Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus în România. Cum se poate contesta o amendă dată în timpul situaţiei de urgenţă

10
27 Mar 2020 11:40:26
Autor: Valentin Bolocan
Autorităşile au întărit controalele în trafic
Autorităşile au întărit controalele în trafic

Plecând de la un mesaj trimis de un client, avocatul Adrian Cuculis consideră că, în contextul Ordonanţei Militare numărul 3, date în urma epidemiei de coronavirus, autorităţile “au acţionat exagerat în chiar prima zi de la introducerea obligaţiilor la nivel general, aplicând un număr colosal de amenzi persoanelor fizice şi juridice care au fost surprinse încălcând normele”.

Un pensionar care a fost amendat de forţele de ordine în contextul Ordonanţei Militare numărul 3 s-a adresat avocatului Adrian Cuculis pentru a contesta procesul verbal de contravenţie. 
Am 70 ani. Am voie sa ies la plimbare cu nepotul de 3 ani intre orele 11 si 13?
Conform Ordonantei Militare de Urgenta eu consider ca da!
Organele de ordine, Jandarmeria si Politia, considera ca nu!
Pot contesta amenda primita la ora 11:30 pentru iesirea intr-un parc unde eram singuri?
Multumesc anticipat!
Cu stima,
Radu
Mesajul dat de catre un client SCA CUCULIS&ASOCIATII
“Toate persoanele care se consideră nedreptăţite prin modul de aplicare a amenzilor contravenţionale au dreptul de a formula plângere contravenţională în termenul de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare, însă aceste termen este suspendat pe toată perioada stării de urgenţă, urmând a fi soluţionate ulterior revenirii instanţelor în sălile de judecată cu şedinţe publice.
 
Momentan, activitatea instanţelor de judecată este restrânsă la cauze foarte urgente, care privesc drepturi primordiale ale persoanelor sau se judecă fără prezenţa părţilor conform codurilor de procedură, cel puţin până la data de 04.05.2020. O eventuală cerere de suspendare a efectelor sancţiunii contravenţionale reprezintă o chestiune urgentă, care va trebui judecată de instanţă, odată ce a fost sesizată.
 
Un posibil temei al eventualei plângeri contravenţionale ar putea fi lipsa unor modalităţi efective ale persoanelor de a deţine o declaraţie pe proprie răspundere, având în vedere anunţul cu privire la punerea la dispoziţie de către autorităţi a unui formular digital, ce trebuie acceptat de organele constatatoare, pe site-ul https://declaratie.egovernment.ro/, care este încă nefuncţional, astfel că mulţi cetăţeni au întâmpinat dificultăţi vădite în redactarea unei astfel de declaraţii pentru fiecare părăsire necesară a domiciliului.
 
Nu în ultimul rând, trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra firmelor care au o activitate intensă ce presupune deplasări permanente, transportatorii de bunuri sau de persoane, pe care se bazează majoritatea afacerilor încă funcţionale, care ar trebui să poată afişa adeverinţa permanentă a angajatorului şi o declaraţie pe proprie răspundere a angajatului, completată în prealabil, dar fără a se specifica dacă este necesar acest demers pentru fiecare livrare/cursă a angajatului.(...)  Aşadar, deşi suntem încă abia la începutul unei încercări nemaivăzute de populaţia noastră, nu este deloc îmbucurătoare cifra celor sancţionaţi, astfel că, nu putem decât să încurajăm toţi urmăritorii să respecte legea, indicaţiile autorităţilor, dar să îşi fructifice drepturile inamovibile atunci când sesizează o încălcare a acestora”, arată avocatul Adrian Cuculis.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Giorgione
27.03.2020, 14:05:33

Clasic, nu exista avertismente. Acum mai este si reversul medaliei, vrei sa-i dai avertisment si el tipa ca abuzezi. Cinstit chiar dac-avea declaratia la el si aprobarea guvernului sa iesi din casa simplul fapt ca te expui inseamna inconstienta. Daca toti ar gandi la fel parcurile ar fi pline, dar asa sunt unii mai cu mot.

Cel Mare Scarambeu
27.03.2020, 15:04:35

Ala a uitat ca in ordonanta scrie ca ai voie sa te plimbi intre orele 11,00 si 13,00 dar in spatiu limitat.

bios
27.03.2020, 15:28:55

Avocatii sunt oricum niste oportunisti fara scrupule. Doar banul ii intereseaza, chiar de-ar fi sa dispara planeta. In ceea ce priveste amenzile, foarte bine au facut cei care le-au aplicat. Si inca sunt putine. Sunt convins ca sunt foarte multe cazuri cand autoritaile au inchis ochii, ceea ce - in conditiile actuale - inseamna un lucru extrem de periculos.

+1 (1 vot)
G M
27.03.2020, 17:13:24

Starea de urgență e stare de urgență. Cei care nu știu, nu înțeleg sau vor să facă mișto de poliție ca să se dea mari...sper să fie puși la punct de judecători. Dacă și aici judecătorii îi vor apăra pe cei amendați, mulți dintre ei inconștieți și iresponsabili, înseamnă că judecătorii îi vor apăra în continuare pe infractori și ar trebui judecați pentru zădărnicirea combaterii coronavirusului. Nu se poate să-ți bați joc de tot și de toate în ațara asta.

Smeritu Pahomie
27.03.2020, 17:48:36

In INDIA Politia aplica 10 joarde pe spinare ca poporul e sarac si n-are bani de platit amenzi.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările