Corina Şuteu, noul ministru al Culturii. Preşedintele Iohannis a învestit-o în funcţie într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu     FOTO: Eduard Enea
Corina Şuteu     FOTO: Eduard Enea

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, revocarea lui Vlad Alexandrescu şi numirea Corinei Şuteu în funcţia de ministru al Culturii. Miercuri seară, aceasta a depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE: Corina Şuteu depune la această oră jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după depunerea jurământului de către noul ministru al Culturii, că acest domeniu are nevoie "de reformă, nu de reformită" şi de măsuri clare, precizând că situaţia este complicată în acest moment, cum ar fi în cazul Operei Bucureşti, unde trebuie găsite soluţii.

"Preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, într-o perioadă când există - şi, pe bună dreptate, trebuie să recunoaştem - o inflamare în spaţiul public în legătură cu ce se întâmplă în domeniul de care se ocupă Ministrul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de Cultură româneşti au nevoie de cineva care cu fermitate, dar şi cu foarte multă înţelegere, dar şi cu simţul a ce trebuie şi ce poate fi făcut, să vină să conducă acest minister", a spus preşedintele.
Iohannis i-a transmis noului ministru al Culturii, Corina Şuteu, că este nevoie de energie, dar şi de tact şi "indulgenţă" pentru a rezolva multiplele probleme din domeniu.

"Cred că domeniul de care se ocupă domeniul culturii (...) are nevoie de reformă, nu de reformită. Are nevoie de decizie, dar nu de impunere cu cizma şi vă doresc să reuşiţi să schimbaţi lucrurile în sensul aşteptat de artişti, de public, dar şi specialiştii din domeniu. Complicată ecuaţie", a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a dat ca exemplu "situaţia de la Operă", care trebuie rezolvată, însă afirmă că aceasta este doar una din situaţiile unde "este nevoie de cineva la conducerea ministerului care cunoaşte profund cultura românească, instituţiile de cultură româneşti".

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind revocarea din funcţia de ministru al Culturii a lui Vlad Tudor Alexandrescu. De asemenea, preşedintele a semnat decretul pentru numirea Corinei Şuteu în funcţia de ministru al Culturii.

Ceremonia depunerii jurământului va avea loc la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea săptămânală dintre Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş l-a revocat, marţi, pe Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi a propus-o pe Corina Şuteu pentru numirea în această funcţie.

Corina Şuteu, în vârstă de 55 de ani, nominalizată de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Culturii, este expert şi consultant în domeniul managementului cultural şi al politicilor culturale europene şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012, mandat care a fost marcat de scandalul ”Poneiul roz”.

În luna ianuarie a acestui an, Corina Şuteu a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură.

Corina Şuteu, expert în politici culturale

Corina Şuteu, noul ministru al Culturii, este expert în politici culturale şi fost director al Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 2006 - 2012. În luna ianuarie, a fost numită de prim-ministrul Dacian Cioloş în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, pentru a se ocupa de politici şi strategii pentru cultură. Corina Şuteu s-a implicat în numeroase proiecte culturale, "Bucureşti - Capitală Europeană a Culturii 2021" fiind unul dintre ele. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), fiind la bază critic de teatru, iar în 1995 a devenit preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene. În 1998, Corina Şuteu a fondat Asociaţia Ecumest. Politologul Vladimir Tismăneanu a declarat, pe pagina sa de Facebook, că a colaborat foarte bine cu Corina Şuteu la numeroase proiecte. „La invitaţia ei, am prezentat la New York, împreună cu regretatul Alex. Leo Şerban, filmul lui Andrei Ujică „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“. A coordonat evenimente esenţiale, inclusiv o conferinţă organizată pe tema tranziţiilor post-comuniste, la Columbia University împreună cu institutele culturale polonez şi austriac Corina este un spirit modern, deschis, opus oricărei forme de autarhie provincială. Mă bucur din tot sufletul că premierul Dacian Cioloş a propus-o pentru acest post. Este nu numai o recunoaştere a unei cariere pusă în chip autentic, nu doar retoric, în servicul culturii româneşti, dar şi o reparaţie pentru ceea ce s-a petrecut în vara anului 2012 cu ICR“, a subliniat Tismăneanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite