Corupţie la Apa Nova. Cum au fost mărite tarifele la apă şi canal prin şpagă. Reacţia Apa Nova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe descinderi a avut loc ieri în dosarul de corupţie de la Apa Nova
Mai multe descinderi a avut loc ieri în dosarul de corupţie de la Apa Nova

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi afaceristul Ovidiu Semenescu află astăzi dacă vor fi arestaţi preventiv. Cei trei au fost reţinuţi aseară într-un dosar de trafic de influenţă în legatură cu Apa Nova Bucureşti. Mai exact, cei trei ar fi creat un sistem prin care oricine era interesat de un contract cu Apa Nova trebuia să ofere mită. Aşa au crescut şi tarifele la apă şi canal.

UPDATE  Tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare practicate de Apa Nova Bucureşti sunt pe poziţia a 17-a, iar cele practicate de Apa Nova Ploieşti pe poziţia a 33-a, intre tarifele practicate de cei 33 de operatori mari de servicii de acest tip din Romania, susţine Apa Nova într-un comunicat de presă. 

"În concordanţă cu Contractul de Concesiune şi actele adiţionale ulterioare, Apa Nova Bucureşti consideră că a respectat reglementările în domeniul specific de activitate referitoare la calitatea şi continuitatea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Reglementatorul tehnic al concesiunii, în prezent Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, a emis la termenele contractuale toate deciziile privind atingerea şi menţinerea conformităţii nivelelor de servicii", arată sursa citată.

Apa Nova mai susţine că ajustările tarifare au respectat întocmai prevederile Contractului de Concesiune şi ale H.G. nr. 1019/2000, redând prevederile în discuţie:

*Ajustările ordinare (tarifele sunt actualizate în funcţie de rata inflaţiei şi de cursul de schimb Leu/Euro; aceste ajustări se pot aplica doar atunci când inflaţia creşte/scade cu cel puţin 5%) au fost verificate, inclusiv veridicitatea datelor incluse în solicitare, şi aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC); Ajustări extraordinare (tarifele sunt actualizate pentru a compensa clienţii/ Apa Nova Bucureşti, (ANB) în urma apariţiei unor evenimente neprevazute (de exemplu; modificări ale legislaţiei, acordarea de fonduri nerambursabile etc.) au fost verificate de către Comisia Internaţională de Experţi  ţinând cont de evenimentul extraordinar invocat, impactul acestuia asupra fluxului de numerar al ANB, corectitudinea calculelor şi au fost emise recomandările în cadrul unui Raport de Expertiza adresat ANRSC, ANB, Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi Autorităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), într-un interval de 30 de zile de la primirea solicitării. ANRSC a aprobat sau respins implementarea ajustărilor extraordinare în intervalul prevăzut de la primirea Raportului Comisiei de Experţi, bazându-se exclusiv pe concluziile şi recomandările cuprinse în acesta”.

UPDATE În acelaşi dosar, în această dimineaţă au loc percheziţii la sediul Apa Nova Ploieşti.

Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu au înnoptat în arestul IPJ Prahova care se află la Câmpina. Vineri vor fi prezentaţi procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Ei au fost ridicaţi ieri de anchetatori în urma mai multor descinderi care au avut loc în Bucureşti şi Ploieşti. Mai exact, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova Bucureşti, de la Primăria sectorului 1 si de la Primăria Generală a Capitalei, efectuând totodată cinci percheziţii la domicilii şi sedii ale unor societăţi comerciale.

Potrivit actelor de la dosar, omul de afaceri Ovidiu Semenescu este suspectat că ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea societăţii Apa Nova Bucureşti prin intermediul lui Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, ambii având relaţii importante în administraţia publică locală. Mai mult, Berevoianu era consilierul edilului Sorin Oprescu.

Concret, anchetatorii spun că, imediat după 2008, Costin Berevoianu, din funcţia de director Apa Nova, l-ar fi angajat în instituţie pe Semenescu care avea teoretic rolul să consilieze societatea de apă în contractele cu diferite firme private. Consilierea s-ar fi făcut prin intermediul lui Vlad Moisescu. Anchetatorii spun că cei trei ar fi creat un sistem prin care oricine era interesat de un contract cu Apa Nova trebuia să ofere mită.

Potrivit actelor de la dosar, pentru fiecare lucrare atribuită, mita era între 10 şi 40 la sută din valoarea contractului. În acest fel, reţeaua ar fi fraudat compania Apa Nova cu milioane de euro.

Cum a fost mărit preţul apei

Procurorii spun că, în perioada 2008 — 2015, cei trei şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

"Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu, utilizând relaţia preferenţială pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti), a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)", susţin procurorii.

DNA precizează că, urmare a acestei înţelegeri, Vlad Moisescu a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti.

"Spre exemplu, în perioada ianuarie — aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu PMB privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net — 118.135.449 lei în 2012. În acelaşi context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu", se spune în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că practic, în calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA.

"În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu şi Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", au mai constatat procurorii.

Contracte semnate după efectuarea plăţii

În cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că: unele plăţi erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.

Pe de altă parte, susţin procurorii, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului şi încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare.

"Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu", mai precizează DNA.

Cine este Costin Berevoianu

Costin Berevoianu, cel considerat de procurori capul reţelei, este nimeni altul decât fostul consilier al primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. A devenit apoi director RADET şi Apa Nova. 

Berevoianu a fost unul dintre actorii concesionării în anul 2000, pentru 25 de ani, a Regiei de Apă Bucureşti către Apa Nova.

Potrivit declaraţiei de avere, Costin Berevoianu deţine terenuri de sute de mii de metri pătraţi în Tulcea, Constanţa şi Dobogrea, şapte apartamente în Bucureşti şi la munte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite