COVID 19 a înmulţit cu cinci numărul atacurile hackerilor în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8.319 atacuri informatice legate de coronavirus s-au înregistrat în luna martie
8.319 atacuri informatice legate de coronavirus s-au înregistrat în luna martie

Specialiştii în probleme de securitate IT, dar şi experţii în domeniu ai serviciilor secrete se confruntă în prezent, în plină criză creată de coronavirus, cu atacuri cibernetice şi de penetrare a sistemelor informatice, fără precedent.

Este vorba de atacuri ransomware, care criptează datele din calculatoarele infectate sau phishing. În plus, mai există entităţi statale angajate zilnic în operaţiuni de dezinformare online care vor să aducă atingere încrederii publice. 

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, susţine că numărul de atacuri informatice legate de coronavirus a crescut de cinci ori într-o singură lună, din februarie până în martie, de la 1.448 la peste 8.319. „România este pe locul al nouălea în lume în privinţa raportărilor, iar unităţile medicale sunt şi ele ţinte ale atacurilor. (...) Subiectele sunt direct legate de situaţia actuală şi abordează teme precum noi terapii folosite în combaterea bolilor sau stocuri de produse esenţiale”, susţine Silviu Stahie. 

Expertul Bitdefender afirmă că nu doar domeniul medical este afectat de valuri de mesaje spam, de cele mai multe ori folosite pentru a instala malware, pentru a culege date personale în campanii phishing sau pentru a păcăli oamenii să doneze bani unor organizaţii care nu există. Mesajele periculoase afectează şi instituţiile guvernamentale, educaţia şi serviciile financiare. „Aproape toate domeniile industriale şi de consum ale societăţii sunt lovite de un val de atacuri care pot oricând să pună la pământ o companie, indiferent de mărimea ei, iar soluţia este folosirea de soluţii de securitate adecvate”, precizează Silviu Stahie.

Acesta susţine că problema ştirilor şi a informaţiilor false distribuite online şi chiar în domeniul audio-vizual există de dinaintea pandemiei, dar acum este amplificată de setea de informaţie a oamenilor şi de îngrijorarea naturală cauzată de un fenomen nemaiîntâlnit în istoria recentă. „În acest moment, toate informaţiile oficiale în România provin dintr-o singură sursă online, respectiv www.stirioficiale.ro. De asemenea, oamenii trebuie să fie atenţi doar la instituţiile media cu o bună reputaţie şi să ignore mesajele controversate sau dezvăluirile senzaţionaliste transmise pe e-mail, prin intermediul reţelelor sociale sau al aplicaţiilor de mesagerie precum WhatsApp sau Messenger”, a subliniat Silviu Stahie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite