Cristina Tarcea, după raportul GRECO: „Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea
Şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea

Şefa Curţii Supreme a reacţionat faţă de ultimele două rapoarte GRECO publicate marţi, rapoarte extrem de dure, întrebându-se retoric dacă vor exista demisii de onoare ca urmare a criticilor venite din partea GRECO.

„Îmi amintesc că, pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv în spaţiul public că nici o modificare din legile justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor.Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată.

Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor.Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor.

Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, a declarat Tarcea pentru G4media.

Atâta timp cât GRECO a observat, spre exemplu, numai Secţia Specială şi deranjează foarte tare Secţia Specială şi GRECO nu a observat marile probleme din Justiţie, mă refer aici la protocoale, mă refer la constituirea completelor, la influenţarea şi nerespectarea legii de cei care înfăptuiesc justiţia, sunt nişte chestiuni de o gravitate foarte mare. Nu intenţionăm şi nu am intenţionat să desfiinţăm Secţia Specială. De ce această Secţie când exista la DNA era mai bună? Această Secţie, aşa cum este, trebuie să funcţioneze mai bine, mai rapid, astfel încât acolo unde sunt probleme această Secţie să se ocupe de ele. Pe zona Secţiei nu putem interveni decât a ajuta pentru o mai bună operaţionalizare şi funcţionare”, a comentat Florin Iordache, vicepreşedintele PSD.

GRECO insistă, în raportul privind Justiţia din România, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Această solicitare apare expres şi este argumentată pe larg în raportul care monitorizează felul în care au fost urmate de autorităţile române recomandările din Raportul Ad hoc (Regulă 34).

În raportul privind conformarea, în care sunt analizate progresele în implementarea măsurilor recomandate în 2015 pentru prevenirea corupţiei în cazul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, GRECO a concluzionat că România s-a conformat în totalitate doar în cazul a patru dintre cele 13 recomandări, implementând parţial trei şi neimplementând şase. Într-un raport de urmărire a situaţiei, care evaluează conformarea cu recomandările formulate în raportul ad hoc referitor la reforma judiciară pregătit prin procedură de urgenţă în 2018, GRECO a observat că autorităţile române au aplicat doar una dintre cele cinci recomandări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite