Parchetul General, despre intervenţia de la Caracal: Procurorii nu au interzis descinderea poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a transmis marţi că procurorii nu le-au interzis lucrătorilor de poliţie să pătrundă în domiciliul lui Dincă Gheorghe înainte de ora 6.00, susţinând că decizia a fost luată de comun acord pentru „a nu compromite probele în cazul în care suspectul nu se afla acolo”.

Procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control din Parchetul General au stabilit, în urma controlului făcut la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova în cazul dispariţiei şi uciderii Alexandrei Măceşanu, că procurorii de la Caracal nu le-au interzis poliţiştilor să intre în locuinţa suspectului mai devreme de ora 6.00, ci decizia a fost luată în comun, întrucât exista riscul compromiterii probelor, dacă acesta nu era acasă. De asemenea, s-au constatat nerespectări ale dispoziţiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei şi sincope în comunicarea dintre poliţişti şi procurori, dosarul fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a dus la solicitarea şi dispunerea măsurilor pentur localizarea şi identificarea autorului cu întârziere.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut public, marţi, rezultatele controlului făcut de Serviciul de Îndrumare şi Control din cadrul PICCJ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi D.I.I.C.O.T – Serviciul  Teritorial Craiova, având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media în  26 iulie referitoare la dispariţia elevei Alexandra Mihaela Măceşanu, urmată de uciderea acesteia. Controlul a venit ca urmare a solicitării adresată de ministrul Justiţiei, în 26 iulie, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din judeţul Olt, având în vedere că, aşa cum a relatat şi presa, au existat anumite disfuncţionalităţi în aplicarea legii.

În urma controlului făcut de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control, s-a stabilit că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliţie să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat.

"În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii şi lucrătorii de poliţie au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situaţia în care autorul nu se afla acolo", arată rezultatele controlului.

De asemenea, s-au constatat nerespectări ale dispoziţiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum şi un management defectuos al cauzei.

"S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliţie şi procurori, constând în aceea că dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea şi dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării şi identificării autorului cu întârziere", arată sursa citată.

Conform aceleiaşi surse, în completare se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor şi continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.

Raportul întocmit a fost trimis şi Inspecţiei Judiciare, pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări, dar şi ministrului Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite