Corriere Della Sera, despre Laura Codruţa Kovesi: Cea mai temută femeie şi persoana care a atras multă ură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi a fost caracterizată de jurnaliştii italieni ca fiind un  "Di Piero al Carpaţilor" cu trimitere la  Antonio di Piero,  unul dintre cei mai mari magistraţi ai Italiei, specialist în lupta anticorupţie
Laura Codruţa Kovesi a fost caracterizată de jurnaliştii italieni ca fiind un  "Di Piero al Carpaţilor" cu trimitere la  Antonio di Piero,  unul dintre cei mai mari magistraţi ai Italiei, specialist în lupta anticorupţie

Presa italiană  relatează pe larg despre criza instituţională de la Bucureşti şi despre modificările din Justitie. Chiar cel mai citit cotidian italian, Corriere della Sera, a dedicat un material situaţiei din România.

Jurnaliştii o caracterizează pe Laura Codruţa Koveşi ca fiind “cea mai temută femeie şi persoana care a atras multă ură în România” după ce “a anchetat 1200 de funcţionari publici şi a arestat peste 1000”.  Acest lucru a devenit “o problemă politică într-una din cele mai corupte ţări din Europ”, mai scriu jurnaliştii italieni citaţi de digi24.ro

Redăm în continuare articolul apărut în Corriere Della Sera:

„Nepoţica lui Stalin. Surioara lui Hitler. Urmaşa lui Ceauşescu. Mai însetată ca Dracula. Este plătită de Soros.

Există un judecător la Bucureşti, un magistrat anticorupţie, care în cinci ani a anchetat 1200 de funcţionari publici şi a arestat peste 1000, iar asta a devenit o problemă politică într-una din cele mai corupte ţări din Europa.

O ţară în care, aşa cum scrie şi New York Times, să dai şpagă pentru examenul de conducere sau pentru o consultaţie medicală este considerată o regulă de viaţă, la fel ca plata taxelor sau moartea. Laura Kovesi are 45 de ani şi este "Di Piero al Carpaţilor" (nr. Antonio di Piero a fost unul dintre cei mai mari magistraţi ai Italiei, specialist în lupta anticorupţie).

Este cea mai temută femeie şi persoana care a atras multă ură în România. Pentru a o opri, liderul Liviu Dragnea, suspendat chiar de Kovesi pentru fraudă electorală şi abuz de putere pentru că ar fi furat din fonduri UE, a adus în piaţă o sută de mii de români. Împotriva unei "secte dereglate" a judecătorilor care ar vrea să formeze un "stat paralel" pe baza Securităţii - teribila poliţie secretă de pe vremea lui Ceauşescu.

O aşa luptă politică nu s-a mai văzut de la Revoluţie

Printre arestaţi şi anchetaţi au fost vizaţi 14 miniştri, 39 viceminiştri, 14 senatori şi un eurodeputat. Putea puterea să rămână inertă? Să stea degeaba? Într-un scenariu care seamănă cu Tangentopoli din Itlaia, nu se face economie: teorii conspiraţioniste, campanii de presă orchestrate de editori arestaţi pentru corupţie, dosare publicate, ministrul Justiţiei care încearcă să o dea jos pe Kovesi, cu o Curte Constituţională care îi dă dreptate, chiar şi acuzând magistrata că ar plagiat doctoratul. Dragnea, care de mai bine de un an încearcă să redimensioneze puternic rolul magistraţilor pentru a-i pune sub controlul direct al executivului, schimbând chiar şi Constituţia, se inspiră de la alte ţări din Europa: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, care deja au câştigat aceste războaie, pe lângă Trump: "Ştim câte forţe au fost împotriva preşedintelui american - spune un apropiat fidel al liderului român. Salutăm lupta conspiratorilor" - fără a ţine cont că vicesecretarul USA, West Mitchell, ar fi încurajat recent munca românilor.

(nr. apropiatul lui Dragnea, cel care ar fi stat de vorbă cu jurnalistul italian, mai spune că:)

"Nu vă face iluzii că doar politicienii sau alţi funcţionari sunt victimele abuzurilor şi al probelor false. Astăzi, orice cetăţean poate fi lovit de o anchetă şi poate fi ruinat. După Revoluţia din '89, Nato şi UE vor să ne dea nouă lecţii de democraţie?"

"Este cel mai uşor să dai vina pe influenţele externe", comentează în scris jurnalistul italian Francesco Battistini, care ţine să păstreaze anonimatul sursei sale dar continuă la fel de critic analiza crizei din România:

În Februarie a fost cea mai mare manifestaţie împotriva Guvernului după epoca Ceauşescu. Şi preşedintele, liberalul Klaus Iohannis, o apără pe Kovesi: "Nu putem permite ca România să se depărteze de valorile democratice. Sau ca magistraţii să fie ameninţaţi sau indimidaţi."

Din biroul său tapetat cu icoane şi poze vechi de pe vremea când era campioană la baschet, fiica unui judecător şi mămica Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura este un mare (un metru şi vreo optzeci) magistrat care nu pare să se fi speriat. Trăieşte în fiecare zi cu escortă, s-a despărţit de soţ, dar continuă să meargă la cinema şi la sală. Ştie că jocul a devenit mai greu: "Să mă omoare? Nu le convine să creeze martiri..". Şi joacă totul pe reforma dorită de Dragnea: "Dacă dispare independenţa judecătorilor, munca mea nu va deveni mai grea. Ci imposibilă”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite