Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Crima de stat

13
11 Feb 2015 18:41:10
Radu Preda

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a publicat azi numele a trei posibili torţionari. Mai precis: doi foşti şefi de penitenciare şi un subofiţer de Securitate.

Neculai Tilici, Refic Fizula şi Teodor Sârbu sunt nume şi prenume care dau concreteţe sistemului de teroare care a instaurat în societatea românească frica de adevăr, de opinie sau chiar de gândire. Justiţia este chemată acum să îi judece. Înainte de a se petrece acest lucru – sperăm să aibă rezistenţa fizică necesară –, cei trei, printre alţii, reprezintă moştenirea biografică a dictaturii proletariatului şi oferă ocazia unei reflecţii mai temeinice. Astfel, fără a ignora eventuala lor contribuţie nefastă, ei ilustrează un mod general de a face politică în epocă.

Nu ne putem imagina o explicaţie, fie şi foarte pe scurt, a ceea ce s-a petrecut după 1945 la noi fără să ţinem cont de sistemul concentraţionar şi de maniera în care Partidul Comunist, prin braţul armat al Securităţii, îşi impunea ideologia, plămădind o nouă realitate socială. Suprimarea pluralismului, îngrădirea drepturilor fundamentale, evacuarea elitei din viaţa publică, spulberarea proprietăţii şi decimarea antreprenoriatului, rescrierea radicală a canonului estetic şi altele asemenea – toate s-au constituit în metode violente de a impune o ideologie.

Miezul ideologiei era ura faţă de tot ceea ce ţinea de trecut. Adamismul, adică pretenţia de a crea lumea din nimic, ca şi când nu ar fi existat deja înainte, a alimentat dispreţul şi înverşunarea. Mărturiilor celor trecuţi prin închisorile politice, prin lagăre şi colonii de muncă le este comună amintirea privirilor flămânde de răzbunare ale gardienilor şi capilor acestora. Sistemul distrugea cu perseverenţă ţesătura corpului social, instituind noi ierarhii şi false valori. Nu economisea nimic şi nu se dădea înapoi de la nicio enormitate. Scopul scuza şi chiar încuraja excesul.

Revenind la cei trei, regimul se folosea sistematic de intimidare, îngenunchea destine, încerca să frângă rezistenţa caracterelor, umilea trupurile şi lua mereu cu asalt sufletele, sfârşind prin a jupui coaja unui miez care le scăpa. Crima de stat a fost în toţi aceşti ani, până în ultimele zile ale lui 1989, dovada slăbiciunii supreme. Un stat abuziv nu suportă nici măcar prezenţa fizică a celor de altă părere. Cum nu le suportă nici cuvintele. Cenzura pe hârtie ajungea baltă de sânge în celular sau la marginea satului. Diferenţa trebuia să dispară. Cu orice preţ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Tagetes
11.02.2015, 19:18:30

Gheorghe Gheorghiu Dej (1901-1965) a fost arestat la 14 februarie 1933 ca instigator al grevei de la Grivita. A petrecut 9 ani in inchisoare detinut la Jilava, Vacaresti, Aiud, Ocnele Mari, Doftana , Caransebes si Lagarul de la Targu-Jiu. Eliberat in august 1944. "Simteai ca mori de foame si n-ai pe nimeni sa-ti dea o coaja de paine. Un preot cutreiera satele prahovene cu caruta si aduna pomana de la tarani pentru inchisii de la Doftana " povestea Gheorghiu Dej mai tarziu. Detinutii dormeau inghesuiti pe priciurile de lemn ale celulei. Petreceau zavorati 24 de ore. Golitul tinetei era ceva aproape placut. Fara drept de vorbitor....locul era graznic prin umezeala, intuneric si perceptia de-a fi deja, ingropat sub pamant.( Lavinia Bentea Ucenicul Partidului).

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
11.02.2015, 19:23:14

''Dictatura proletariatului'' ... In 2015 ??? Pina acum ce ati facut ??? Ati gasit trei mosnegi pe care sa-i purtati prin tribunale si prin fata camerelor de luat vederi . Mosnegi care au mincat 25 de ani o piine tare dulce si pe care-i doare-n zbang de toate demersurile voastre daca le-or mai intelege . Sunteti un monument de ineficienta tot IICCMER-ul .

+7 (7 voturi)
Iulian Arion
11.02.2015, 19:37:51

Ati propus o initiativa legislativa prin care elogierea organizatiei teroriste Securitatea sa fie asociata infractiunii de Apologia crimei? Nu! Atunci consumati banii cetatenilor in zadar. Ati scanat si prezentat publicului continutul documentelor studiate? Nu! Atunci consumati banii cetatenilor in zadar. Cei care se straduiesc sa prezinte Securitatea drept organizatie patriotica sunt mult mai multi si mai activi decat dvs. Ma refer la cei care activeaza pe acest sait.

+5 (5 voturi)
Iulian Arion
11.02.2015, 19:53:53

Multi nu inteleg de ce apologetii Securitatii trebuie redusi la tacere pe aceasta tema, nu lichidati. In prezent, ei nu sunt un pericol prin ei insisi. Dar pot deveni.

+6 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
11.02.2015, 21:15:24

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările