordat o atenţie deosebită soluţionării constatărilor misiunii din 2016, demonstrând un angajament ferm faţă de siguranţa în domeniu. Am văzut îmbunătăţiri în domenii cheie, cum ar fi identificarea şi raportarea unor deficienţe sau practici de întreţinere ", a declarat, printre altele, liderul echipei IAEA, Fuming Jiang, la prezentarea raportului preliminar. 

La rândul lui Dan Bîgu, directorul centralei Cernavodă a declarat că actuala misiune de verificare a IAEA este un „catalizator în călătoria noastră către excelenţa în domeniul nuclear”. 

La redactarea raportului final al acestei misiuni de  verificare, IAEA va ţine cont şi de observaţiile venite de la CNE Cernavodă sau Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, iar documentul care va conţine rezultatele controlului va fi trimis Guvernului României în trei luni. 

La un control independent nu au rezultat probleme

În luna noiembrie a anului trecut, CNE Cernavodă a decis să verifice cum stă în domeniul securităţii nucleare şi a solicitat o evaluare de specialitate. Drept urmare, o echipă de 25 de experţi internaţionali ai World Association of Nuclear Operators (WANO) a inspectat centrala nucleară de la Cernavodă şi a concluzionat că nivelul de securitate nucleară este unul înalt, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. 

"Suntem hotărâţi să menţinem un nivel înalt de securitate nucleară în toate ariile: operare, mentenanţă, managementul activităţilor şi performanţă în opririle planificate, chimie, fiabilitatea echipamentelor, inginerie, protecţie radiologică, răspunsul la urgenţă, experienţă în operare, pregătirea personalului, eficienta organizaţională şi cultura de securitate nucleara", a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei, citat într-un comunicat.

Probleme mai vechi cu managementul deşeurilor

În anul 2017, IAEA a mai descoperit probleme în România, dar atunci acestea nu au fost legate de CNE Cernavodă, ci se refereau la securitatea nucleară, securitatea radiologică, managementul în siguranţă al deşeurilor radioactive, securitatea surselor radioactive, pregătirea şi răspunsul la urgenţă radiologică/nucleară.  Atunci, autorităţile române au primit din partea IAEA 12 recomandări şi patru sugestii pentru rezolvarea problemelor, una dintre ele  fiind cea a condiţiilor în care se depozitează deşeurile la Băiţa – Bihor şi Saligny. Conform unor surse, numai la Băiţa s-ar afla acum mii de  containere cu material radioactiv.  Capacitatea maximă din proiect este de 21.000 de containere standard de 220 litri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite