Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cozmin Guşă: Generalul Vlad a vrut să facă ceva pentru România

2
30 Sep 2017 13:53:14
Autor: Sorin Ghica
Cozmin Guşă a fost un apropiat al generalului Iulian Vlad
Cozmin Guşă a fost un apropiat al generalului Iulian Vlad

Consultantul politic Cozmin Guşă susţine că generalul Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii comuniste înainte de evenimentele din 1989, a vrut să facă ceva pentru România şi că nu i-a acordat, din punct de vedere public, meritele deosebite pe care le-a avut.

"Eu vrea să spun doar că generalul Iulian Vlad a fost foarte apropiat de mine, de familia mea. A fost un om deosebit. Dar nu aş putea descrie în cuvinte felul de om care a fost Generalul Vlad şi cum s-a comportat. Eu îl consider cel mai important mentor al meu, alături de mine cred că sunt sute, mii de oameni în România care pot să spună asta. Rolul lui a fost unul destul de discret, dar foarte consistent în a încerca să facă ceva pentru România, ţara pe care a iubit-o şi pentru care el şi-a dedicat viaţa profesională care nu a încetat nici după ce a ieşit din sistem", a afirmat Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Conform acestuia, viaţa a fost nedreaptă cu generalul Vlad pentru că nu i-a acordat din punct de vedere public meritele deosebite pe care le-a avut. "A fost nedreaptă şi pentru că cei care se temeau de general Vlad, majoritatea cu o calitate de trădători de ţară, alţi foşti informatori cărora după '89 le-a fost frică de lucrurile pe care Generalul Vlad le ştia despre ei, toţi aceştia oameni au încercat să îi amărească viaţa. Nu au reuşit, pentru că Generalul Vlad avea o atitudine de om care trece peste aceste nimicuri", a precizat Cozmin Guşă.

"Noi ne gândim cu mult drag la el chiar dacă nu l-am văzut în ultimele luni. M-a refuzat să îl vizitez la spital. Starea lui nu era una bună şi de câteori am încercat să îl vizitez m-a rugat să nu o fac, mai bine să vorbim la telefon, ceea ce am şi făcut întrucât în ultima vreme nu dorea să fie văzut. Chiar dacă boala în măcinase nu şi-a pierdut nimic din inteligenţa deosebită şi din acuitate gândirii. După cum spuneam, mulţi oameni de valoarea îl regretă pe Generalul Vlad astăzi. Eu sper ca măcar de astăzi istoria să îl evoce chiar aşa cum a fost, cu rolul lui deosebit: patriot care şi-a făcut datoria şi faţă de instituţia pe care a deservit-o şi faţă de toţi românii care au avut nevoie de un ajutor la un moment dat", a completat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă a mai afirmat că multe personalităţi mondiale l-au respectat şi apreciat pe Generalul Vlad. "Ce trebuie să înţeleagă cei mai tineri este că ceea ce s-a întâmplat în 1989 nu a fost un lucru complet cu efect pozitiv asupra soartei României, dar ceea ce s-a întâmplat pozitiv a avut drept cauza pe Generalul Vlad", a precizat acesta, explicând că Generalul Vlad a fost întemniţat de către Ion Iliescu şi cei din jurul său pentru că partida care s-a jucat în '89, partida anti-românească, a câştigat.

"Generalul Vlad facea parte din partida românească care în încercarea de a scăpa de dictatură au sperat că ar putea să impună un regim politic pro-românesc. Asta i-a generat toate necazurile. Şi un detaliu care este de reţinut: General Vlad a locuit toată viaţa într-un apartament foarte modest, de aproape 40 mp, apartament pe care nu a putut nici măcar să îl cumpere. Nu a locuit niciodată într-o casă de protocol. Acel apartament mic pe care şi-a dorit să şi-l cumpere regimurile politice după '89 nu i-au permis acest fapt pentru nişte motive inventate, lucruri care l-au durut foarte mult. Are nişte nepoţi care o să îi ducă numele mai departe, pe are pe noi mulţi care o să îl evocăm pozitiv. Îi invit pe cei tineri să citească despre rolul generalul Vlad ca să înţeleagă că în România au mai trăit şi români adevăraţi care au încercat după puterile lor, aşa cum a făcut generalul Vlad, să ne fim mai bine. Nu a reuşit şi domnia sa, nu au reuşit nici alţii", a declarat consultantul politic.

"Noi, familia mea, ne gândim cu mult drag la el în continuare şi transmit condoleanţe celor apropiaţi, familiei şi tuturor prietenilor care astăzi îl regretă", a încheiat Cozmin Guşă.

Citeşte şi

Ultimul şef al Securităţii comuniste, Iulian Vlad, a murit la vârsta de 86 de ani.

EXCLUSIV Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii, rupe tăcerea: „Procesul lui Ceauşescu a avut trei etape. La Târgovişte s-a executat sentinţa!“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Deumos
30.09.2017, 18:16:46

Orice individ din conducerea statului comunist de dinainte de 90, era comunist. Gusa era comunist, si nu poate veni nimeni acum sa-l spele de pacate. Cine era in sistem era un ticalos... mai ales ca si cap al securitatii din perioada aia. Sa puna cai verzi pe pereti in alta parte acest Gusa, tot om al sistemului. Erau dizidenti omorati cu zile in centrele securitatii, doar pentru ca puneau manifeste in cutiile postale. Iar un cap al acelui sistem sa fie spalat azi cu buretele istoriei? Sa-l ierte Bunutul, poate. Nu era omul lui iliescu, dar a fost omul lui ceausescu, altfel n-ar fi fost ce-a fost.

+1 (1 vot)
Mircea B.
1.10.2017, 09:01:05

Aa, deci fosila aia de Vlad ii mai spune verzi si uscate lui Gușă de a ajuns ăsta să se creađă mare analist politic , specialist in ...geostrategii planetare ! Ha ! Cand intra acest Gușă la Realitatea si blocheaza emsiunile preț de jumătate de ora - schimb canalul. Fiul lui Iulian Vlad este acum in corpul de control al guvernului Tudose. Asta apropo de cei 40 mp ai apartamentului.

+1 (1 vot)
Modifică Setările