CSAT. Ce lipseşte?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSAT a trimis Strategia Naţională de Apărare spre a fi aprobată de Parlament. Documentul este un bun punct de plecare, adaptat realităţilor curente, dar are şi puncte unde ar trebui completat. Câteva recomandări:

1. Introducerea clanurilor interlope ţigăneşti ca risc pentru securitatea naţională mai ales în contextul întoarcerii lor din UE pe fondul pandemiei.

2. Problematica traficului de carne vie. Mai ales după experienţa absolut îngrozitoare din vara lui 2019 privitoare la cazul Dincă de la Caracal.

3. Lipsa procedurilor poliţieneşti în situaţii specifice. România a avut recent un caz de tip George Floyd în care o poliţistă a folosit spray-ul lacrimogen şi a omorât un om încătuşat la pământ.

4. O vulnerabilitate este impostura academică în zona Poliţiei şi Jandarmeriei, care generează propulsări pe funcţii importante ale unor oameni nepregătiţi.

5. Infrastructura de transport rutier deficitară este o mare vulnerabilitate.

6. Blocajul explorării şi exploatării hidrocarburilor din Platforma Continental a Mării Negre reprezintă un risc major. De asemenea, legislaţia deficitară în acest domeniu este o mare vulnerabilitate.

7. În funcţie de zonele de unde sunt aduşi muncitori străini în România, putem discuta de un risc de securitate.

8. O vulnerabilitate majoră este faptul că există probleme majore cu Codurile penale. Peste 100 de decizii ale CCR privind neconstituţionalitatea nu sunt încă operate la nivel legislativ, deşi exista obligaţia ca Parlamentul să facă asta în decurs de 45 de zile de la publicarea motivărilor. Suntem în situaţia în care instanţele judecă nu după Codul Penal, ci după deciziile CCR.

Reprezintă o problemă majoră abordarea USR care urlă din toţi rărunchii că suntem „corupţii Europei” mai ales în contextul în care, după plecarea PSD de la guvernare, zumzetul acesta s-a oprit pe la Bruxelles şi în cancelariile europene. Însă, din dorinţa de a obţine capital politic, este pusă în pericol de USR obţinerea unor resurse financiare comunitare importante.

Sigur că există nostalgici ai spectacolului cătuşelor de prin 2015 – 2016, dar întoarcerea României în timp, printr-o restauraţie a unor practici care au divizat societatea şi au generat preluarea Puterii de indivizi precum Dragnea, ar fi o eroare majoră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite