Cooperare FBI-SRI pentru combaterea criminalităţii cibernetice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
SRI şi FBI colaborează pentru a combate criminalitatea cibernetică   FOTO Reuters
SRI şi FBI colaborează pentru a combate criminalitatea cibernetică   FOTO Reuters

SUA a solicitat ajutorul statului român pentru a combate criminalitatea cibernetică şi terorismul internaţional. Aflat recent la Bucureşti, directorul FBI, James Comey, a discutat cu preşedintele României, Klaus Johannis, dar şi cu noul şef al SRI, Eduard Hellvig, despre provocările şi riscurile de securitate cărora comunitatea internaţională trebuie să le facă faţă.

De asemenea, combaterea corupţiei este un alt domeniu de colaborare al parteneriatului româno-american.

„Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii", a afirmat directorul FBI, James Comey. Acesta a apreciat colaborarea cu SRI, forţa parteneriatului dintre FBI şi SRI, punctând faptul că pentru ambele instituţii combaterea criminalităţii cibernetice rămâne o prioritate de top.

"Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră. Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii. Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm şi să aducem în faţa justiţiei infractori cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înşelarea a mii de persoane din toată lumea", a mai declarat directorul FBI.

În prezent, doi români se află pe lista celor mai periculoşi infractori cibernetici din lume. Autorităţile SUA oferă recompense de milioane de dolari pentru prinderea celor doi infractori cibernetici.

Programul de Recompense pentru Informaţii despre Organizaţiile Infracţionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC) oferă recompense pentru informaţii care să conducă la arestarea şi condamnarea românilor Nicolae Popescu şi Dumitru Daniel Bosogioiu, presupuşi autori de fraude pe internet.

image

Se oferă o recompensă în valoare de pâna la 1.000.000 de dolari pentru Popescu, presupus organizator al unei scheme de fraudă cibernetică, prin care se plasa pe website-uri americane de comerţ electronic numeroase anunţuri convingătoare de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte bunuri de mare valoare care nu existau în realitate. Victimelor li se cerea să transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducătorilor organizaţiei, în România. Este posibil ca această conspiraţie să fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari.

Se oferă o recompensă de pâna la 750.000 de dolari pentru informaţii despre Bosogioiu, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei.

Atât Popescu, cât şi Bosogioiu sunt căutaţi de Biroul Federal de Investigatii (FBI) pentru acuzaţii care includ conspiraţia în vederea comiterii de infracţiuni cu consecinţe deosebit de grave – transferuri frauduloase, spălare de bani, falsificare de paşapoarte li trafic cu însemne contrafăcute, precum şi pentru acuzaţii de transferuri frauduloase substanţiale şi spălare de bani.

FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai cautaţi infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Creat în 2013, această listă reflectă cele mai grave infracţiuni cibernetice comise în întreaga lume. Ameninţările cibernetice sunt considerate acum o principală ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA.

image

Congresul a înfiinţat Programul de Recompense (TOC) în 2013, pentru a sprijini eforturile de destructurare a organizaţiilor infracţionale transfrontaliere şi a-i aduce pe conducătorii şi membrii acestora în faţa justiţiei. Biroul de Combatere Internaţională a Drogurilor şi Aplicare a Legii (INL) administrează programul în coordonare cu alte agenţii federale americane. Acesta este un element cheie al Strategiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Transfrontaliere a Casei Albe (White House Strategy to Combat Transnational Organized Crime).

Mai multe informaţii despre Popescu şi Bosogioiu se pot găsi pe pagina de internet a Programului de Recompense pentru Informaţii despre Organizaţiile Infracţionale Transfrontaliere. Oricine deţine informaţii despre aceste persoane ar trebui să contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat. Puteţi de asemenea, să furnizaţi indicii electronic. Toate informaţiile vor ramâne strict confidenţiale.

Pe 24 februarie, FBI-ul, în parteneriat cu Departamentul de criminalităţii transnaţionale organizate stat (TOC) Programul de Recompense, a anunţat  o recompensă de până la 3 milioane de dolari pentru informaţii care duc la arestarea  unui criminal cibernetic prolific. Evgeniy Mihailovici Bogachev a fost acuzat de numeroase încălcări pentru rolul său ca administrator al botnet GameOver Zeus.

Software-ul a fost folosit pentru a captura numere de conturi bancare, parole, numere de identificare personale, şi alte informaţii necesare pentru a intra în conturile de online banking. Se crede GameOver Zeus este responsabil pentru mai mult de un milion de infecţii informatice, rezultând pierderi financiare de peste 100 milioane dolari.

Bogachev este pe lista FBI Most Wanted Cyber ​​ şi se presupune a fi în Rusia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite