Coronavirus în România. Cum se poate contesta o amendă dată în timpul situaţiei de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităşile au întărit controalele în trafic
Autorităşile au întărit controalele în trafic

Plecând de la un mesaj trimis de un client, avocatul Adrian Cuculis consideră că, în contextul Ordonanţei Militare numărul 3, date în urma epidemiei de coronavirus, autorităţile “au acţionat exagerat în chiar prima zi de la introducerea obligaţiilor la nivel general, aplicând un număr colosal de amenzi persoanelor fizice şi juridice care au fost surprinse încălcând normele”.

Un pensionar care a fost amendat de forţele de ordine în contextul Ordonanţei Militare numărul 3 s-a adresat avocatului Adrian Cuculis pentru a contesta procesul verbal de contravenţie. 

Am 70 ani. Am voie sa ies la plimbare cu nepotul de 3 ani intre orele 11 si 13? Conform Ordonantei Militare de Urgenta eu consider ca da! Organele de ordine, Jandarmeria si Politia, considera ca nu! Pot contesta amenda primita la ora 11:30 pentru iesirea intr-un parc unde eram singuri? Multumesc anticipat! Cu stima, Radu Mesajul dat de catre un client SCA CUCULIS&ASOCIATII

“Toate persoanele care se consideră nedreptăţite prin modul de aplicare a amenzilor contravenţionale au dreptul de a formula plângere contravenţională în termenul de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare, însă aceste termen este suspendat pe toată perioada stării de urgenţă, urmând a fi soluţionate ulterior revenirii instanţelor în sălile de judecată cu şedinţe publice.

Momentan, activitatea instanţelor de judecată este restrânsă la cauze foarte urgente, care privesc drepturi primordiale ale persoanelor sau se judecă fără prezenţa părţilor conform codurilor de procedură, cel puţin până la data de 04.05.2020. O eventuală cerere de suspendare a efectelor sancţiunii contravenţionale reprezintă o chestiune urgentă, care va trebui judecată de instanţă, odată ce a fost sesizată.

Un posibil temei al eventualei plângeri contravenţionale ar putea fi lipsa unor modalităţi efective ale persoanelor de a deţine o declaraţie pe proprie răspundere, având în vedere anunţul cu privire la punerea la dispoziţie de către autorităţi a unui formular digital, ce trebuie acceptat de organele constatatoare, pe site-ul https://declaratie.egovernment.ro/, care este încă nefuncţional, astfel că mulţi cetăţeni au întâmpinat dificultăţi vădite în redactarea unei astfel de declaraţii pentru fiecare părăsire necesară a domiciliului.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra firmelor care au o activitate intensă ce presupune deplasări permanente, transportatorii de bunuri sau de persoane, pe care se bazează majoritatea afacerilor încă funcţionale, care ar trebui să poată afişa adeverinţa permanentă a angajatorului şi o declaraţie pe proprie răspundere a angajatului, completată în prealabil, dar fără a se specifica dacă este necesar acest demers pentru fiecare livrare/cursă a angajatului.(...)  Aşadar, deşi suntem încă abia la începutul unei încercări nemaivăzute de populaţia noastră, nu este deloc îmbucurătoare cifra celor sancţionaţi, astfel că, nu putem decât să încurajăm toţi urmăritorii să respecte legea, indicaţiile autorităţilor, dar să îşi fructifice drepturile inamovibile atunci când sesizează o încălcare a acestora”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite