Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cozi la frontiera bulgară cu Grecia. Turişti români aşteaptă de ore bune să treacă de vama Kulata - Promachonas. De ce se întârzie accesul şi care este soluţia

7
12 Jun 2021 13:46:21
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto Sorina Rinciog / Facebook
Foto Sorina Rinciog / Facebook

Mai mullţi turişti români care merg în concediu în Grecia se plâng de timpii foarte mari de aşteptare la vama bulgaro-greacă. Sâmbătă dimineaţa, la vama Kulata - Promachonas, coada de maşini se întindea pe kilometri buni, iar turiştii spun că aşteptau cel puţin patru ore pentru a intra în Grecia.

„Ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turişti. Am ajuns in vama la 8.00 şi sunt sute de maşini în faţă. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare maşină petrece minute bune la ghişeu ... mă simt ca la ANAF, mai am de aşteptat cel puţin 4 ore. Cred că pentru îmbunătăţirea relaţiilor turistice între Grecia şi România mai este puţin mai mult de lucrat. Zic şi eu ... acum îi înţeleg pe cei care aleg alte destinaţii. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând daca nu se schimbă modul de abordare al situaţiei prezente“, a scris o turistă pe grupul de Facebook Forum Grecia.

Dan Adrian Drăgan, reprezentant al Forum Grecia, a explicat, într- o intervenţie la Digi24, ca principala cauză a întârzierilor din punctele de trecere a forntierei o reprezintă lipsa unor documente pe care turiştii ar trebui să le prezinte. Este vorba de formularul PLF (Passenger Locator Form) pe care fiecare persaonă care intră în Grecia trebuie să îl prezinte la vamă.

„Am încercat şi noi să vedem care e problema, am luat legatura cu reprezentanţii turismului elen, ne-au spus că ştiu care e situaţia şi încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetăţenilor, ştiu despre situaţie şi încearcă să găsească o soluţie astfel încât să se poată trece mai repede. Până la soluţie, care ar fi să anuleze verificat PLF-urilor (formularele electronice), vă spun care cred eu că sunt soluţiile: observăm de ceva timp că turiştii îşi încep concediile sâmbătă dimineaţa, poarte ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării. A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută şi ţara ca o destinaţie sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm pe lângă documente şi adeverinţa de vaccinare, dar şi LPF-ul (Passanger Location Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr şi poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme", a spus reprezentantul Forum Grecia, la Digi24.

Formularul PLF trebuie completat cu 24 de ore înainte, online, pe site-ul travel.gov.gr, iar codul QR generat de sistem poate fi prezentat la vamă fie pe ecranul unui telefon, fie tipărit.

De asemenea, Drăgan a mai explicat ca sunt chiar şi cazuri de autocare cu turişti, în excursii organizate de agenţii, care ajung în vamă fără a avea formularele PLF completate în prealabil. Completarea se poate face şi în vamă, dar acest lucru ia timp şi duce la formarea de cozi uriaşe.

În Grecia se poate intră acum cu certificat de vaccinare, test negativ sau dovada recerii prin boală, dar autorităţile elene solicită şi completarea online a formularului PLF.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

joe joe
12.06.2021, 15:56:52

De ce dracu sa mergi cu masina in Grecia, cand sunt zeci de zboruri din mai multe orase din Romania? Ajungi acolo in 50 de min. Cu 25-30de euro gasesti masina de inchiriat in Grecia, daca vrei sa te plimbi colo-colo. Dar mai e lucrat la educatia acestui popor ramas in urma cu cateva decenii. Acelasi lucru il observam si in orasele din tara, ca romanul si la WC vrea sa se duca cu masina. Iar intr-o familie si pisica si catelul are cate-un harb. Romanul prefera sa stea in fiecare zi vreo 2 ore in trafic bara la bara, cel mai important e sa nu cumva sa se desparta de masina. Nu inteleg de unde vine obsesia asta.....

0 (4 voturi)
Azzumbo Jo
12.06.2021, 17:02:26

Cei care merg cu masina, au de obicei oale cu sarmale in portbagaj si bere de la Lidl. Chestii pe care nu le pot cara cu avionul, nici macar in bagajul de cala :)

+6 (8 voturi)
Zürich
12.06.2021, 15:58:29

Vaccinarea este inutila, tot se sta la coada.

-7 (9 voturi)
Azzumbo Jo
12.06.2021, 17:00:18

Zurich chiar daca inteligenta ta e nedetectabila, esti baiat insistent. Cand ai o idee fixa, dai cu ea de perete, poate se infige, nu? :)))))

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
12.06.2021, 19:35:19

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările