Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus în România. Teste trimise „pe pile“ şi relaţii politice din Gorj la Institutul „Matei Balş“

7
29 Feb 2020 08:55:13
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din judeţul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri de ministrul Sănătăţii. Victor Costache a luat decizia după ce a primit informaţia că aceasta nu a raportat corect situaţia locurilor de carantină.

O altă suspiciune e că din Gorj au ajuns la Institutul „Matei Balş” solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale. Mai pe şleau spus, după pile şi relaţii politice, doar pentru liniştirea acestor persoane privilegiate, chiar dacă ele nu au avut contacte directe cu o persoană infectată.
 
Potrivit informaţiilor Digi24, oameni cu influenţă din Gorj au făcut presiuni către DSP să meargă şi să preleveze probe de la apropiaţi ai lor care pur şi simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus. Personalul de la DSP, în loc să se concentreze pe cei care au avut contact direct cu persoanele infectate, aşa cum ar trebui să se întâmple în această anchetă epidemiologică, ar fi trimis la Institutul Matei Balş foarte multe probe care nu au legătură cu aceşti contacţi direcţi, care, în plus, ar trebui izolaţi.
 
Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate „în carantină”. De fapt, ele nu erau în carantină, pentru că în Gorj nici măcar nu există spaţii de carantinare şi acesta este un alt motiv pentru care a fost demisă şefa DSP Gorj, care a dat informaţii eronate în această anchetă. Inclusiv cei care au avut contact direct cu italianul s-au aflat în izolare la domiciliu, şi nu în carantină, cum ar fi trebuit.

Şeful laboratorului: „Testarea nu este o modă”

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a confirmat la Digi24 că la Institut se primesc foarte multe solicitări de teste, ceea ce îngreunează activitatea, şi le cere autorităţilor sanitare locale să dea dovadă de responsabilitate.
 
„Da, au venit foarte, foarte multe teste, în total peste 250 de teste, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Problema este că sunt momente când sosesc extrem de multe teste şi este de datoria autorităţilor de sănătate publică locală să selecteze exact acele persoane pentru care se recomandă testarea, deci cei care au venit în contact direct cu un pacient confirmat ca fi având această infecţie, pentru că altfel, dacă vom trimite teste de la persoane care pur şi simplu au trecut pe strada pe care a trecut cineva infectat cu două zile înainte, atunci capacitatea de diagnostic să ştiţi că este limitată, în orice ţară din lume, şi este foarte greu să faci deosebirea între cazurile care într-adevăr trebuie diagonosticate şi cei care nu au nevoie de acest tip de diagnostic”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
 
„Cred că şi pentru colegii din laboratoarele teritoriale este important să primească numai probele care trebuie într-adevăr verificate, nu probe de la persoane care au contacte foarte, foarte îndepărtate cu un posibil pacient infectat cu noul coronavirus”, a punctat profesorul Rafila.
 
Dacă lucrurile s-au petrecut la Gorj într-adevăr aşa şi au fost trimise nejustificat probe ale unor persoane, este „o problemă foarte serioasă şi poate trebuie ajutaţi colegii din sănătatea publică, dar şi autorităţile locale să înţeleagă că testarea pentru infecţia cu coronavirus nu este o modă, este o necesitate pentru cei care într-adevăr au nevoie de acest tip de investigaţie şi lucrurile acestea trebuie să fie foarte clar spuse şi foarte serios aplicate”, a subliniat Alexandru Rafila, directorul Laboratorului Institutului „Matei Balş”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Un cititor
29.02.2020, 09:11:45

...pai doar pilele contamineaza !!! Asistatii pot sta in carantina acasa, le-ar placea sa primeasca mancarea la usa.

+1 (3 voturi)
Costica vasile
29.02.2020, 09:17:34

Corect ! M-as fi mirat sa nu intervina eterna pila....romaneasca !

+1 (1 vot)
v q
29.02.2020, 09:53:58

ar trebui sa li se aplice tariful prin care casa de asigurari deconteaza cheltuielile de sanatate. Dou exemple nu prea indepartate: un senator pzdist din Suceava a fortat mana medicilor sa-l transporte cu elicopterul la Bucuresti, pentru o pantecaraie. De platit, am platit noi toti. un alt caz mediatizat, arata cheltuielile decontate de un spital bucurestean pentru un pacient: cazarea, 300 euroi pe noapte; medicamente, ceva aspirine de 5 lei.

+4 (4 voturi)
ileana iliescu
29.02.2020, 10:37:10

asta se intampla cand lichelele si coruptii politicului se amesteca la nivelul institutiilor numind pe toti de aceesi teapa cu ei,se cred mici dumnezei stabilind ei cine si ce merita atentia lor.nu sunt oameni sunt starpitori si merita striviti de societate daca aceasta se doreste normala.

+2 (2 voturi)
Scorilo
29.02.2020, 10:55:37

Coronavirusul este O MARE OPORTUNITATE pentru unii ! Pentru cei ce se joaca in politica...Pentru afaceristi,jurnalisti,mass-media,bloggeri,vloggeri,farmacisti,medici,etc. Important este sa sti cum si când sa profiti ! Cam ca in politica...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)