Criză în justiţie. Plenul CSM a avizat negativ proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe Legile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiţiei. Avizul magistraţilor din CSM este unul consultativ.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat marţi că proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi ale OUG 7/2019 ar merita aviz negativ din partea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanţă de urgenţă care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor Justiţiei, asta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile Justiţiei au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a patra ordonanţă de urgenţă vrea să ajusteze legile Justiţiei", a declarat procurorul general.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de ordonanţă prin care se abrogă mai multe dintre prevederile OUG 7 care a modificat legile justiţiei şi care a scos sute de magistraţi în stradă. 

Ordonanţa de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiţi numai dintre procurori, nu şi dintre judecători aşa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuţia Secţiei de procurori din CSM, nu la plenul CSM, aşa cum era în ordonanţa iniţială de modificare a legilor justiţiei.

De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : "Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmiţând că două secţii din cadrul Direcţiei rămân, din această cauză, fără procurori-şefi.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

Proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei nu vizează însă şi abrogarea articolului prin care Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este practic decupată de sub controlul ierarhic al procurorului general, rămând în vigoare şi posibilitatea ca procurorii de la această secţie să retragă apelurile în dosarele preluate de la celelalte parchete.

Luni, procurorii DIICOT au decis să continue protestul prin purtarea unei banderole până pe 22 martie. Aceştia spun că OUG 7 modificată nu conţine prevederi privind Secţia de anchetare, şi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR şi Guvernului să elimine reglementările ce vizează structura.

Lia Savonea, preşedintele CSM, a precizat vineri că acest proiect de ordonanţă „aduce clarificări substanţiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare şi conflict”. În plus, ea a precizat că iniţial, CSM a cerut modificarea legilor justiţiei în ce priveşte admiterea în magistratură şi promovarea la Curte Supremă, dar că ordonanţa promovată de Tudorel Toader a cuprins şi alte solicitări decât cele solicitate, „modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

Ministrul Tudorel Toader susţine că motivul pentru abrogarea acestor prevederi îl constituie protestul masiv al magistraţilor. „Aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe langă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neîncredere”, se arată în motivarea proiectului de ordonanţă.

Asociaţiile magistraţilor: Modificările propuse la OUG 7 Ignoră voturile a mii de judecători şi procurori exprimate în cadrul adunărilor generale

Trei asociaţii ale magistraţilor din România critică ultima propunere de modificare a OUG 7 despre care spun că ignoră voturile a mii de magistrați, exprimate în cadrul adunărilor generale ale instanțelor judecătorești și parchetelor, în sensul luării de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, potrivit unui comunicat transmis de Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”

Asociaţiile subliniază că adunările generale au solicitat, totodată, respectarea competențelor și a rolului fiecărei Secții a Consiliului Superior al Magistraturii și implicarea plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituției, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial, ”ceea ce se impune cu atât mai mult cu cât se constată că președintele CSM, d-na Lia Savonea, nu i-a consultat pe ceilalți membri înainte de a solicita prim-ministrului Guvernului României, în numele CSM, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a deschis calea altor modificări intempestive”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite