Control al Ministerului Sănătăţii în urma contaminării de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma controlului desfăşurat la Timişoara de o echipă a Ministerului Sănătăţii, autorităţile au dispus verificarea nivelului de poluare din aerul din blocul groazei pentru a se putea stabili dacă locatarii se pot întoarce în apartamente.

Ministerul Sănătăţii a dispus prin echipa de control trimisă la Timişoara ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanţă ce conţine fosfură de aluminiu, în concentraţie de 57%)  şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi, transmite un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

La acest moment se prelevează probe de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiş, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanţă letală care a provocat decesul celor 3 persoane şi intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului  Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va dispune, în funcţie de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile. 

Utilizarea substanţei Delicia-Gastoxin este interzisă în spaţiile de locuit

Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a verificat şi a constatat că produsul Delicia-Gastoxin  este certificat de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European şi Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanşe la gaze(închise/sigilate, libere) şi este interzisă folosirea lor în spaţii de locuit.

Alte cinci persoane au cerut ajutorul medicilor

Locatarii blocului de pe strada Mioriţa din Timişoara, acolo unde a fost realizată o deratizare cu o substanţă extrem de toxică, ce a provocat moartea a doi copii şi a unei tinere de 29 de ani, continuă să reclame probleme medicale. Potrivit ISU, cinci persoane evacuate luni din blocul de pe strada Mioriţa nr. 8 şi cazate la o altă adresă, au cerut miercuri dimineaţa ajutorul medicilor. E vorba de o mamă cu doi copii de 12 şi 14 ani şi un adult cu un copil de 11 ani. Potrivit ISU, adulţii au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar copiii la Spitalul Louis Ţurcanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite