Copil de vânzare pentru 2.000 de lei. Jurnaliştii sub acoperire au fost îndrumaţi de asistente din maternităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investigaţia jurnalistică a fost realizată de reporterii Digi24 Foto Shutterstock
Investigaţia jurnalistică a fost realizată de reporterii Digi24 Foto Shutterstock

Copii vânduţi ca la piaţă. În România, ţară europeană cu pretenţii de stat civilizat, sunt oameni care îşi vând copiii abia născuţi, pe bani puţini. Reporterii postului de televiziune Digi24 au reuşit să cumpere o fetiţă în vârstă de nici o lună de la o familie din Moreni. Au ajuns în casa părinţilor vânzători după ce au vorbit cu asistente din maternităţi, care i-au îndrumat din Bucureşti spre Târgovişte, apoi spre Moreni.

Prima oprire a fost la Maternitatea Bucur, unul din cele mai mari spitale de copii din România. Reporterul Digi24 le convinge repede pe asistente că este o femeie care, din motive medicale, nu poate avea copii şi că ar vrea să cumpere unul, pentru a evita „hârţogăraia” de adopţie. Aici, asistenta de la secţia de nou născuţi nu pare surprinsă de propunerea pe care i-o fac reporterii, chiar dacă ceea îi cer aceştia nu e doar imoral, ci se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare.

„Am o problemă. Sunt căsătorită de cinci ani. Am încercat să facem un copil, dar nu se poate. Ne-am gândit să venim într-o maternitate, poate găsim un copil. Sunt acum copii abandonaţi?”, au spus reporterii.

„Da, am doi. Pe mamă am găsit-o, se prostituează pe Calea Văcăreşti”, spune o asistentă de la Maternitatea Bucur.

Asistenta nu-i recomandă însă pe cei doi copii aflaţi acum în maternitate. Unul are HIV, celălalt a fost născut de o prostituată. Are însă o altă „ofertă”. „Numai să vorbesc cu cunoştinţele mele, să vă trimit pe la cunoştinţele mele. Am cunoştinţe pe care le-am sfătuit şi au găsit la Târgovişte.”

La Maternitatea din Târgovişte sunt asistente la fel de binevoitoare. Dau de veste imediat în spital că a venit un cumpărător.

„Să întreb pe secţie. Staţi puţin! (...) În tura mea nu am nimic acum.”

O altă asistentă încearcă să-i ajute cu informaţii pe reporteri. Le spune deschis cum să procedeze, cum să păcălească sistemul legal de adopţie: „Vorbeşte cu o moaşă. Îi explici care e situaţia. În caz că nu e nimic azi, să îţi laşi un număr de telefon şi să te contacteze ea. Bineînţeles, contra cost.”

„Nu îţi recomand să te duci să adopţi un copil cu acte. Am eu pe cineva, aşa are actele. Şi abia acum îi dă un băieţel, dar ce vor ei, nu ce a vrut ea.”

Asistentele nu se dau bătute. Îi trimit pe reporteri tot în judeţ, de această dată la Moreni.

„Au mai fost, dar acum nu am nimic. E o zonă sărăcuţă şi mai apar”

Ceea ce părea o călătorie fără sfârşit se încheie însă, aici la Moreni. Asistenta a găsit copilul de vânzare. A ajutat-o pe mama lui să îl aducă pe lume şi ştie că e nedorit. Mai ştie şi că părinţii nu ar refuza oferta. „Am eu pe cineva de la bloc care are o situaţie mai aşa. E micuţă acum. Are vreo patru şi sunt români. Cel mai mic cred că are o lună, mai mult nu are. Eu vorbesc cu cineva şi vă îndrum.”

Acel „cineva” este patroana magazinului de pompe funebre din oraş. Asistenta o anunţă, aşa că la locul stabilit reporterii sunt aşteptaţi cu braţele deschise. Află de la intermediară totul despre familia dispusă să vândă bebeluşul abia născut.

Preţul cerut de un tată pentru copilul său: 2.000 de lei

Reporterii Digi24 au fost conduşi de „intermediară” la ultimul etaj al unui bloc din Moreni. Într-o cameră în care abia încap două paturi trăiesc şapte suflete, doi adulţi şi cinci copii, cel mai mare de cel mult şase ani. Trăiesc, mânâncă, dorm şi se joacă într-o încăpere plină de mizerie şi mucegai. Mama pare destul de absentă.

„Dumneavoastră sunteţi de acord?”

„Ion (nr. soţul) mi-a spus că e de acord.”

Georgiana, fetiţa pe care părinţii vor să o vândă, are mai puţin de o lună. S-a născut prematur şi de când a părăsit spitalul nu a luat nici măcar un gram în greutate.

Reporter: „Dar sunteţi de acord?” Tată: „Da, da. Eu nu am treabă.” Reporter: „Să îmi spuneţi cât vă dau? Vorbiţi cu soţia?” Tată: „Da. Cu asta mică nici nu m-am obişnuit.” Reporter: „Vreau să vă gândiţi cât aţi vrea dumneavoastră.” Se gândeşte câteva clipe şi vine cu o ofertă. Tată: „Am stat de vorbă. Nu vă cer marea cu sarea. Cu 20 de milioane o dau.” Reporter: „20 de milioane?” Tată: „Da, bani vechi.” Reporter: „Rămâne să vă aduc cei 20 de milioane când vin cu soţul meu?” Tată: „Da, bineînţeles. Să fie bine pentru toţi de acum încolo.”

Poliţia intervine

Reporterii Digi24 au sesizat în aceeaşi zi Poliţia, care au marcat banii şi au organizat flagrantul. După ce mama ei o predă cumpărătoarei, oamenii legii intervin. „Mâinile la spate! Jos! Jos!” „Nu mai mă pune jos!” „Jos, mă!” „Bă, i-ai chemat p-ăştia, mă?!” În faţa poliţiştilor, părinţii ce-şi vând copilul îşi dau arama pe faţă. „Nu am nimic! Nimic, nimic nu am!” „Aveţi bani la dumneavoastră?” „Da, mi s-au dat nişte bani!” „Câţi bani?” „Nu ştiu!” „Pentru ce v-au fost daţi banii?” „Pentru adoptarea copilului!” „Mai am încă patru!” „Şi adoptarea... aşa se procedează?” „Toate actele sunt în casă.” „Toate actele sunt în casă?” „A venit un domn să o ia pe fată.” „S-o ia? În ce sens s-o ia?” „Pentru că ei n-au putut să facă copii.”

2.000 de lei a valorat Georgiana pentru familia ei. Cât o jumătate de kilogram din cea mai scumpă carne de vită din lume, cea de Kobe.

Tatăl şi mama fetiţei riscă până la şapte ani de închisoare. Legea spune că ei trebuie decăzuţi din drepturile părinteşti, iar fraţii ei să fie scoşi din acel mediu şi daţi în grija unui asistent maternal. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite