Creatorul stemei României, fără drepturi de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Dima îşi prezintă opera pentru care nu a fost plătit nici în ziua de astăzi
Victor Dima îşi prezintă opera pentru care nu a fost plătit nici în ziua de astăzi

Victor Dima, cel care a desenat stema şi sigiliul de stat, se chinuieşte de 18 ani să obţină banii care i s-ar cuveni pentru opera sa. Graficianul, fost angajat al Armatei, şi-a căutat dreptatea şi la Strasbourg, unde a obţinut câştig de cauză, dar instanţa din România a ignorat decizia judecătorilor europeni.

în 1990, Victor Dima (57 de ani) a câştigat concursul naţional pentru realizarea machetelor stemei şi sigiliului României. Doi ani mai târziu, la comanda unei comisii parlamentare, Dima a realizat machetele după care s-au făcut stema şi sigiliul României de astăzi.

Mai citiţi şi:

Tricolorul a fost fluturat pe cel mai înalt vârf montan din judeţ

Batalionul 136 Geniu „Apulum“, a primit noul drapel de luptă

Dar, deşi comanda a fost onorată, iar desenele celor două însemne de stat au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 236 din 1992, graficianul nu a primit niciun ban, cu toate că dreptul de autor era reglementat prin Decretul nr. 321 din 1956.

Dezamăgit că nu-şi primeşte plata pentru serviciile făcute, Victor Dima a încercat să-şi obţină drepturile financiare cu vorba bună. În zadar.În 1993 a dat în judecată Monetăria Statului, care însă nu a recunoscut că îi foloseşte machetele.

Procesele, cauza necazurilor

Lupta artistului cu justiţia română, care s-a încheiat la 16 noiembrie 2009, printr-un blocaj din care nu mai ştie cum să iasă. „Eu nu am cerut niciodată bani statului, ci acelor agenţi economici care multiplică şi folosesc creaţia mea şi apoi o vând statului. Pentru început am chemat în instanţă Monetăria, apoi câteva firme private", explică Dima.

Artistul a fost angajat civil al Armatei române, în cadrul Studioului Artistic, din 1984 până în 1992 când a fost numit ofiţer, ca urmare a realizării însemnelor statului. În 2001 i s-a desfiinţat postul şi a fost nevoit să iasă la pensie, în condiţiile în care are de întreţinut un copil cu handicap de gradul I.

„Când mi s-a desfiinţat postul, am fost obligat să ies cu ordonanţă pentru că nu mi s-a găsit alt loc. Am primit unele semnale precum că la disponibilizarea mea ar fi contat şi faptul că aveam aceste procese după mine", mărturiseşte Victor Dima.

Instanţele din România s-au făcut că plouă

Cei 18 ani de procese care l-au târât pe artist prin tribunale nu au avut niciun rezultat în România. Deşi a avut o decizie favorabilă la CEDO, instanţele româneşti au ignorat-o, ba mai mult au dat o decizie irevocabilă prin care nu i se recunoşteau drepturile de autor ce i s-ar cuveni pentru creaţia sa.

„Singura posibilitate este să ajung din nou la Strasbourg, dar nu mai văd rostul. Acum trebuie să mai plătesc şi cheltuielile de judecată, în valoare de 4.500 de lei", spune dezamăgit Dima.

Artistul „de casă" al Armatei Române

Ca angajat la Studioul de Artă al Armatei, Victor Dima a realizat mai multe simboluri heraldice, precum însemnele de grade, insignele de studii superioare militare şi însemnele de coifură. Mai mult, a făcut şi drapelul de luptă al Armatei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite