Cristian Pomohaci, audiat la Parchetul General în dosarul de evaziune fiscală. Fostul preot şi-a recunoscut vinovăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Pomohaci audiat la Parchetul General FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Pomohaci audiat la Parchetul General FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Pomohaci, preotul caterisit după un scandal sexual, a ajuns miercuri la Parchetul General. Acesta este urmărit penal pentru evaziune fiscală, după ce nu ar fi declarat peste 150.000 de euro. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat o pedeapsă de un de închisoare cu suspendare.

UPDATE Cristian Pomohaci şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală, pedepasa stabilită de comun acord cu procurorii fiind de un an de închisoare cu suspendare. Judecătiorii vor decide dacă avizează înţelegerea dintre cele două părţi.

"În cursul zilei de astăzi, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 – 484 din Codul de procedură penală, au semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Pomohaci Cristian Dorin având ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, respectiv săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (11 acte materiale).

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, inculpatul a declarat la organul fiscal teritorial venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obţinute în realitate, suma nedeclarată ridicându-se la 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), aferentă unui număr de 11 imobile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă totală de 136.572 lei (din care suma de 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar suma de 21.885 lei contribuţia asigurărilor sociale de sănătate).

Menţionăm că prejudiciul anterior menţionat a fost acoperit integral de către inculpatse arată într-un comunicat al Parchetului General.

„Pedeapsa stabilită ca urmare a acordului dintre procuror şi inculpatul Pomohaci Cristian Dorin pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală este de 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu inculpatul stipulează, totodată, interzicerea, ca pedeapsă complementară, a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei, precum şi interzicerea ca pedeapsă accesorie a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, au mai transmis procurorii.

Dosarul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Mureş.

***

Ştirea iniţială: Fostul preot Cristian Pomohaci a venit, miercuri, la Parchetul General, pentru a fi audiat, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală, după ce nu ar fi declarat peste 150.000 de euro, venituri din cedarea folosinţei a 11 bunuri imobile deţinute.

Cristian Pomohaci a fost citat miercuri de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care îl cercetează în legătură cu cuzaţiile de evaziune fiscală pentru care este urmărit penal.

La ieşirea de la Parchet, fostul preot a refuzat să precizeze dacă a făcut un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru a obţine o pedeapsă mai uşoară.

Procurorii de la Parchetul General susţin că fostul preot Cristian Pomohaci nu a declarat venituri de 150.000 de euro obţinute de pe urma închirierii a 11 locuinţe pe care le deţine.

Astfel, susţin anchetatorii, suma nedeclarată de Cristian Pomohaci este de 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro) aferentă cedării folosinţei a 11 bunuri imobile deţinute. Prejudiciul total adus la bugetul statului fiind estimat de anchetatori la suma de 136.572 lei (aproximativ 30.000 de euro), din care  114.687 lei ar reprezenta impozit pe venit, iar 21.885 lei contribuţia la asigurările sociale. 

Totodată, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi sumelor de bani aflate într-un cont bancar al fostului preot, în vederea recuperării pagubei produse.

În vara lui 2017 Cristian Pomohaci a fost exclus din preoţie de către Biserica Ortodoxă, după ce în spaţiul public au apărut o serie de înregistrări în care acesta făcea unui tânăr de 17 ani aluzii de natură sexuală. Un dosar ce cercetare penală a cazului fostului preot este în prezent în lucru la Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deocamdată, la un an de la declanşarea cercetărilor, dosarul se află încă pe masa procurorilor.

Pe 23 iunie, preotul Cristian Pomohaci din Mureş, cunoscut în Ardeal şi pentru talentul său de cântăreţ de muzică populară, a intrat în centrul unui scandal mediatic după ce în mediul online a apărut o înregistrare a unei conversaţii care ar fi avut loc între preot şi un adolescent de 17 ani. Înregistrarea este publicată de ziaruldecluj.ro şi şochează prin conţinut, autorii dezvăluirii susţinând că Pomohaci îi propunea minorului să întreţină cu el relaţii sexuale.

În cazul său, mai marii Bisericii au reacţionat mult mai prompt. La trei zile distanţă de la mediatizarea înregistrării, pe 26 iunie, preotul Pomohaci a fost convocat la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, unde se ia decizia să fie oprit de la slujire pentru o 30 de zile, perioadă în care va trebui să aducă dovezi în favoarea sa. Cristian Pomohaci a fost caterisit în cursul lunii iulie, de către Arhiepiscopia Alba Iulia, însă Pomohaci a a contestat decizia, care însă a fost menţinută Consistoriul Mitropolitan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite