Copos ar putea primi o sumă infimă din partea Guvernului pentru a renunţa la procesul iniţiat la CEDO în dosarul Loteria I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEDO a oferit şansa ca George Copos şi Guvernul să ajungă la o înţelegere în cauza în care afaceristul a dat în judecată statul român după condamnarea definitivă din 2014. Surse citate de Mediafax susţin că

Surse citate de Mediafax susţin că statul român este pregătit să îi ofere omului de afaceri suma de 7.000 de euro drept compensaţie pentru cele suferite.

În cazul în care cele două părţi nu ajung la o înţelegere amiabilă până în data de 19 decembrie 2019, când va trebui transmis un răspuns, va urma judecata cauzei la CEDO.

În dosarul Loteria I, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, în 2006, pe George Copos - fost vicepremier în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetăţean român, acţionar la  SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA şi Ana Pan SA, administrator unic  la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, şi membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID" şi Ioan Stelian Raţiu - administrator la SC Transilvania International.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducînd bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Copos a mai fost condamnat şi în "Dosarul Transferurilor" la 5 ani de închisoare cu executare, decizia definitivă urmînd a fi luată la Înalta Curte.

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vînzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Rom Tour G.M. Impex SRL şi persoanele fizice Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vînzării unui aşa zis "pachet" de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română.

Acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.

În rechizitoriul se arăta că Nicolae Cristea - fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) - a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decît cel al pieţei, susţin procurorii. În privinţa acestor sponsorizări, procurorii au menţionat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strînse dintre Copos şi Cristea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite