Cresc soldele militarilor români care luptă în Afganistan. Cât vor încasa de acum ofiţerii din Forţele pentru Operaţii Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României a adoptat în şedinţa de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabileşte creşterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofiţerii – 140 de euro/zi/persoană;

b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofiţerii – 70 de euro/zi/persoană;

b) maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Ceşterea este considerată una importantă îatâta timp ce un soldat primeşte, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofiţer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004.

Printre cei care vor beneficia de această indexare se află şi ofiţerii din Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS). Ţinuţi oarecum în umbră, afişaţi publicului larg numai cu ocazia Paradei militare de Ziua Naţională a României, aceşti ofiţeri români din FOS care luptă, la propriu, de peste 15 ani în Afganistan sunt răsplătiţi financiar cu solde multiplicate la care se adaugă diverse sporuri pentru operare în zonele de conflict.

Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită, primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

Astfel, un mic calcul ne arată un ofiţer FOS va ajunge la o diurnă de 280 de euro pe zi. Dacă mai adunăm şi alte sporuri, într-o lună un astfel de ofiţer va încasa în jur de 10.000 de euro. În acest timp, un subofiţer FOS se va alege în cont cu 7.800 de euro, lunar. 

“Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ţinut cont şi de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operaţii în care desfăşoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuşi aceştia crescând”, a precizat MApN ]ntr-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite