Conturi de Facebook false pe numele mai multor persoane publice, între care Andreea Marin şi Teo Trandafir, pentru o înşelăciune prin campanii umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Marin Foto: Eduard Enea/Adevarul
Andreea Marin Foto: Eduard Enea/Adevarul

Mai multe persoane suspectate că au creat conturi de Facebook false pe numele mai unor personalităţi publice, între care Andreea Marin, Teo Trandafir sau Sofia Vicoveanca, prin care au declanşat campanii umanitare nereale, obţinând aproape 34.000 de dolari din transferuri bancare, au fost ridicate de procurorii DIICOT Suceava, în urma mai multor percheziţii, şi duse la audieri.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut cinci percheziţii, patru în judeţul Neamţ şi una în judeţul Cluj, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fals informatic şi fraudă informatică.

În perioada 2015 - 2016, patru persoane au constituit un grup infracţional organizat care a creat conturi fictive pe o reţea de socializare pe numele unor vedete de televiziune, postând fotografii reale ale acestora, precum şi ”informaţii personale (reale sau fabricate)”, care au produs prejudicii morale şi de integritate, arată DIICOT.

”În urma introducerii datelor informatice pe reţeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au declanşat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont şi au purtat diverse discuţii, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani”, precizează procurorii DIICOT.

În perioada 1 ianuarie 2015 - 2 august 2016, pe numele celor patru suspecţi au fost realizate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, 360 de tranzacţii de la 273 persoane vătămate, suma totală transferată fiind de 33.853,37 dolari şi 1.000 de lei.

Surse judiciare au declarat că printre persoanele publice pe numele cărora au fost create conturi de Facebook false sunt Iulia Vântur, Andreea Marin, Radu Vâlcan, Teo Trandafir, Sofia Vicoveanca şi Stela Popescu Bitănescu.

În urma percheziţiilor au fost ridicate şase telefoane mobile, şase cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator şi 15 chitanţe pentru ridicarea banilor.

Cinci persoane vor fi duse la sediul DIICOT Suceava pentru a fi audiate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite