Cozi de cinci kilometri la singura intrare rutieră în Grecia. Cei testaţi pentru Covid stau în carantină o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
granita punct frontiera grecia foto shutterstock

Restricţiile impuse de autorităţile elene privind închiderea a cinci puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria şi păstrarea uneia singure au dus, în mod evident, la cozi care se întind pe câţiva kilometri. Turiştii români se plâng pe grupurile de Facebook dedicate că trebuie să aştepte ore bune, iar cei testaţi de covid-19 stau în carantină până vine rezultatul.

„E groaznic! Înaintăm încet pe o singură coloană”, scrie pe un grup de Facebook dedicat turiştilor români care merg în vacanţă în Grecia.

„Acum ne-am alezat la coadă, are cam 5 km şi se înaintează foarte greu”, a comentat un alt român.

Problemele turiştilor români care şi-au rezervat sejururi în Grecia sunt legate nu numai de dificultatea cu care se trece de punctul de frontieră Kulata – Promachonas, ci şi de obligativitatea de a sta în carantină timp de o zi după ce au fost testaţi, până când vor primi rezultatele.

„În urmă cu aproximativ 2 ore am intrat în Grecia prin Promachonas (Kulata) cu autocarul un grup de 30 de persoane, (în vamă era destul de aglomerat, majoritatea turişti din România). La vama au solicitat paşapoartele (CI) şi celebra declaraţie cu cod.

Nu ştiu în baza căror argumente au oprit 3 colegi de autocar să le facă testul, fără nicio explicaţie, fără nimic (am înţeles ca au fost selectaţi de un soft :)).

În fine, toată treaba asta nu a durat foarte mult, aproximativ 30 de min. Şi am plecat. Precizez că de la medici, ori ce erau ei (erau mascaţi) nu au primit niciun fel de recomandare, ori restricţie de carantină, însă urmează surpriza: după 1 oră alţi 4 turişti din autocar (nu cei care au fost testaţi) primesc un SMS în care autorităţile din Grecia îi atenţionează că, în cazul în care au fost testaţi, au obligaţia să stea în carantină 1 zi până vor ieşi rezultatele testelor”, a explicat un alt român.

Sunt probleme şi pe aeroport

Aproximativ 200 de turişti români au fost testaţi pentru COVID-19 pe Aeroportul Heraklion din Creta. Oamenii spun că procedura a durat trei ore.

Turiştii aflaţi în avion erau din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Testarea a durat peste 3 ore, a povestit la Digi24 Vlad, unul dintre pasagerii aflaţi în avion. Pasagerul a aflat de la personalul hotelului unde este cazat că alţi turişti (din alte ţări) nu au trecut prin aceeaşi procedură.

„A fost o surpriză pentru toţi pasagerii avionului, cred, pentru că toţi eram convinşi că testarea va fi aleatorie. Am fost înghesui într-un spaţiu de nu mai mult de 50 de metri pătraţi, nu ni s-au oferit explicaţii şi am înţeles după câteva minute că urma să fim testaţi absolut toţi, lucru care s-a şi întâmplat”, a spus el.

Oamenii şi-au pierdut răbdarea în cele trei ore cât au durat testele. Autorităţile elene au testat inclusiv bebeluşii, în tot acest timp nimeni nu a oferit nicio explicaţie turiştilor români, iar pasagerii altor curse aeriene erau lăsaţi să treacă fără nicio oprelişte.

„Personalul de la hotel a fost foarte surprins, ne-au spus că turiştii care au venit din alte ţări – Norvegia, Danemarca – nu au avut absolut niciun control”, a mai spus Vlad.

„Testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvenţă scăzută. Probabilitatea testării cetăţenilor români este foarte mică”, arăta ieri Ministerul Turismului din Grecia într-un comunicat.

Consultantul în turism Răzvan Pascu a anunţat miercuri că Grecia îşi închide mare parte din frontiere.

„Multe dintre punctele de trecere a frontierei în Grecia au fost sau urmează să fie închise. Singura care va rămâne deschisă este Kulata-Promachonas. Ministerul Turismului din Grecia mi-a confirmat această informaţie.

Recomandarea mea este să mergeţi cu maşina prin Bulgaria, ocoliţi Macedonia de Nord, chiar dacă sunteţi din vestul României şi ar fi mai uşor prin Macedonia.

În acest moment, autorităţile elene pare că îşi doresc să limiteze foarte mult numărul turiştilor care ajung terestru şi că avionul este cea mai bună opţiune acum (se va putea zbura şi spre insule).

Inclusiv pe formularul care se completează online, de astăzi mai apare doar un singur punct de trecere a frontierei dacă alegi maşina/autocar ca modalitate de transport: Kulata-Promachonas”, a scris Pascu pe bloggul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite